2. tammi, 2018

Sretna Nova godina

Eli hyvää uutta vuotta! Vielä kerran. 2018 on saatu käyntiin ja tänään mennään jo päivää numero kaksi. Kohtuullisen kapealla otoksella, eli eilisen uudenvuodenpäivän kokemuksella, voisin väittää ettei mikään ole pahemmin muuttunut vaikka vuosiluku kirjoitetaan hieman eritavalla. Paitsi että Suomessa kansakunta alkoholisoituu ja ajautuu rappiolle kun eilisestä alkaen A -olutta on saanut vapaasti maitokaupoista.....

Oli uudenaaton kotona. Ihan vaan siksi, että ajattelin Rockyn pelkäävän paukkuja. Kuten huomaatte oheisesta kuvasta, joka on otettu joskus 23.45 aikoihin aattoiltana, eipä pahemmin puristellut. Roksu veti sikeitä aivan täysillä vaikka juuri tuohon aikaan ulkona oli semmoinen meteli että niillä soundeilla olisi saanut hyvinkin yhden sotaelokuvan äänet aikaiseksi. No joo, kyllähän sitä piti nukkua aivan minussa kiinni, mutta vaikka kuinka paukkui, ei eväkään värähtänyt. Mikä on ihan hyvä tietää vaikkapa vuoden päästä koittavaa uuttavuotta silmälläpitäen.

Oli muuten mukava huomata että suomipoppi toimii kansainvälisesti. Minulla oli vasemmalla silmällä katsottavana VH1 -musiikkikanava auki aattona, ja kanava näytti musiikkivideoita teemalla ”Timeless tunes”. Kaikkien michaeljaksonien, brucespringsteenien ja princejen seassa soi sulassa sovussa The Rasmukseksen In The Shadows -kipale! Hyvä Suomi! Toki paikalliset radiot soittavat melkoisen usein myös Sunrise Avenueta. Ja näyttipä paikallinen Yle, eli HRT yhdellä kanavistaan Leningrad Cowboysien ja Puna-armeijan kuoron Total Balalaikka -show eilen. Joka oli tosin vuodelta 93, eli 25 vuotta sitten. Tuohon aikaan ei ollut mitenkään tavallista että joku osa, ihan mikä osa tahansa, puna-armeijasta olisi lännessä. Ainakaan rauhanomaisissa hommissa. Mutta olinpa tuossa Senaatintorin konsertissa minäkin. Jännä muuten kuinka sitä muistaa missä vaiheessa alkoi etsiä kaljapistettä ja missä vaiheessa vessaa....

En siis tehnyt, kuten ennen vuoden vaihtumista kirjoitin, yhtään uudenvuodenlupausta. Paitsi sen, etten tee yhtään uudenvuodenlupausta. Olen pitänyt lupaukseni hyvin. Sen sijaan päätin aloittaa suurehkon projektin, jolla muuten ei ole suuremmin mitään tekemistä laihduttamisen tai 'minusta tulee parempi ihminen' kanssa. Tästä projektista tarkemmin 20. helmikuuta ilmestyvästä blogissa. Päivä on tarkka siksi, että se liittyy projektiin oleellisesti. Perästä kuuluu.

Ihmisillä on selkeästi ollut aikaa tässä joulun ja uudenvuoden aikana ja sitä on alettu suunnitella jo ensi kesän lomamatkoja. Ihan vaan päätellen siitä, että olen saanut melkoisen määrän kysymyksiä Kroatiaan matkustamisesta tässä muutamana viime päivänä. Olen vastaillut kysyjille yksityisesti, mutta käydään nyt nopeasti, vielä kerran ja jälleen kerran, ihan perusasiat läpi näin julkisestikin.

Lennot. Kannattaa miettiä ja tsekata omat matkustuspäivät heti kun ne lomalistat on kiertäneet siellä toimistossa. Lennot kannattaa nimittäin varata heti kun omaan budjettiin sopivat löytyy. Halvemmat lennot kun menevät ensin. Lentoyhtiöillä on koneessa tietty määrä ns. 'halpoja paikkoja', jotka ovat menneet sitten kun ne ovat menneet. Näin ollen kun eteen tulee se tarjous johon voisi tarttua, tartu siihen! Jos mietit huomiseen, saattaa olla että nämä paikat ovatkin jo varattu.

Yksi vinkki tuohon lentojen hakuun. Kannattaa tyhjentää tietokoneen välimuisti määräajoin sillä niin lentoyhtiöiden kuin hakukoneiden robotit on opetettu siihen, että jos joku katselee jonkun tietyn reitin lentoja useasti, ne eivät tarjoakaan enää niitä kaikkein edullisimpia koska tietävät että tämä tyyppi on kiinnostunut juuri tästä reitistä.

Majoituksia täältä meidän seuduilta löytyy aivan järjetön määrä. Mutta kyllä tänne myös matkustaa järjetön määrä ihmisiä, joten kyllä se kämppäkin kannattaa varata nopeasti. Täällä on useita eritasoisia apartementoksia, löytyypä jopa muutama hotellikin, jotka tavoittaa ehkä helpoiten vaikka Booking.com kautta. Yksi erittäin vahva suositus on toki suomalaisen Marjon pitämä apartementti, josta löytyy lisätietoja tuolta. Marjon paikka sijaitsee aivan lentokentän vieressä ja erinomaisten kulkuyhteyksien päässä niin Splitistä kuin Trogistista. Tietty paikkallistuntemus suomenkielellä on myös melkoinen etu.

Joten jos se ensi kesän loma on suunniteltu suuntautuvan Kroatiaan, niin hopi-hopi! Minulle voi lähetellä kysymyksiä edelleen, vastailen niihin edelleen. Olenhan minäkin taas vuoden viisaampi mitä kaikkea näillä meidän huudeilla kannattaa tehdä ja mitä nähdä.

Mutta nyt, vielä kerran; erinomaisen hyvää uutta vuotta 2018.