3. tammi, 2018

Rapsakka tilastoblogi

Kastel Stari

6-12 C

Aurinkoista

Nyt on kuulkaas rahaa niin että ranteet paukkuu! Eilen kun oli 'palkkapäivä' ja eläke napsahti tilille niin sitäpä oli korotettu sitten ihan huolella. Nimittäin 0,53%. Nyt pitäisi vaan sitten vielä keksiä minne kaiken tuon rahamäärän saisi aina kuukauden aikana tungettua ennenkuin uusi, aivan järjetön, rahasumma napsahtaa tilille. Ei vaan, oikeasti tuo korotus taitaa tarkoittaa yhtä olutta lisää kuukaudessa tuolla meidän cafebareissa. Siis kuukaudessa. En ole jaksanut edes tutkia kuinka monta kunaa enemmän korotuksen jälkeen saan.

Vuodenvaihe tuo mukanaan aina uusia sääntöjä, lakeja ja määräyksiä. Täällä Kroatiassa yksi uudistuksista koskee liikennettä, mm. autokoulututkinnon hinta laskee 7.200 kunaan (970€). Päälle tulevat vielä autokoulun veloitukset. Huomio kiinnittyy ennenkaikkea nuoriin autoilijoihin, joiden rikkeitä tullaan seuraamaa entistä tarkemmin ja kortin voi menettää helpommin kun on riittävän usein hölmöillyt liikenteessä. Silti Kastela.com -sivustolta poimimani, ja Google translatorilla kääntämäni, uutinen on melkoisen rajua luettavaa. Se menee nimittäin sanatarkasti näin: ”Poliisi lopettaa alle 24 -vuotiaat kuljettajat 12 rikkomuksen jälkeen.” Joten pikkaisen saattaisi alkaa kuumottamaan kun rikkomuksia on kertynyt vaikkapa kymmenen..... Kaksi vielä ja ovikello soi; 'Täällä on poliisi'.....

Kirjoitin eilen turismista, tai oikeastaan annoin yleisiä ohjeita jos/kun suunnitelet reissua Kroatiaan. Nyt on julkaistu 2017 tilastot siitä, että kuinka paljon niitä turisteja täällä oikein heiluikaan. Ketään ei varmaankaan yllätä se fakta, että viime sesongilla tehtiin taas uusi ennätys. Koko Kroatiassa vieraili nimittäin yli 17 miljoonaa turistia, joka on yli miljoona ihmistä enemmän kuin vuonna 2016. Tarkemmat luvut tulevat tammikuun lopussa, mutta yöpymisetkin lisääntyivät kuulemma lähes 10%. Kaikki nämä turistien maahan kantama valuutta tulee todellakin tarpeeseen tänne yhteen EU:n köyhimmistä maista. Nyt alkaneelle vuodelle odotetaan noin 5% kasvua niin turistien kuin yöpymisten määrään.

Kroatia pyrkii pidentämään turistisesonkiaan koittamalla luomalla maasta ilmailukohteen (aviation destination) ja saada ne suorat lennot, jotka tähän asti ovat alkaneet joko huhti- tai toukokuussa, alkamaan jo maaliskuussa. Näin saataisiin sesonkiin hieman lisää pituutta. Pitkän tähtäimen tavoitteena maan turistiviranomaisilla on nostaa maa yhdeksi maailman 20. tunnetuimman turistikohteen joukkoon vuoteen 2020 mennessä.

Yksi osa tuon tavoitteen saavuttamista on maan toiseksi suurimman lentokentän, eli Spitin lentokentän remontin vamistuminen, joka on suunniteltu vuodelle 2019. Kenttä on erittäin merkittävä koko maan turismin kannalta, sillä viime vuonna sen läpi kulki lähes kolme miljoonaan matkustajaa. Tuossa oli kasvua peräti 23,1% vuoteen 2016 verrattuna.

Ensi kesänä kentälle odotetaan jo reippaasti yli kolmea miljoonaan matkustajaa, joka on vuonna 1979 rakennetulle, ja viimeksi vuonna 2005 remontoidulle kentälle aivan liikaa. Niinpä remontin valmistuminen, mikäli se nyt sitten valmistuu vuonna 2019, tulee todella tarpeeseen. Kentälle tulee lisää tilaa, enemmän niin lähtöselvitys- kuin turvatarkastuspisteitä, lisää parkkipaikkoja, ravintoloita ja jopa business lounge. Tiedän kertoa että Kastelan, Splitin, Trogirin ja oikeastaan koko Dalmatian turistibisnes odottaa kieli pitkällä remontoidun kentän avaamista. Vielä ensi kesänä pitää kärsiä tilanahtaudesta vaikka kentän aukioloaika laajeneekin 24 tuntiin.

Kylläpä tämän päivän tarina on tilastopainotteinen! Eikä tähän enää mahdu eilinen Splitin vierailukaan, kun taas internetistä alkaa tila loppua. Palataan tuohon joulukatuvierailuun siis huomenna, jos tässä ei ennen sitä tapahdu mitään maatamullistavaa. Mikä ei ole kovin todennäköistä.