4. tammi, 2018

Takaisin arkielämään

Kastel Stari

7-13 C

Puolipilvistä

Lienee eilisen kuivakan, virallisluonteisen, erilaisia tilastoja ja muita ei-niin-kiinnostavia asioita sisältäneen blogin jälkeen aika palata taas maan pinnalle. Eli tähän minun harmaaseen arkeen. Joka tosin sekään ei ole kovin kiinnostavaa.

Sitä ennen kuitenkin yksi korjaus eiliseen. Kirjoitin että vuodenvaihteen jälkeen ajokortin hinta Kroatiassa laskisi 7.200 kunaan. Eikä se nyt niin mennyt ollenkaan. Ajokorttitutkinto on vuodenvaihteeseen asti maksanut juurikin tuon 7.200 kunaa, mutta nyt tämän vuoden puolella autokoulut saavat hinnoitella tutkinnon ja ajotuntien hinnat vapaasti. Arvioivat, että ajokortin hinta saattaa laskea jopa 1.000 kunaa. Eli kuten minulle sattuvasti saamassani palautteessa todettiin, kohti vapaata markkinataloutta sitä täälläkin suunnataan. Kiitos Merja korjauksesta.

Mutta sitten siihen arkeen. Käväisin eilen tuolla vähän isommassa kaupassa perusostoksilla, eli ostelin Rockyn ruokia, jätesäkkejä, pesuaineita jne. Kuuluu ihan kuukausittaiseen perusrutiiniiin. Palatessani katselin auton ikkunasta että kylläpäs aurinko paistaakin nätisti ja lämpöäkin on semmoiset rapsakat 12 astetta. Ei ollut suinkaan alkuperäissuunnitelmassa, mutta pakkohan se oli kurvata meidän Rivan kautta. Ja kun sinne kerran menee, siellä on myös pakko pysähtyä. Iltapäiväoluelle. Tai kahdelle, niinkuin eilen.

Tosin, kun aurinko meni pilveen kello kolmen jälkeen, sitten tulikin kylmä. Todella kylmä.

Ihmettelin siinä terdellä istuskellessani baarin omistajalle, että mitä nämä kaikki ihmiset tekevät täällä keskiviikkoiltapäivänä? Terassi kun oli lähes täynnä ja oli kuulemani mukaan ollut täynnä koko päivän. Mikseivät ole töissä? Ja vastaus tiivisti taas kroatialaisen elämäntyylin; ”oletko unohtanut, että olet Kroatiassa. Kysymyksesi on tyhmä”. Ja niinhän se olikin..... Mutta kun unohdin että jos keli on hyvä, ja jos on pienikin mahdollisuus, niin kyllähän se kahvikuppi aina maistuu. Ei koskaan kuitenkaan ole niin kiirettä.

Terassin ohi meni useampikin tuttu. Tai ainakin sellainen moikkaustuttu. Joten vilkutin useammallakin pyöräilijälle/autoilijalle/kävelijälle. Vaan täällä ei vilkuteta niinkuin Suomessa on tapana. Täällä käsi ei suinkaan liiku eteen-taakse-eteen vilkuttaessa, vaan täällä vilkutetaan kättä sivuttain heiluttelemalla. En tiedä onko tuolla suomalaisella vilkutustavalla jokin loukkaava merkitys niinkuin sillä kuulemma on mm. Marokossa, mutta hetken aikaa kesti opetella tämä paikallinen tyyli. Nyt se kulkee kyllä.

Olin eilen menossa päiväunille. Ja puhelin soi. Numero näytti, että puhelu tulee Kroatiasta. Vastasin ja luurista alkoi naishenkilö polottaa kroatiaa aivan kympillä. Sen verran sain selvää, että kyseli että olenko mahdollisesti Halva Jari? Hihkuin sinne väliin että olen toki, mutta olisiko mahdollista englanniksi?Soittaja ehti juuri sanoa että tottakai, ei ongelmaa. Ja sitten puhelu meni poikki! Yritin soittaa takaisin, mutta nauhoitus kertoi, ettei tämä numero ole listattu, soita asiakaspalveluun. Vaan ei kertonut että mihin asiakaspalveluun!

Tiedätte varmaan tunteen. Mitä asiaa sillä oli? Olenko unohtanut jotain? Onko joku lasku jäänyt maksamatta? Onko oleskelulupani peruutettu? Onko joku minusta otettu testi osoittautunut positiiviseksi? Tai negatiiviseksi? Vai olenko kenties voittanut jossain arvonnassa? Surffailin siinä sitten kaikkien minulle palveluitaan tarjoavien yhtiöiden asiakaspalveluiden numerot läpi, mutta yksikään ei ollut edes lähellä sitä numeroa mistä soitto tuli. Lienee siis pakko odotella että jos asia oli kovin tärkeä, soittanevat takaisin. Jos ei, asia ei sitten liene niin maatamullistava.

Taisin eilen luvata että kerron tänään Splitin joulukatuvierailusta. Mutta kun siitä ei ole mitään kerrottavaa. Splitin Rivalla oli kojuja, mutta ei juurikaan ihmisiä. Tunnelma oli todella valju. Joten siinäpä se. Pistän nyt kuitenkin kuvan kavereista joihin siellä törmäsin siellä tuohon oheen. Näin vierailu sitten onkin käsitelty. Enemmän odotan sitä, että jos sää sallii, pääsen perjantaina tuonne meidän omalle pikkuiselle joulutorille. Torin päättäreihin. Siellä ainakin pitäisi olla tunnelmaa!