9. tammi, 2018

Suomalaisuudesta

Kastel Stari

15 C

Sadekuuroja

Aika ajoin erilaisilla blogi- ja keskustelupalstoilla herätellään keskustelua siitä, että miksi olet muuttanut pois Suomesta ja kuinka muutto on vaikuttanut sinuun. Onko oma suomalaisuutesi muuttunut, oletko enemmän vai vähemmän suomalainen ulkomailla asuessasi? Mitä sinulle merkitsee ulkomailla asuminen? Ja niin edelleen.....

Olen tainnut kirjoitella aiheesta aiemminkin mutta koska moinen keskustelu osui taas silmään, niin käydään näitä asioita läpi minun näkökulmastani jälleen kerran. Ja lähdetään liikkeelle siitä että miksi aikoinani lähdin Suomesta.

Minulla ei rehellisesti sanottuna ollut oikein minkäänlaisia työntötekijöitä ennen lähtöäni. En siis lähtenyt mitään karkuun enkä oikein edes tiennyt mitä tulevaisuudeltani odotin. Kenties muuttooni vaikutti halua nähdä ja kokea jotain uutta, aloittaa elämä ikäänkuin uudestaan. Olin haaveillut jo pitkään ulkomaille muutosta ja kun se mahdollisuus sitten kohdalle osui, lähdin oikeastaan samantien. Ilman siis minkäänlaista pakkoa lähteä tai ilman että täällä Kroatiassa olisi ollut jotain minkä takia halusin juuri tänne. Loppujen lopuksi kohdemaa valikoitui melko puhtaasti hyvinkin monen sattuman kautta. Eipä silti, ei minulla mitään suurempaa valittamista maan valinnasta ole olllut. Sattumalta satuin siis osumaan oikeaan. Tai ainakin melko lähelle sitä.

Olen sitä mieltä, että ulkosuomalaisena olet edelleen suomalainen vaikka asuinmaa onkin jokin muu maa kuin Suomi. Suomi on kuitenkin kotimaasi, se on maa jossa olet elänyt yleensä lapsuutesi, käynyt koulut, kokenut ja nähnyt paljon. Vaikka kuinka yrittäisit pyristellä irti, suomalaisuus istuu sinussa halusit tai et. Ja jos oikein huonosti käy, se on maa jonne voit aina palata. Vaikka sitten sillä paljon puhutulla maitojunalla, jos sitä sellaiseksi haluaa kutsua.

Sitäpaitsi, sinä olet ulkomailla asuvana suomalaisena Suomi -nimisen valtion yksi käyntikorteista. Ihmiset joita tapaat ja ihmiset joihin tutustut muodostavat ainakin osittain omaa suomikuvaansa sinun kauttasi. Mitä vähemmän suomalaisia seudullasi asuu, sen suurempi käyntikortti juuri sinä olet. Jos jollakulla on meistä suomalaisista mielikuva, että olemme jäyhiä jöröttäjiä jotka vetävät viinaa kuin sienet ennenkuin menevät saunaan istumaan alasti tuppisuina, sinulla on oiva mahdollisuus muuttaa tätä kuvaa. Tai toisaalta, mahdollisuus tietysti vahvistaa sitä. Tekemällä juuri noin.

Itse liikun melko kansainvälisessä yhteisössä ja olen törmännyt hyvinkin erilaisiin näkemyksiin suomalaisista ja Suomesta. Voin kertoa, että norjalaisilla on aivan eri näkemys Suomesta kuin vaikkapa kreikkalaisilla tai kroaateilla. Jenkeistä tai australialaisista puhumattakaan. Hyvin usein suomituntemus on myös hyvin ohutta joten pääsen ajoittain myös kouluttamaan ihmisiä ja korjailemaan vääriä käsityksiä.

Kerron kotimaastani pääsääntöisesti ylpeänä. Myös suomalaisista omituisuuksista. Teen näin, mutta en koe ulkosuomalaisuuteni muuttaneen minun omaa suomalaisuutta mihinkään suuntaan. Tottakai Suomi100 -juhlavuosi ja sen seuraaminen toi pienen lisäpotkun isänmaallisuuteen, mutta muutoin Suomi on minulle edelleen se sama Suomi joka se on aina ollut. Siitä riippumatta asunko maassa vai en. En ole luopumassa maasta enkä ymmärrä niitä tyyppejä jotka levittelevät vain ja ainoastaan negtiivisia asioita Suomesta. Itse en edes halua tehdä niin, sillä kuten sanottu, Suomi on kuitenkin se kotimaa. Kaikkine hyvine ja huonoine puolineen.

Kaipaanko Suomea tai kaipaanko jotain Suomesta? Enpä juuri. En puhu siis nyt sukulaisista, tuttavista tai vastaavista, vaan ihan yleisellä tasolla koko maasta. Olisi kiva tehdä ja kokea tiettyjä juttuja joihin totuin siellä, mutta en voi väittää kaipaavani mitään niistä. Sitäpaitsi, jos joskus alan kaipaamaan, ainahan sinne pääsee takaisin.

Siinä pintaraapaisu minun ulkosuomalaiseen suomalaisuuteeni. Paljon jäi vielä kertomatta, mutta kenties palaan niihin sitten joskus tulevissa blogeissa. Nyt väännän Radio Suomen auki ja aloittelen päivää nauttimalla suomalaista kahvia. Että sellainen ulkosuomalainen minä olen...... Nämä kroaatit kun eivät osaa jauhaa kunnollista suodatinkahvia.