12. tammi, 2018

Kroatian passi

Kastel Stari

10-13 C

Puolipilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

Keskiviikkoisen sadepäivän jälkeen eilinen torstai olikin sitten sangen keväinen päivä. Aurinko paistoi ja lämpöä oli 16-17 astetta. Eli oli semmoinen suomalainen peruskesäpäivä. Oli sangen miellyttävää heitää aamulenkki kun ilmassa tuoksui, aivan sananmukaisesti, kevät. Ihmiset kävelivät rantakadulla, äijäporukka oli taas kasassa torin kulmalla ja terassit täynnä aamukahvin nauttijoita. Täällä meillähän ei koskaan ole niin kiire ettei kahville kerkiäisi. Iltapäivälläkin terdeillä istuskeli järjetön määrä ihmisiä, oikein piti ihmetellä että missä ne kaikki tytöt, naiset ja rouvat joogahousineen oikein piileskelevät siihen asti kunnes aurinko paistaa ja lämpö nousee reippaasti yli 15 asteen. Näitä ihmisyyppejä kun esiintyi sangen vankalla esiintymistiheydellä eilen tuolla meidän Rivalla.

Mutta juu, yksi viikko on jälleen paketissa. Tälle viikolle on säiden puitteissa mahtunut ihan perinteistä dalmatialaista talvisäätä, sadepäivä ja yksi todella keväinen torstai. Tänään edessä näyttäisi oleva paluu takaisin tuohon talvisäähän, kun katsoo ikkunasta ulos niin taivas on melko pilvetön mutta keli on tuulinen ja säätiedotukset lupailevat sadekuuroja. Saapas nähdä mitä tuosta kehkeytyy, noiden ennusteiden paikkaansapitävyys kun on vähintäänkin yhtä heikko/hyvä kuin mihin Suomessa on totuttu.

Tällä viikolla, alkuviikosta, käsiteltiin aina silloin tällöin puseroon hiipivää yksinäisyyden tunnetta, joka ei sitten kuitenkaan tarkoita sitä että olisin oikeasti yksinäinen. Tarkemmin tuosta täysin järjettömästä lauseesta voitte lukea maanantain blogikirjoituksesta. Tiistaina tunnettiin isänmaallisuutta ja oltiin niin suomalaisia että oikein itseänikin hämmästytti. Loppuviikko meni sitten rallatellessa koska mitään ihmeempää ei tapahtunut. Ja sama jatkuu tänäänkin. Niinkuin tuolta alusta voitte lukea, eilen pääsimme kiinni normiarjen rutiineihin lenkkeineen, päiväunineen ja iltapäivä'kahveineen'. Sama meno jatkuu tänään. Mitään muita suunnitelmia ei tälle päivälle sitten olekaan.

Yksi asia tämän uuden kotimaan uutisista osui eilen silmiin. Kroatian passi. Se on nimittäin Euroopan Unionin 'huonoin passi'. Vaikka onkin sinikantinen kuten tietty osa suomalaisista haluaisi Suomenkin passin taas olevan. Itseasiassa täällä keskustellaan ihan vakavissana pitäisikö passin kannet muuttaa sinisistä punaisiksi niinkuin EU:ssa on tapana.

Riippumatta passin kannen väreistä, passin huonous tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että kuinka moneen maahan minkäkin maan passilla voi matkustaa ilman erillistä viisumia. Ja Kroatian passilla näitä maita on vähiten Euroopan Unionionin maista. Niitä on vain 155 kappaletta kun taas 'parhaimmalla passilla', eli Saksan passilla maita on 177 kpl. Maailman tasolla toiseksi paras passi on singaporilaisilla (176 maata) ja kolmanneksi parhaat passit löytyvät kahdeksasta eri maasta; Tanska, Ranska, Italia, Japani, Norja, Ruotsi, UK ja Suomi (175). Tämä siis maailman tasolla. EU:ssa Kroatia pitää perää häviten mm. sellaisille demokratian kehdoille kuin Romania ja Bulgaria. Jopa naapurimaat peittoavat Kroatian, esimerkiksi Slovenian passilla pääsee 167, Bulgarian 156 ja Unkarin passilla 168 maahan. Miksi näin on, sitä en tiedä. Voin vain arvailla. Mutta tuskin tulen aivan lähitulevaisuudessa vaihtamaan Suomen passiani Kroatian vastaavaan.

Heikoimmin maailman tasolla tuossa Henley Passport Indexin (HPI) tutkimuksessa pärjäsivät muuten Afganistan, Irak, Syyria ja Pakistan, joiden passeilla ei pääse kuin alle 30 maahan ilman viisumia.

Mutta siinä siis viikon numero kaksi tapahtumat. Tälle viikonlopulle ei ole sen suurempia suunnitelmia, joten katsellaan mitä lähipäivät eteen tuovat. Siitä sitten lisää taas ensi viikolla. Nyt kaikille oikein hyvää viikonloppua.