15. tammi, 2018

Vakava sairaus

Kastel Stari

6-11 C

Pilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

Niin se viikonloppu sujahti taas, tällä kertaa täällä meidän huudeilla sangen keväisessä, etten sanoisi jopa kesäisessä säässä. Perjantaina lämpöä pukkasi auringon säestyksellä miellyttävät 17 astetta, lauantai oli jo jonkin verran viileämpi, ei ollut enää kuin 15 astetta sunnuntain ollessa sitten jo melkein kylmä, 10 asteinen päivä. Kaikkina päivinä toisin aurinko lämmitti ja ilmassa tuoksui kevät. Paitsi sunnuntaina jolloin taivas oli pilvessä.

Olen kehunut aiemmin seuraamani Elossa24h (Yle) ohjelmasarjaa jossa seurattiin yhden päivän ajan, 24 tuntia, terveydenhoitohenkilöstön toimintaa eri puolilla Suomea erilaisissa potilastilanteissa. En tiedä johtuu sarjasta vai mistä, mutta olen tässä viikonlopun aikana miettinyt melkoisesti mitä tekisin ja mitä tapahtuisi jos sairastuisin vakavasti. En nyt siis tarkoita akuuttia sairauskohtausta, jossa potilas ei välttämättä tajua mitään, vaan lähinnä sairautta joka vaatisi pidemmän aikavälin hoitoa, mahdollisia leikkauksia, sairaalajaksoja jne.

Minähän nautin siis nykyisen kotimaani eli Kroatian terveydenhoidosta. Josta minulla ei ole rehellisesti sanottuna ole minkäänlaista kokemusta. Täällä on käytössä oma lääkäri -järjestelmä, eli sairastuttuasi sinun tulee ottaa ensisijaisesti yhteyttä omaan lääkäriisi, joka sitten tarvittaessa määrää sinut eteenpäin jatkotutkimuksiiin ja/tai -hoitoihin. Minun kontaktini omaan lääkäriini tähän asti on ollut pyyntö saada lähete Splitiin spesialistille jotta saisin lääkereseptini uusittua. Ja tämänkin paperin minulle on aina hoitanut lääkärin vastaanottoapulainen. Näin ollen en ole koskaan edes tavannut omaa lääkäriäni.

Mutta siis, mitä jos sairastuisin vakavasti ja vaikka sitten tuon oman lääkärini kautta ajautuisin jatkohoitoihin? Saisin diagnoosin ja hoidot alkaisivat. Mitäpä sitten? Luottaisinko paikalliseen terveydenhoitojärjestelmään? Paikallisiin lääkäreihin? Miten kielimuuri vaikuttaisi asiaan? Olisiko minulla vaihtoehtoja? Siirtyä Suomeen saamaan hoitoja? Olisiko se edes mahdollista?

Kuten todettu, kokemukseni paikallisesta terveydenhoidosta on sangen ohut. Olen käynyt Splitissä sairaalassa tapaamassa edellä mainittuja spesialisteja, mutta en ole viettänyt päivääkään vaikkapa vuodeosastolla enkä ole kokenut minkäänlaisia hoitotoimenpiteitä. Olen vaihtanut yhteensä ehkä noin kymmenkunta lausetta lääkäreiden kanssa, saanut reseptini ja lähtenyt menemään.

Näkemykseni kroatialaisesta terveydenhoidosta perustuu siis pitkälti muiden ihmisten kokemuksiin, heidän kertomuksiinsa ja huhuihin. Jotka ovat, niinkuin ne aina ovat, laidasta laitaan. Joku on saanut aivan ensiluokkaista hoitoa ja kohtelua, joku toinen taas tuntee että kun astui kroatialaiseen sairaalaan olisi samalla astunut takaisin 60 -luvulle. Ja kaikkea tuolta väliltä. Mutta jos kuuntelet ihmisten kokemuksia suomalaissairaaloista/lääkäreistä/hoidoista, kokemukset ovat aivan yhtä levällään. Siksipä minä, kenties sinisilmäisen naivisti, uskon siihen että molemmissa maissa terveydenhoitohenkilöstö tekee parhaansa potilaiden eteen. Tuskin kummassakaan maassa potilasta kohdellaan, tai hoidetaan, tietoisesti väärin tai huonosti. En vain jaksa uskoa tuohon.

Niinpä jäljelle jää henkilöstön ammatilliset kyvyt. En usko, että vaikkapa lääkäreiden, ammattitaidossa olisi ratkaisevaa eroa kumpaakaan suuntaan. Tietysti jossain yksityiskohdissa, jossain spesialiteettia vaativissa hoitotoimenpiteissä, saattaa jommasta kummasta maasta löytyä joku ammattilainen, mutta yleisesti taso lienee melko lähellä toisiaan. Fasiliteetit, puhun nyt siis hoitovälineistä ja sairaalarakennuksista, saattavat olla täällä hieman Suomea jäljessä, mutta tuskin kukaan on parantunut sairaudestaan siksi, että seinä siinä sangyn vieressä on maalattu hienosti.

On siis asioita/tietoja/huhuja/ puolesta ja vastaan. Siksipä en todellakaan tiedä mitä tekisin jos tuo yllä kuvattu uhkakuva sairastumisesta toteutuisi. Ehkä se päätös, mistä sitä hoitoa etsisin, riippuisi lopulta siitä mikä sairaus olisi ja minkälaiset hoitoennusteet sille olisi kummassakin maassa. Onneksi juuri nyt minulla ei ole tietoakaan ongelmista, joten nämä aatokset liikkuvat hyvinkin teoreettisella tasolla. Mutta mistäpä sitä koskaan tietää.....