17. tammi, 2018

Urheilun juhlaa

Kastel Stari

12-13 C

Ajoittaista vesisadetta

Se on kuulkaas urheilun juhlaa tällä hetkellä näillä meidän rannoilla. Käsipallon Euroopan mestaruudesta pelataan juuri tällä hetkellä ympäri maata. Kisojen alkulohkot saadaan päätökseen tämän viikon aikana jonka jälkeen loppuottelut siirtyvät pelattavaksi pääkaupunki Zagrebiin. Täällä meillä seuduilla alkulohko, jossa pelasi mm. isäntämaa Kroatia, saatiin päätökseen eilen. Katselin televisiosta varmaan elämäni ensimmäisen käsipallopelin kokonaan, enkä vieläkään ymmärrä lajista mitään. En tiennyt edes erän pituutta. Joka on muuten 30 minuuttia. Käsipallo on minulle edelleen peli, jossa toinen joukkue seisoo puolustusviivalla ja hyökkäävä joukkue juoksee näitä puolustavia päin koittaen löytää raon josta heittää pallo maaliin. Ja aina maaliin, sillä maalin edessä seisova maalivahti lähinnä vaan hyppää äxänä ja toivoo pallon osuvan häneen. Eikä se ikinä osu. Tuon ottelun voitti muuten Ruotsi joka kaatoi Kroatian maalein 31-35, joka ei varmaan ole kauhean paljon. En tiedä.

Eikun, kysessä on varmasti hieno laji, minä en vaan tyhmänä ymmärrä.

Käsipallokuume ei kuitenkaan pääse lähellekkään ensi kesänä pelattavaa jalkapallon MM -kisojen kuumetta jonka ensimmäiset merkit ovat näkyvillä jo nyt, viisi kuukautta ennen kisojen avauspotkua. Ei ole yksi tai kaksi ravintolaa joiden olen kuullut/nähnyt suunnittelevan televisoiden sijoittelua ja muita extrapalveluita baarissaan. Kaiken kun pitää olla valmista Kroatian kohdatessa avausottelussaan Nigerian 16.06.2018. Ensi kesä tulee olemaan siis eräänlainen jalkapallojuhla niin kotikatsomoissa kuin tuolla meidän rivan baareissa.

Kroatiahan pelaa alkulohko D:ssä jossa avausvastustaja Nigerian lisäksi pelaa Islanti ja Argentiina. Hyvin saa joukkue suorittaa mikäli haluaa jatkopeleihin yltää.

Sitten aivan jotain muuta. Eilen julkaistiin tilastoja viime vuoden matkailusta Kroatiaan ja kuten odotettua, jälleen kerran rikottiin ennätyksiä. Matkailusta saatavat tulot kasvoivat vuoteen 2016 verrattuna 14 prosenttia ja yksittäiset yöpymisetkin 12 prosenttia. Suosituimpina kohteina olivat Istria, tämä meidän Dalmatia ja Kvarner. Kroatiaan matkustettiin eniten Sloveniasta, Itävallasta, Puolasta ja Tsekistä. Sen sijaan saksalaisen matkailijoiden määrä väheni jo toisena vuonna peräkkäin. Euroopan ulkopuolelta Kroatiaan saavuttiin eniten USAsta, Australiasta, Etelä-Koreasta, Kanadasta ja Kiinasta. Huomioitavaa on myös kotimaan matkailun kasvu, kroaatit reissasivat omassa maassaan jopa 14 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Luvut ovat sangen rohkaisevia sillä kokonaisuudessa Euroopan matkailu kasvoi viime vuonna 8%.

Ja lopuksi ihan pikkaisen asiaa Suomesta. Kuten tunnettua suomalaiset ovat sangen arkoja kehumaan itseään tai omia saavutuksiaan. Juuri nyt jotkut suomalaiset tutkijat arvostelevat koulujärjestelmää mittaavaa Pisa -tutkimuksista siitä, että vaikka Suomi menestyy, ja on perinteisesti menestynyt kyseisessä tutkimuksessa, siitä ei kuulemma saisi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Vähän niinkuin että ei se Suomen koulujärjestelmä nyt oikeasti ihan niin hyvä ole kuin tuo vuodesta toiseen toistuva tutkimus on meille opettanut.

Minun on todella vaikea ottaa kantaa asiaan, koska kosketuspintani suomalaiseen koulujärjestelmään periytyy melkoisen kaukaa historiasta. Jopa omien lapsien kouluajoista on kulunut jo jonkinverran aikaa joten näin minun on verrattain vaikea sen enempää puolustaa kuin arvostella systeemiä. Mutta mutta......

Ystäväpiiriini kuuluu paikallisia opettajia, rehtoreita tai muuten vaan koulun kanssa tekemisssä olevia tyyppejä. Varsinkin heidän joukossaan, mutta myös melko yleisesti pienten, kouluikäisten lasten vanhempien kanssa keskustellessa, kun he kuulevat että olen kotoisin Suomesta, lähes poikkeuksetta esille nousee Suomen koulusysteemi. Kuinka hyvä ja korkeatasoinen se onkaan ja kuinka Kroatian tulisi ottaa Suomesta mallia. Joten kyllä Suomi tunnetaan, jos ei muuten niin ainakin koulujärjestelmästään. Ja sen tuotamista opintotuloksista. Aina voi varmasti tehdä asioita paremmin, mutten oikein jaksa ymmärtää sitäkään, että jos jossain on hyvä, miksi sitä pitää tieten tahtoen dissata. Niinkuin nyt vaikka tuota koulujärjestelmää.