18. tammi, 2018

Pitkä pinna

Kastel Stari

5-12 C

Aurinkoista

Se on nyt semmoinen juttu, että kehoitan kaikkia teitä äänestämään! Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi eilen ja jotta Suomi, ja me ulkosuomalaiset siinä sivussa, saamme parhaan mahdollisen presidentin, jokaisen ääntä tarvitaan. Presidentti kun kuitenkin edustaa valtaoikeuksiensa karsimisesta huolimatta kaikkia meitä suomalaisia maailmalla. Olen luvannut etten ota kantaa siihen kuka tulisi valita, mutta muotoillaan asia nyt vaikka niin, etten oikein näe tarvetta toiselle kierrokselle. Mutta siis uurnille, mars mars!

Kirjoitin eilen turistitilastoista koko Kroatiaa koskien. Nyt niitä samoja lukuja on julkaistu myös täältä meidän kyliltä. Eivätkä ne(kään) ihan huonoja ole. Kastelan turismi kasvoi vuonna 2017 vaatimattomat 40% ja majoitusvuorokaudetkin 37%. Eniten matkailijoita kylille saapui yllättäen Puolasta, sitten järjestyksessä Saksasta, Tsekeistä, Sloveniasta, Norjasta, Unkarista ja Ranskasta. Suomalaiset eivät tuossa tilastossa eivät vielä esiinny. Näin siis nimenomaan turistisesongin aikana.

Joulukuussa Kastelan majoitukset laskivat 6 prosenttia, mutta tätä lukua tutkaillessa täytyy huomioida se että turistien kokonaismäärä talvikaudella on hyvin pieni, useat majoituspaikat ovat kiinni ja näin pienikin muutos matkailijoissa vaikuttaa paljon prosenteissa. Kastela kun mielletään ainakin toistaiseksi pitkälti sesonkiajan kohteeksi. Olkookin että ympärivuotisten Kastelassa asuvien ulkomaalaisten määrä on sekin selkeässä kasvussa.

Tuo ulkomaalaisten, ympärivuotisten asukkaiden, määrän kasvu hämmästyttää sillä aina silloin tällöin tuntuu että Kroatia tekee kaikkensa ettei kukaan vaan haluaisi muuttaa maahan. Sen verran monimutkaiseksi ja byrokraattiseksi maahanmuuton paperisota on tehty. Varsinkin jos tulet EU:n ulkopuolisesta maasta.

Meille EU -kansalaisille riittää se, että kykenet esittämään paperin tuloistasi, sinulla on vuokrasopimus, olet löytänyt oman lääkärisi, hankkinut OIB -numeron, joka on siis paikallinen sotu-tunnus, pankkitili ja halutessasi päästä paikalliseen sosialiturvajärjestelmään, todistus siitä että sosturva on lähtömaassasi päättynyt. Kun sitten se yksi paperi, joka puuttuu aina jokaisessa virastossa on löytynyt, leimat on saatu viranomaisilta ja notariaateilta, niin hyvällä tuurilla kädessäsi on oleskelulupa viideksi vuodeksi. Jos sinua palvelevalla virkailijalla sattuu olemaan hyvä päivä. Papereita, leimoja ja virastovierailuja edellyttää tämäkin, mutta jos tulet EU:n ulkopuolelta, silloin se show vasta alkaakin.

Ensinnäkin EU:n ulkopuolelta tulevat tyypit saavat oleskeluluvan vain vuodeksi. Tuona aikana et saa tehdä töitä eikä lupaa uusita automaattisesti. Ennen luvan myöntämistä, sinun täytyy maksaa sairausvakuutus etukäteen vuodeksi. Kuin myös vuokra. Siis koko vuodeksi. Kaikenlisäksi hyvin usein vuokranantajat eivät mielellään vuokraa asuntojaan ulkomaalaisille, koska he joutuvat maksamaan jotain extraveroja. Tämän voi tietysti kiertää sillä, että lupaudut maksamaan itse nuo verot. Tuo kaikki siis kaikkien noiden eurooppalaisien vaatimuksien päälle. Liput ja laput pitää tietysti käydä vahvistamassa notariaatilla. Joka maksaa ja vie aikaa. Nämä vaatimukset ovat siis yleisellä tasolla, ne kun kuulemma saattavat vaihdella sen mukaan kuka sinua sattuu missäkin virastossa palvelemaan.

Summarum; jo haet lupaa oleskella Kroatiassa, olet sitten EU -kansalainen tai et, kehitä pitkä pinna. Äläkä menetä sitä, sillä kiukuttelu virastossa ja/tai poliisilaitoksella vaan vaikeuttaa prosessia. Jos sinulla on mahdollisuus ottaa joku paikallinen mukaasi, ota. Maksa hänelle vaikka pikkaisen. Hanki paikallinen puhelinnumero, sillä se on kuulemma osoitus siitä että olet sitounut maahan. Äläkä mene poliisilaitokselle/virastoon 11.00-13.00 välisenä aikana. Tuona aikana mahdollisuus sille, että viranomaiset ovat lounaalla tai vetävät röökiä ja kahvia lounaan päälle, on huipussaan. Paras aika on aamulla heti kahdeksan jälkeen.

Loppujen lopuksi, jos hyvä tuuri käy, ei tuo paperiduuni ole lähellekkään noin monimutkaista kuin minkä käsityksen tuosta edeltä saattaa saada. Pitkää pinnaa se vaatii, on syytä varautua yllätyksiin ja siihen ettei kaikki mene aina ihan niin kuin olet suunnitellut, mutta kyllä paperisodasta selviää. Hyvällä tuurilla.

Joten ei muuta kuin tervetuloa Kroatiaan.