25. tammi, 2018

Ulkkarit Kroatiassa

Kastel Stari

6-13 C

Puolipilvistä

Siis ulkkarit, ei uikkarit. Meillä Kroatiassa asuvien muualta tänne muuttaneiden keskuudessa yksi kestopuheenaihe on täällä asuvien ulkomaalaisten määrä. Kuinka paljon mitäkin kansallisuutta löytyy? Myös minulta kysytään aika ajoin maassa asuvien suomalaisten lukumäärää. Mutta mutta.....

Kroatian tilastointijärjestelmä ei ole aivan aukoton ja byrokratia on melkoisen mellevä varsinkin maahanmuuton suhteen, joten kukaan ei tiedä varmasti oikeita lukumääriä. Tuskin mikään kroatialainen virasto tai muu taho on aivan täysin selvillä oikeista numeroista. Eri maiden lähetystötkään eivät kykene antamaan lukumääriä oman maan kansalaisistaan koska ilmoittautuminen lähestystöön ei ole pakollista. Toivottavaa toki, mutta ei pakollista. Siksi Suomen lähetystökin pelkästään arvailee suomalaisten lukumäärää. Terveisiä vaan sinne Zagrebiin, luette kuitenkin näitä juttujani.

Koko soppaa sotkee sitten vielä alle 90 vuorokautta maassa oleskelevat tyypit, jotka päättävätkin jäädä. Periaatteessa laittomasti, mutta kuitenkin. Tuon kolme kuukautta kun saat oleskella turistina. Kaikki eivät muutoinkaan välttämättä rekisteröidy kroatialaiseen systeemiin ja nekin jotka rekisteröityvät, saavat ensikin väliaikaisen oleskeluluvan. Jota ei sitten välttämättä jatketa paperisodan ja byrokratian pelossa. Tämä on yleistä varsikin EU:n ulkopuolelta tulevien joukossa koska heidän oleskelun virallistaminen on todella monimutkaista ja hankalaa. Se saattaa edellyttää jopa maasta poistumista hetkeksi jotta passiin saadaan leima osoitukseksi siitä ettei oleskelu Kroatiassa ole ollut pysyvää. Tuon päälle tulevat vielä kaksoiskansalaiset, joita ei ole rekisteröity ainakaan ulkomaalaisiksi. Eikä heidän lapsiaan. Ainakaan kaikkia.....

Nettijulkaisu Total Cratian Newson koittanut hieman kaivella eri tilastoja, kysellä ympäriinsä ja päätynyt jonkinlaisiin lukuihin Kroatiassa asuvista ulkomaalaisista. Julkaisu kehoittaa tosin itsekin lievään skeptisyyteen lukujen oikeellisuudesta sillä, kuten todettu, täysin oikeita lukumääriä tuskin tietää kukaan.

Suurin ulkomaalaisryhmä tuon tutkimuksen perusteella maassa on bosnia-herzegovinalaiset mikä onkin luonnollista, onhan Bosnia-Herzegoniva Krotian naapurimaa. Aivan kuten kakkosena oleva Slovenia. Kolmantena on saksalaiset, mutta heitä nyt on jokapuolella maailmaa aina. Ja paljon.

Suomalaiset löytyvät tilaston häntäpäästä 68 henkilöllä. Näistä ihmisistä vain 10 on vakinaisen oleskeluluvan haltijoita ja loput 58 väliaikaisella luvalla maassa oleskelevia. Tämä johtuu siitä, että vaikka muutat maahan pysyvästi, sinulle myönnetään ensin väliaikainen oleskelulupa viideksi vuodeksi. Jostain ihmeen syystä, ottaen huomioon sen tosiasian, että niin Suomi kuin Kroatia ovat EU -maita. Tosin Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen ainakaan vielä.

Kuinka tarkkoja nuo luvut sitten ovat suomalaisten osalta, sitä ei siis todellakaan tiedä kukaan. Jonkinlaisia epäilyksiä niiden todenperäisyydestä esitettin heti niiden julkaisun jälkeen Kroatian suomalaisyhteisön joukossa, mutta toki ne tietynlaisen kuvan, edes suuntaa-antavan sellaisen, asiasta antavat.

Suomen lähialueen maista täällä muuten asuu venäläisiä 475, ruotsalaisia 289, norjalaisia 98 ja tanskalaisia suurinpiirtein samanverran kuin meitä, 70 henkeä.

Tämän tillastopläjäyksen jälkeen lopuksi terveysuutisia. Rockyn vasempaan etutassuun ilmestyi punainen täplä, jota se sitten on nuoleskellut niin että siitä on mennyt iho rikki ja täplä laajentunut. Jalka ei ole kipeä, se ei arista eikä hidasta menoa mitenkään. Mutta täplää tai rupea pitää siis nuolla. Eilen illalla Rockyn maailma romahti ja minusta tuli ehkä maailman paskin ihminen. Ostin nimittäin sukan, joka lievästi asiasta 'keskustellen' asennettiin ruven päälle estämään nuolemisen. Ja tyyppi loukkaantui verisesti. Minua ei huomioitu koko iltana, uloskin lähdettiin pitkällisen houkuttelun jälkeen vaikka sukka otettiin ulkoilun ajaksi pois. Hyvä kun nameja suostuttiin syömään. Mutta kyllä se sukka nyt siinä jalassa pysyy aina kotona oltaessa kunnes rupi paranee. Vaikka olisinkin paska iskä.