31. tammi, 2018

Tiukka tiistai

Kastel Stari

6-12 C

Aurinkoista

Ne, jotka väittävät ettei vallitseva säätila vaikuta mielialaan, ovat kyllä väärässä. Niinkuin eilen kirjoitin, meillä on täällä Adrianmeren rannoilla ollut jo pitkään aurinkoiset ja verrattain lämpimät (12-16 C) kelit. Kun tulin eilen iltapäivällä tuolta meidän Rivalta, eli rantakadulta, kohti kotia totesin jälleen kerran että onhan se paljon, siis todella paljon, mukavampi toimitella ihan arkisiakin asioita auringon paistellessa. Jotenkin tuntuu että ihmiset, ihan nämä paikallisetkin meistä mamuista puhumattakaan, ovat paremmalla tuulella. Tai sitten se oma hyvä fiilis sai vain aikaan tunteen siltä että kaikki muutkin ovat hyvällä tuulella.

Tosin eihän tuo eilinen ihan perinteinen normitiistai ollut. Ehkä sekin että jotain ihan normaalista arkirutiinista poikkeavaa tapahtuu, saa mielialan nousemaan. Mutta siis, olin ensin kaverini Bernadin ravintolassa lounaalla. Tyypillä oli syntymäpäivä ja päätimme suorittaa jokapäiväisen iltapäiväistuntomme hänen ravintolossaan. Pieni lihalautanen, sisältäen nautaa, possua, perunoita ja grillattuja vihanneksi, oli hyvä. Erittäin hyvä. Tämä johtui siitä että Josipa oli keittiössä vuorossa. Sisäpiirin tietoa, mutta jos eksytte ao. ravintolaan, kannattaa tsekata kuka on keittiössä.

Ilalla olikin sitten vuorossa villisika. Kaverini vaimoineen oli saanut jostain villisikaa ja kutsui minut maistamaan mitä ovat saaneet siitä aikaiseksi. Possun palasia oli kahdesta ruhon osasta joten valmistaminen oli kuulemma ollut hieman haasteellista. Varsinkin kun kumpikaan ei ollut aiemmin villisikaa valmistanut. Niinpä possu oli sitten huilannut ns. slow-cookerissa pitkään, todella pitkään valmistumassa hitaasti, todella hitaasti. Ja oli kypsänä sitten jopa pikkaisen ylikypsää, hieman palapaistin tyylistä. Mutta yllättävän maukasta. Saatan hyvinkin nähdä itseni syömässä villisikaa uudemman kerran jossain vaiheessa. Varsinkin jos kyytipoikana menee Koskenkorva Vodkaa jääkylmänä niinkuin eilen meni. Vein näille samaisille tyypeille nimittäin jouluna lahjaksi Koskenkorva -pullon jota eilen sitten maistelimme. Kossu oli villisian ohella uusi makukokemus kavereilleni. Hieman irvistelivät kyllä. Siis sen Kossun, ei villisian kohdalla.

Kerroin eilen meidän talon lapsista. Ja heidän tavasta sulkea ovet. Jatketaan tänään vielä ihan pikkaisen meidän talon muista asukkaista. Alakerrassa asustelee myös ehkä noin 20 -vuotias poika vanhempiensa kanssa, joka ei sinänsä ole kovin kauhea yllätys Kroatiassa. Täällähän asutaan vanhempien luona niin pitkään kuin mahdollista. Ja vielä vähän sen yli. Mutta tyyppi alakerrassa tykkää 'laulaa'. Siis laulaa hyvin suurilla lainausmerkeillä. Ja kun eristykset talossa ovat kroatialaisia, eli niitä ei ole, nämä taidepläykset kantautuvat täysin kristallinkirkkaana myös minun asuntooni. Olen muutaman kerran miettinyt ihan tosissani että pitäisikö mennä tarkistamaan että onhan kaikki ok kun herra tuottaa sangen epäilyttäviä ääniä lauleskellessaan..... Sain nauttia konsertista jälleen eilen illalla kun koitin mennä nukkumaan.

Lopuksi asia joka saattoi osaltaan vaikuttaa myös tuohon alussa kuvailemaan hyvään tuuleen. Kun lähdin Suomesta, otin mukaani farkut, jotka jo siellä ollessani olivat jääneet pieneksi. Eli olin paisunut niistä ulos. Ei toivoakaan että olisin saanut napin kiinni. Mietin kuitenkin tuolloin että jos joku päivä vaikka..... No, housut on nyt lojuneet tuolla kaapissa kohta kaksi vuotta enkä ole aiemmin 'uskaltanut' testata niitä. Eilen testasin. Ja arvatkaapa mitä; farkut istuivat täydellisesti! Nappi meni kiinni, ei puristanut eikä kiristänyt mistään kohdin kuten muistan juurikin näiden farmareiden tehneen Suomessa niitä pitäessäni. En muista kuinka suuri olin Suomesta lähtiessäni, mutta ainakin farmaribarometrin mukaan olin aikamoinen valas. Valas, joka on hiljalleen kuihtumassa takaisin normimittoihin. Mikä ei suinkaan ole huono asia. Tuo tavoite ei tosin sallisi eilisen kaltaisia mässäilypäiviä mutta kerronkos sitä. Ei niita päiviä onneksi nyt ihan jokaiselle päivälle osu. Tänään mennään ihan normiasetuksilla taas. Ja pudotellaan painoa hiljalleen. Ilman mitään laihdutuskuureja tai sen suurempia tavoitteita.