1. helmi, 2018

Tyhjenevä maa

Kastel Stari

8-12 C

Sadekuuroja

Tähän alkuun on pakko jälleen muistuttaa. Olen muistatuttanut samaisesta asiasta aiemminkin, useampaankin kertaan, mutta koska näille sivuille tuntuu tulevan aivan uusia lukijoita lähes päivittäin, jotka eivät ymmärrettävästi jaksa kahlata kirjoitushistoriaa, niin käydäänpä tämä lentojen varausasia vielä kertalleen läpi. Kysymyksiä siitä kun on taas ropissut.

Kun suunnittelette lentojanne Kroatiaan, tai itseasiassa ihan minne tahansa, vierailette erilaisissa varaussivustoilla ja/tai lentoyhtiöiden omilla sivuilla ja löydätte sen mielestänne hyvän, juuri teille sopivan tarjouksen, varatkaa ne lennot heti. Siis heti. Lentoyhtiöillä on vain rajallinen määrä ns. halpoja istuimia koneessa ja kun ne ovat menneet, ne ovat sitten menneet. Ja hinta pompsahtaa. Eli suomeksi; jos löydät tänään lennot Splitiin vaikkapa 69 eurolla, etkä varaa, huomenna palatessasi samalle sivulle, samoille päiville ja samaan lentoyhtiöön, hinta saattaakin olla ihan jotain muuta. Syynä tähän on se, että ne edullisimmat paikat ehtivät mennä. Tai sitten se, että käyttämäsi sivusto 'oppi' että olet kiinnostunut lennoista Splitiin juuri tiettyinä päivinä eikä tarjoile enää sitä kaikkein halvinta vaihtoehtoa. Sivustot nimittäin osaavat tehdä tuon. Tämän oppimistapahtuman voi kiertää sillä että tyhjennät tietokoneesi välimuistin ennen seuraavaa vierailua. Näin sivusto ei enää tiedä että olet katsellut juuri tiettyä lentoa.

Toinen asia josta olen kirjoitellut aiemmin on kroaattien yhä voimistuva muuttoliike pois maasta. Syy miksi palaan aiheeseen on se, että nyt on julkaistu ihan oikeita ja ajankohtaisia tilastoja siitä kuinka paljon, minkäikäisinä ja minne, tyypit pakenevat Kroatiasta.

Viralliset tilastot ylettyvät vuoteen 2016 asti. Ja luvut ovat ihan oikeasti huolestuttavia. Ainakin Kroatian valtion kannalta. Vuonna 2016 nettohävikki, eli erotus maasta lähteneiden ja tänne muuttaneiden välillä, oli miinus 22.451 henkeä. Joka on melkoinen luku 4,4 miljoonan ihmisen populaatiossa. Varsinkin kun tuo luku on voimakkaassa kasvussa, vuonna 2015 lähtijöitä oli 17.945, vuonna 2014 10.220 ja vuonna 2013 vain 4.884.

Toinen huolestuttava piirre lähtijöissä on heidän ikänsä. Suurin lähtijäryhmä on ikäryhmä 25-29 vuotiaat ja toiseksi suurin 30-34 vuotiaat. Eli ihmisiä parhaassa työiässä, ihmisiä jotka ovat juuri päättäneet opintonsa. He lähtevät paremman palkan ja parempien työmahdollisuuksien perässä, koska kokevat ettei Kroatia kykene näitä heille tarjoamaan. Tämä on, niinkuin todettu, todella suuri ongelma nyt, mutta vielä suurempi tulevaisuudessa. On puhuttu jopa siitä, että muutaman vuoden päästä Kroatiassa ei ole enää riittävästi lääkäreitä. Ja väestö ikääntyy joka päivä. Varsinkin kun nuoret jättävät maan.

Minne nämä tyyppit sitten suuntaavat? Ylivoimainen suosikki on Saksa, sinne lähti vuonna 2016 peräti 58,4%. Muita suuria kohdemaita oli Bosnia-Herzegoniva (7,7%), Itävalta (6,1%) ja Irlanti (5,5%). Suomea ei muuten tuosta tilastosta löydy eli sinne ei täältä juurikaan muuteta. Ruotsiin sentään suuntasi 1,9% lähtijöistä.

Miksi haluan kirjoittaa moisesta asiasta? Miksi haluan kirjoittaa Kroatian aivovuodosta? Kuinka se vaikuttaa vaikkapa minun elämääni? No, ei se juurikaan vaikuta, mutta jos olet asettautunut johonkin, tottakai sinua kiinnostaa kuinka uudella kotimaallasi menee. Varsinkin kun itsekin ikäännyn, vaikkei siltä tunnukkaan ja todennäköisyys sille, että tarvitsen vaikkapa lääkäripalveluita, kasvaa jokaikinen päivä. Työtarjousten ja työpaikkojen houkuttelevuudessa ei tässä maassa tunnu menevän kovinkaan vahvasti. Alkaa näytää yhä enemmän siltä, että muutaman vuoden päästä Kroatiassa ei asu kuin Jugoslavian aikana elinikäisen työpaikan ja asunnon saaneita ihmisiä, turistibisneksessä työskenteleviä ja tänne muuttaita ulkkareita. Mikä ei tietenkään ole kauhean kestävä pohja. Ei meille tänne muuttaneille eikä varsinkaan kroaateille.