7. helmi, 2018

Ruokablogi

Kastel Stari

7-14 C

Pilvistä, sadekuuroja joista osa rankkoja

On tämä nyt kummallista! Minulle kerrottiin, ennenkuin muutin tänne, että Kroatia on mukava maa, edullinen, ihmiset ovat mukavia ja ilmat hienot ja lämpimät. Kyllähän Kroatia edullinen on mutta ei, kuten olen aiemminkin kirjoittanut, mikään halpa. Kyllä täälläkin asiat maksavat. Ihmiset ovat pääosin mukavia, mutta toki tännekin mahtuu mulkkuja. Ihan niinkuin ihan minne tahansa. Ja ne ilmat..... Turha tässä keleillä on keulia, nytkin näyttäisi tulevan sadepäivä jo toista päivää putkeen. Siis toista päivää! Ja ennusteet lupailevat samanlaista vielä pariksi-kolmeksi päiväksi. Että se sitten niistä hyvistä ilmoista. Koska ihmisen mieli on lyhyt, en tietenkään muista enää tammikuuta jolloin aurinko paistoi lähes jokainen päivä ja lämpöäkin oli yli 15 astetta. Puhumattakaan viime kesän pari kuukautta kestänyttä helleaaltoa jolloin lämpötila ei juurikaan laskenut alle 30 asteen. Mutta että kun ihan kohta saattaa sataa!

Sitten ihan toisiin asioihin. En edelleenkään pidä ruokablogia, en kerro päivittäin ruokavaliostani tai sen muutoksista enkä varsinkaan postaile tekemästäni ruuasta yhtään kuvaa yhtään mihinkään sosiaalisen median sivustolle. Mutta silloin kun on paikka, silloin pitää hehkuttaa. Jopa itse tekemääni ruokaa.

Ostin toissapäivänä porsaan niskapalan, suomeksi sitä taidetaan kutsua kasleriksi. Pistin sen marinadiin yöksi. Marinadina käytin paikallisen kaupan, Tommyn, ihan hyllystä löytyvää perusmarinadia jota terästin mm. chilillä, valkosipulilla ja joillain mausteilla. Siihen kylkeen, toiseen paistopussiin, heittelin sitten erilaisia vihanneksia, sipuleita, kaaleja ja juureksia. Itsemaustettu marinadi myös tähän pussiin. Ja yöksi jääkaappiin possun viekkuun.

Aamulla molemmat paistopussit uuniin ja lämmöt about 130 asteeseen. Siellä ne sitten huilasivat semmoiset nelisen tuntia vierekkäin. Tuloksena oli erinomaisen marinoituneita vihanneksia ja juureksia sekä nyhtöpossu -tyylinen possun kimpale, jonka marinaadi oli niin onnistunut, että hieman harmittaa etten kirjoittanut ylös mitä kaikkea siihen läiskin. On nimittäin varma asia, että kun seuraavan kerran koitan vastaavaa, ainakaan marinadi ei tule onnistumaan lähellekkään samalla tavalla kuin tällä kertaa. Ateriakokonaisuus kun nimittäin meinasi ihan oikeasti viedä kielen mukanaan. Ilman kolme viikkoa riiputettuja punavihreäsipuliversoja, täyden kuun aikana poimittuja sitruunatomaattikurkkuja tai muita vastaavia omituisuuksia mitä ”oikeat” ruokablogistit tykkäävät käyttää. Yleensähän näistä ruokablogisteissa on raaka-aineita joita ei normi-ihminen oikeasti löydä kaupoista kun ei edes tiedä miltä ne näyttävät tai mitä ne ihan oikeasti ovat.

Tähän väliin on pakko tunnustaa että kyllähän minäkin aina silloin tällöin niitä oikeita ruokablogeja käyn lukemassa. Ja tunnen alemmuutta kun omat taidot ei riitä kuin siihen perusmakaronilaatikkoon ja makkarakastikkeeseen. Että aivan turhaa kiukuttelua tuossa edellä.....

Perjantaina alkavat talviolympialaiset Etelä-Korean Pyeongchangissa. Tuo kaupungin nimi on sen verran vaikea etten tästä eteenpäin, kun kisoista kirjoitan, enää takaa että kirjoitan sen oikein. Nyt skarppasin ja copy-pastasin sen joltain sivulta.

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, kisat alkavat jo torstaina. Tuolloin suoritetaan muutamaa lajia, mutta varsinaisesti kisat alkavat siis perjantaina. Perjantaina pidetään kisojen avajaiset ja siitä eteenpäin luvassa on talviurheilun juhlaa parisen viikkoa.

Odotan mielenkiinnolla minkälaisen panostuksen meidän paikalliset kanavat kisoille antavat. Eli kuinka paljon ja mitä lajeja täällä näytetään. Talviurheilu kun ei taida olla ihan päällimmäisenä kroaattien mielessä. Olen koittanut, huonolla menestyksellä tosin, löytää jonkinlaisia ennakkotietoja HRT:n olympiaohjelmistosta, vaan eipä ole ainakaan minun silmiin osunut. Jos sitä sitten ihan päivittäin jonkinlaista infoa heruisi. Tai sitten katsellaan vaan sitä mitä televisio tuuttaa iloksemme.

Onneksi on VPN, nykyaikainen tiedonsiirto ja suomalainen YLE. Ylehän näyttää kisoja tulee lähes 24/7. Joten eiköhän sitä täällä palmun alla saada ihan riittävä annos olympialaisia riippumatta siitä mitä paikallisen kanavat ovat päättäneet näyttää. Kiitos uuden tekniikan.