8. helmi, 2018

Peruspäivä

Kastel Stari

8-12 C

Enimmäkseen pilvistä, sadekuuroja

Olipas se masentava keskiviikko. Lähdin eilen ihan normilenkille Roksun kanssa joskus yhdeksän pintaan aamulla. Katselin ennen lenkkiä, että onpas siellä mukava keli, ei ihan suoraa auringonpaistetta mutta pilven takaa kuitenkin niin, että aurinkolasit olivat paikoillaan. Joten shadesit päähän, uudet korvanapit korviin ja menoksi.

Käveltyämme vajaat parikymmentä minuuttia, taivas meni pilveen ja tuli niin pimeää että kun aurinkolasien läpi sitä katseli, tuntui että iltako tässä tuli yks'kaks. Eikä niitä laseja tietenkään voinut riisua koska ne ovat vahvuuksilla ja ilman niitä olen, jos en nyt ihan lepakko, melko heikkonäköinen kuitenkin. Pimeyden läpi takaisin himaan ja kun pääsimme ovesta sisälle, taivas repesi. Vettä tuli luvalla sanottuna aivan järjettömästi. Eikä se ihan heti loppunut, sitä tuli sitten koko loppupäivän. Välillä ukkostaen, välillä ihan normisateena. Ja oli harmaata. Todella harmaata. Ja sitäkautta melko masentavaa.

Nämä paikalliset ja täällä asuvat ulkkarit ovat taas naureskelleet meille suomalaisille. Tällä kertaa syy oli se, että menin kertomaan kuinka suomalaislehdet julistivat etusivullaan että maan presidentti on vaihtanut vastasyntyneelle lapselleen vaippoja. Siis tehnyt mitä? Vaihtanut vaippoja? Kyselivät, että oletteko miettineet josko tuolla jossain ulkona olisi sittenkin jotain ihan oikeaa elämää. Minä puolestani olin melko ylpeä siitä että Sale on vaihdellut niitä vaippoja. Ja vielä kertonut siitä julkisuudessa. Ei ole kovinkaan montaa valtiota jossa päämies voi/viitsii/uskaltaa näin tehdä. Miettikääpä vaikka Putinia tai sitä oranssitukkaa rapakon toisella puolella.... Ei taida ihan heti irrota moista uutista kummaltakaan.

Meillä oli melkein poikkeustila täällä Splitin ympäristössä toissaillasta alken jatkuen vielä osittain eiliseen. Julkisuuteen levisi tieto siitä, että paikallisesta juomavedestä olisi löytynyt arsenikkia. Kaikkihan tietävät sen minkälaisen kiehunnan moinen tieto saa mm. sosiaalisessa mediassa. Keskustelupalstat räjähtivät, moni tiesi mistä myrkky veteen on päässyt ja melko monen suulla asiaa todisteltiin todeksi. Aina siltä pohjalta, että 'olen kuullut jonkun kertovan että'..... niinkuin aina näissä tälläisissä tapahtumissa.

Splitin vesihuollosta vastaava yhtiö VIK kumosi huhun välittömästi. Monessa sosiaalisen median kanavassa. Ja saikin orastavan paniikin rauhoittumaan hämmentävän nopeasti. Nyt arsenikki on, toivottavasti, unohdettu ja vettä juodaan ihan niinkuin ennenkin. Kuten ainakin meidän taloudessa tehtiin huhuista huolimatta. Sekä minä että Rocky olemme, ja olemme olleet, ihan täysissä ruumiin ja sielun voimissa arsenikkivedestä huolimatta. Tai no, ainakin ruumiin voimissa.

Eikä vesikatastrofi suinkaan ollut ainoa katasrofi joka on keikuttanut Kastelaa viime päivinä. Sunnuntaina täällä vietettiin lasten karnevaaleja joissa lapset pukeutuivat fantasiahahmoihin, naamareihin ja marssivat paraatissa. Noissa juhlissa joku päätti polttaa sitten myös sateenkaren väreissä olleen julisteen, jossa toisella puolella oli teksti isä-papa ja toisella puolella äiti-mama. Tämä koettiin seksuaalivähemmistöihin kohdistuvana tekona jota poliisi nyt tutkii. Ja lehdet kirjoittavat. Ja yhteiskunta huojuu. Tai ainakin meidän kylät.

Näin peruskeskiviikkona Adrianmeren rannalla. Kerrankos sitä vuorokauden sisään mahtuu epäilyksiä rasistisesta teosta, myrkytetystä vedestä ja kaikenpäälle vastasyntyneen lapsen vaipparumba. Varsinkin kun kyse on eläkeläisen elämästä. Tästä on hyvä jatkaa.