14. helmi, 2018

Karnevaaliajan päätös

Kastel Stari

3-9 C

Aurinkoista, iltapäivällä lisääntyvää pilvisyyttä

Oikein hyvää ystävänpäivää ihan jokaiselle. Missä ikinä sitten olettekin.

Mutta se on kuulkaas minun taloudessa tämä multimediointi noussut jälleen aivan uudelle tasolle. Esimerkki eiliseltä aamulta. Vajaa viikko sitten hankkimani, aivan erinomainen Huawein -puhelin, pukkasi toissapäivänä hankkimani Eurosport viewerin kautta olympialaisia. Samaan aikaan edellinen, vanhempi puhelin toimi radiona paukuttaen Radio Suomea. Tarvittaessa kyseinen puhelin voi toki toimia myös Ylen olympialähetysten alustana eli voin katsella sillä Ylen televivisiokanavia, tuolloin minulla on siis sekä Eurosportin että Ylen televisiokuva yhtäaikaa katsottavissa. Eilen puhelin oli siis vain radio. Vaikka siinä ei ole edes simkorttia. Jostain ihmeen syytä lähetysten vastaanotto onnistuu myös wifin kautta ilman sitä korttiakin.

Edellisten lisäksi minulla oli auki luonnollisesti myös normitelevisio, jossa pyöri paikallisen Ylen eli HRT:n olympialähetys. Ja läppärillä tietty surffailin netissä kaiken tuon sekamelskan keskellä. Eli yhteensä minulla oli samaan aikaan käytössäni neljä päätelaitetta. Jakomielitautista? Ehkäpä hieman..... Mutta eipä tule ainakaan aika pitkäksi.

Meillä päättyi karnevaaliaika eilen. Karnevaali on varsinkin täällä katolilaisissa maissa riehakas juhla joka johtaa paastoon. Tähän viittaa myös sana 'karnevaali', jonka latinankielinen alkumuoto (carnem levare) voidaan kääntää 'lihan pois ottamiseksi', 'hyvästi liha' tai 'jättää liha'. Niin tai näin, katolisessa maailmassa karnevaalit aloittavat paaston. Paasto täällä tarkoittaa lyhyesti kerrottuna sitä, että sen aikana syöminen rajoitetaan yhteen täyteen kiinteään ateriaan päivässä. Paasto koskee kaikkia 18–59-vuotiaita ja kestää tuhkakeskiviikosta, eli tästä päivästä, pitkäänperjantaihin sunnuntaita lukuun ottamatta. Aterioiden välissä ei saa siis syödä kiinteitä ruokia. Joillekin tämä tarkoittaa myös sitä, että perjantaisin ei syödä lihaa ollenkaan. Jos Suomessa on pizzaperjantai, täällä Kroatiassa sitä voidaan kutsua siis kala- tai vegeperjantaiksi. Näillä asetuksilla mennään reipas puolitoista kuukautta. Pitkäperjantaihan on tänä vuonna 30. maaliskuuta. Sen jälkeen voi vetää vapautuneesti lihaa siis myös perjantaisin.

Karnevaalit ovat suuri juhla katolilaisessa maailmassa joista suurin on tietty kaikkien tuntema Rion karnevaali. Euroopan tasolla suurimmat katoliset karnevaalit löytyvät Tenerifalta Espanjasta, Venetsiasta Italiasta, Kölnistä Saksasta ja Nizzasta Ranskasta.

Tokihan karnevaaleja järjestetään myös täällä Kroatiassa. Onhan tämä katolinen maa. Täällä on, Kroatian mittakaavassa, hieman suurempaa paraatia tuolla pohjoisessa Rijekassa ja sitten on sympaattisia, hieman pienempiä karnevaaleja kuten eilinen kulkue meidän rantakadulla. Joka oli hienoa seurattavaa kaikkine ulkomaalaisine vieraineen. Osallistujia oli tullut niin Saksasta, Itävallasta, Sloveniasta kuin Unkarista. Siis meidän pikkuisen kylän pikkuiseen karnevaaliin! Joka houkuttelikin rantakadun varrelle todennäköisesti suurimman osan Kastelan asukkaista. Mikä on jotenkin käsittämätöntä tällaiselle uskonnottomalle. Paitsi että olihan ne hyvät bileet. Ja hauskaa oli.

Karnevaaliperinteeseen kuuluu se, että paraatin lopuksi poltetaan joku hahmo, jonka vuosi, tai elämä, ei ole mennyt ihan kaikkien sääntöjen mukaan. Eli siis joku hahmo joka vituttaa ihmisiä, jos asian suomeksi ilmaisee. Tänä vuonna tuo hahmo meidän kylän paraatissa oli kroatialaisen kauppaketju Konzumin omistaja (kuvassa), jolla on mennyt omat ja firman rahansa pahemman kerran sekaisin. Tai jotain muuta hieman suurempaa sotkua. Tyyppi on tietty paossa/piilossa jossain ulkomailla.

Tästä alkavat siis lihattomat perjantait ja elämä yhdellä kiinteänä aterialla per päivä. Yeah right. Pakko todeta että jos sitä pizzaa/possua/pihviä tekee mieli perjantaina, silloin niitä sitten syödään. Ja niitä kiinteitä aterioita juuri sen verran kun hyvältä tuntuu. Että se siitä paastoajasta. Paitsi että tuota kalaperjantaita voisi kyllä kokeilla.