16. helmi, 2018

Kiinalainen uusivuosi

Kastel Stari

3-12 C

Puolipilvistä

Se olisi sitten koiran vuoden ensimmäinen päivä, ainakin mikäli mennään kiinalaisen kalenterin mukaan. Eilen oli kiinalainen uudenvuodenaatto, jota olin juhlistamassa Splitin ulkomaalaisyhteisön kanssa kaupungin kiinalaisessa ravintolassa. Buffet -pöytä notkui kiinalaisia herkkuja ja tietty niitä tuli vedettyä taas kerran ähkyyn asti, vaan kyllähän näissä tapahtumissa pääosaan nousee aina uusien ihmisten tapaaminen ja kokemuksien vaihtaminen. Koko eilinen porukka oli tänne muuttaneita ja täällä asuvia, kuka lyhyemmän, kuka pidemmän aikaa. Melko monella tuntui olevan, toisilla ihmeellisiä ja ärsyttäviä, toisilla taas hieman vielä ihmeellisimpiä ja ärsyttävämpiä, kokemuksia kerrottavanaan tästä meidän uudesta kotimaasta. Varsinkin sen byrokratiasta, ihmisten palveluhaluttomuudesta ja siitä yhdestä, aina puuttuvasta, paperista eri virastoissa. Mutta tarinoita oli myös hienoista maisemista, miellyttävästä ilmastosta, uskollisista paikallisista ystävistä, edullisista hinnoista, Splitin loistavista palveluista, uusista makuelämyksistä ja jopa joskus toimivasta virastopalvelusta.....

Palataan näihin vaikkapa maanantaina, sen verran tarinoita tuli kuultua että niitä pitää sulatella ainakin yli viikkonlopun. Voin avata aiheita sen verran että muuttaminen Kroatiaan ja asuminen täällä tuntuu olevan tehty mahdollisimman monimutkaisesti ja vaikeaksi tietyille kansallisuuksille. Tätä on todella vaikea ymmärtää. Miksi ihmiset jotka haluavat asua Kroatiassa, miksi ihmiset jotka haluavat kuluttaa rahansa Kroatiassa, kenties jopa investoida ostamalla vaikkapa asunnon täältä, miksi he eivät saa tehdä sitä? Tai saavat, mutta aivan järjettömän paperi- ja byrokratiaviidakon jälkeen. Usealla kuuluu kärsivällisyys loppuneen kesken ja he katselevat jo muita vaihtoehtoja asuinmaakseen vaikka kuinka pitäisivät Kroatiasta ja haluaisivat asua ja elää täällä. Virallisen Krotian toiminta ja ihmisten kohtelu tuntuu vieläkin omituisemmalta kun muistetaan että samaan aikaan perälauta vuotaa ja pahasti. Viime vuonna Kroatian jätti yli 26.000 koulutettua ja vastavalmistunutta nuorta aikuista paremman elämän toivossa. Mutta juu, palataan näihin tarinoihin vaikka maanantaina.

Näin viikko numero seitsemän on saatu pakettiin. Tätä kirjoittaessani palveluntarjoaja ei ole vielä ilmoitellut viikon lukijamääriä, mutta innoissani niitä odottelen. Teimmehän, tai te teitte, uuden ennätyksen viime viikolla. Eikä palautteesta päätellen kovin suurta muutosta tälle viikolle ole odotettavissa. Vaikka en kirjoita ansaintamielessä eikä minulla ole minkäänlaisia, varsinkaan lukijamääriin pohjautuvia mainos- tms. sopimuksia enkä siis saa yhtään kunaa/euroa oli lukijoita sitten sata tai satatuhatta, niin kyllähän se on mukava tietää kasvaako vai laskeeko sivuille eksyneiden ihmisten määrä. Kun se kasvaa, samaan tahtiin kasvaa myös into kirjoittaa. Mutta tästäkin lisää sitten maanantaina.

Viikolla virittelin oman multimediakatsomon huippuunsa, parhaimmillaan käytössäni on neljä päätelaitetta pumppaamassa kuvaa ja ääntä samaan aikaan. Tuossa ohessa kuva eiliseltä aamulta jolloin katselin kahta jääkiekko-ottelua ja kuunnelin ampumahiihtoa samaan aikaan. Siinä sivussa oli hyvä tutkailla yön uutisia tietokoneelta. Siis neljä tietolähdettä samaan aikaan vaikka olen mies putkiaivoineni.

Viikolla saatiin karnevaaliaika päätökseen ja laskeuduttiin paastoaikaan. Esimerkiksi tänään perjantaina ei pitäisi syödä paaston takia lihaa ollenkaan. Ihan pikkaisen varastan..... minulla on lounaaksi keittoa. Dalmatialaista lihakeittoa. Eilisessä blogissa kävin läpi muutoksia ystävä- ja kaveripiirissä tänne muuttamisen jälkeen/johdosta. Ja totesin että paljon on porukka vaihtunut. Tiedä sitten parempaan vai huonompaan suuntaan.

Näin tällä viikolla. Nyt viikonloppuun lomps. (jännä muuten miettiä miten Google kääntäjä tuonin lauseen kääntää....). Palaan tänne näille bittiavaruuden hoodeille taasen maanantaina. Siihen asti, pitäkää itsestänne ja läheisistänne huolta. Oikein hyvää ja rakkaudentäytteistä viikonloppua!