19. helmi, 2018

Piuhat poikki

Kaste Stari

7-10 C

Pilvistä, sadekuuroja

Taisin perjantaina postauksessa lupailla Splitin expatsien, lyhennys muuten sanasta expatriate eli 'ulkomailla asuva', tarinoita Kroatian viranomaisten, maan lakien, sääntöjen ja toimintatapojen ihmeellisyyksistä joita kuulin kiinalaisen uudenvuoden vietossa viime viikolla. Tässä omassa pikku elämässä tapahtui kuitenkin sen verran suuria asioita viikonlopun aikana että palataan tuohon 'Only in Croatia' -sessioon hieman laajemmin myöhemmin.

Eilen päättyi yksi suosikkitelevisiosarjoistani. Ruotsalais-tanskalainen Silta, Bron, Broen eli Bridge saavutti neljännen tuotantokauden päätöksen ja samalla sarjasta poistui yksi sen kantavista hahmoista, Saga Norden. Tulevilla kausilla, jos niitä on tulossa, ei kuulla siis enää puheluihin vastausta 'Saga Noren, länskrim Mälmö.' Koska tiedän että osa kansainvälisistä lukijoistani ei ole vielä saanut ladattua/katsottua kaikkia Sillan jaksoja, en spoilaa miten Saga sarjasta poistui. Saavat katsoa sen aivan itse.

Perjantaina kaatui netti. Eli maailma. Siis tämä minun pikku mikrokosmokseni. Olin päiväunilla tavanomaiseen tapaan puolenpäivän aikaan ja kun heräsin, olohuoneessa nykyisin keskeytymättä pauhaava nettiradio oli mykkä. Ja televisio. Ja puhelin. Modeemissa paloi kolmen tarvittavan valon sijaan kaksi valoa. Ei yhteyttä internetiin. Paniikki! Olen menettänyt yhteyteni maailmaan! Minua ei ole enää!

Meidän talon edessä on jakokaappi (kuvassa) jonka kautta, käsittääkseni, koko internetliikenne kulkee. Olen joskus nähnyt tuon kaapin sisälle ja siellä on valehtelematta miljoonan erivärisen johdon hässäkkäsumppu, josta ei taatusti kukaan asiaan vihkiytymätön ota selvää. Perjantai osoitti ettei siitä ota selvää edes asiaan vihkyityneet.

Kaapin edessä oli kolme ukkoa hommissa. Tyypilliseen kroatialaiseen tapaan yksi teki hommia ja kaksi seurasi katseella. Kun kävin Rockyn kanssa lenkillä, kysäisin herroilta sujuvalla kroatiallani, että kun minulla ei tuossa naapurissa ole nettiä, niin saatteko piuhat ojennukseen ja nettini toimimaan? Ja jos saatte, niin milloinkohan? Pojat vakuuttivat yhdestä suusta että tänään, siis perjantaina, toimii. Nema problema.

Kun lähdin iltapäivä'kahveille' hieman ennen kahta, tyypit seisoivat kaapin edessä päätään raapien. Jokaisella oli kädessään olutpullo. Mietin jo tuolloin, että tämä ei näytä nyt yhtään hyvältä. Palasin parin tunnin kuluttua, asentajien työpäivä oli ohitse, bisset juotu, kaappi suljettu eikä ketään näkynyt missään. Vaan eipä modeemissanikaan näkynyt kuin ne kaksi valoa. Eli olin edelleen ilman internetyhteyttä.

Soitin Optiman, palvelutarjoajani, asiakaspalveluun. Muutaman minuutin jonotuksen jälkeen puheluun vastasi tyttö/nainen. Kysyin että puhutko kenties englantia? Hän vastasi että en puhu ja löi luurin korvaan. Eikun uutta soittoa. Nyt jouduin odottelemaan vajaan viisi minuuttia ja tällä kertaa puheluun vastasi mieshenkilö. Puhutko englantia? En, mutta yhdistän sinut henkilölle joka puhuu. 17 (seitsemäntoista) minuuttia jonotusmusiikin kuuntelua eikä vastausta. Ei englantia, eikä mitään muutakaan kieltä puhuvan ihmisen toimesta. Nyt kyllästyin minä ja lopetin puhelun. Kiitos Optima. Asiakaspalvelunne tulee vastaanottamaan muutaman kehityskohteen sisältävän palautteeni. Niinkuin sen, että jos se puhelin soi siellä aspassa, siihen voisi vaikka vastata. Sitä kutsutaan sivistyneessä maailmassa palveluksi. Asiakkaiden palveluksi.

Seuraavaksi otin yhteyttä vuokranantajaani, jonka nimissä liittymä on. Hän soitti Optiman asiakaspalveluun, josta todettiin että kun perjantai-ilta, asentaja tuskin ehtii enää tutkimaan ongelmaa. Mutta jos lauantaina sitten.

Lauantaina kello yksitoista soi ovikello. Asentaja oli saapunut. Hän tsekkasi nettini kaapelit, liitännät, piuhat ja totesi että kaikki oli ok. Soitti jonnekin ja edellä mainitun jakokaapin eteen pompsahti toinen asentaja. Jostain. Ilmeni, että perjantain olutta nauttineet tyypit olivat ryssineet piuhaviidakossa kahdet piuhat jotka sattuivat olemaan juuri minun nettini piuhat. Siksi yhteys ei siis toiminut. Lauantaipojat löysivät tunnin väännön ja melkoisen työn jälkeen vihdoin väärin asennetun liitännän, saivat se korjatuksi ja nyt toimii netti. Asentaja kertoi minulle että tämä ongelma ei todellakaan ole ensimmäinen laatuaan, runkoverkosta vastaava yhtiö tekee vastaanlaisia mokia kuulemma ihan jatkuvalla syötöllä ja siksi tiesivät heti mitä vikaa epäillä. Ongelma oli vain siinä, että tuossa kaapissa on niin paljon piuhaa että oikeiden löytäminen kestää aina hetkisen. Joskus saattaa käydä jopa niin ettei sitä oikeaa piuhaa/liitäntää löydy ikinä. Minun tapauksessani ne löytyivät, kuulemma, kohtuullisen helposti. Ei mennyt kuin tunti.....

Tämä oli siis minun viikonloppua järisyttänyt suuri tapahtuma. Huomenna palataan arkeen ja käydään, kuten luvattu, hieman kroatialaisen yhteiskunnan ihmeellisyyksiä läpi otsikolla 'Only oin Croatia'. Tervetuloa takaisin linjoille silloin.