21. helmi, 2018

Only in Croatia, vol 2

Kastel Stari

5-10 C

Pilvistä, myöhemmin sadetta

Asun kaupungissa nimeltään Kastela. Tämä kaupunki on kuten Espoo Suomessa. Eli kaupunki ilman varsinaista keskustaa. Kastela koostuu seitsemästä eri kokoisesta pikku kylästä jotka ovat rivissä Adrianmeren rannalla lentokentän ja Splitin välissä. Jos puhutaan suomalaisten kateudesta ja toisten pihoille kurkkimisesta, niin osataan sitä Kroatiassakin. Kuulin tänään meidän kaupungin pormestarin kertoilevan siitä, että jos kaupungin jossain kylässä tehdään jotain, rakennetaan vaikka jotain uutta tai remontoidaan olemassa olevaa, aivan taatusti muissa kylissä alkaa rutina siitä että miksi moinen manoveeri tehtiin tuossa kylässä kun me emme ikinä saa mitään eikä meidän kylälle ikinä tehdä mitään. Jotenkin tuttua jostain.

Sama kurkkiminen ja toisen asioihin puuttuminen kuuluu olevan melko luontaista myös ihan yksittäisille kroaateille. Teeppäs jotain uutta tai korjaa jotain olemassa olevaa jossainpäin kyliä, voit olla varma että tekemisistäsi valitetaan. Olenpa kuullut jonkun valittaneen jopa siitä kun maantien varressa ollut pensasaitaa leikattiin. Piti oikein pyytää poliisi paikalle kyselemään että mahtaako moiseen olla lupaa.

Tähän väliin pakko laittaa kiitokset/kehut kun usein tulee vain valitettua asioista. Kirjoitin tuossa ennen olympiakisojen alkua kuinka pikkaisen hirvitti ostaa Eurosport Playeria koska olin kuullut sovelluksesta niin paljon huonoja kokemuksia. Nyt kun se on pyörinyt tuossa puhelimessa viikon verran, on pakko todeta että ihan aina ei näemmä kannata uskoa kaikkea mitä kuulee. Palvelu toimii täysin ilman minkäänlaisia ongelmia, ei laahaa, ei lataa kesken kaiken, ei hidastele, ei mitään. Appsi toimii kuin se vanhanaikanen junan vessa. Olisin melkein valmis jopa jatkamaan tilausta kisojen jälkeenkin jos Eurosportin normitarjonta sisältäisi jotain muutakin kuin snookeria. Tämä player on siis sovellus jolla kykenen katselemaan puhelimella/tietokoneella mm. Suomen jääkiekkojoukkueen edesottamuksia olympiakisoissa.

Mutta takaisin Kroatiaan. Tai tarkemmin Dalmatiaan. Muusta osasta maata en osaa kauheasti sanoa mitään, mutta ainakin täällä ihmisille tuntuu olevan suuri ihmetys miksi joku suomalainen eläkeläinen on valinnut asuinmaakseen juuri Kroatian. Ja varsinkin Kastelan. Tai kylän nimeltä Kastel Stari. On varmasti jo lähemmäksi sata kertaa kun olen saanut vastata noihin kysymyksiin. Jotka tuntuvat todella ihmeellisiltä. Varsinkin kansalta, joka kuitenkin on verrattain ylpeä maastaan. Tyypit eivät vaan näe maansa, seutukuntansa, kaupunkinsa tai kylänsä kauneutta eivätkä sen parhaita puolia. Tosin joskus tuntuu, että itsekin on jo tullut sokeaksi noille asioille vaikka ei olekaan asunut täällä kuin vasta pari vuotta.

Tuona aikana on alkanut ihmetellä yhä enenevissä määrin arjen pikku ihmeellisyyksiä tässä maassa. Kuten vaikka pullonpalautussysteemiä. Jolla ei ole mitään tekemistä Suomesta tutun ja sangen toimivan Palpa -palvelun kanssa jossa voit palauttaa kaikki pullosi automaattiin, saat siitä kuitin ja rahat kassalta. Vaan eipä Kroatiassa.

Muovipuollot ja tölkit voit palauttaa täälläkin automaatteihin, joita tässä meidän lähistöllä on kolmessa, siis kolmessa, kaupassa. Ja ne ovat usein rikki. Tällöin viet pullosi ja tölkkisi jonnekin takahuoneeseen josta saat lapun panteista ja rahat kassalta. Paitsi lasipulloista. Ne pitää olla ostettu juuri siitä myymälästä mihin olet niitä palauttamassa. Saattavat kysyä jopa kuittia todistukseksi.

Kaupassa pysyäkseni, tässä maassa ei päde mitkään Suomessa opitut tavaroiden sijoittelupaikat elintarvikeliikkeissä. Kahvinkeittimen filtterit tuskin löytyy kahvihyllystä, ne saattavat olla jossain vaippapakkausten seassa. Säilykepurkit ovat kaikki samassa hyllyssä, paitsi pateet ja kalasäilykkeet, jotka ovat parin hyllyvälin takana aivan eri paikassa. Salaattikastikkeet, jos niitä yleensäkään on koko kaupassa, löytyvät kylmähyllystä kananmunien vierestä. Siinä varmaan on ollut sopiva rako. Tai sitten ne saattavat olla maustehyllyssä. Tai jossain muualla.

Toisaalta tuo on melko nerokasta. Kun olet saanut jonkin tietyn kaupan haltuun, eli onnistunut hahmottamaan mitä löytyy mistäkin, et kovin helposti siirry toiseen kauppaan. Siellä etsiminen kun pitää aloittaa kokonaan alusta.

Paljon jäi juttuja mainitsematta koska internet täytyy jälleen. Mainitsematta jäi lähes päivittäin muuttuvat säännöt ja ohjeet, lääkkeiden hinnat ja niiden korvattavuus joka tuntuu olevan melko luovaa, aikataulut missä tapaaminen kello 15.00 tarkoittaa tapaamista 15.00-17.00 välillä, ainainen kahvilitkiminen kohdattaessa, järjetön julkinen sektori josta koitetaan kovasti pyristellä eroon, byrokratia, korruptio, nouseva matkailuelinkeino, siihen tehtävät invenstoinnit ja niin poispäin. Onhan noita. Palataan niihin joskus tulevaisuudessa vaikka sitten kun olen raivannut tänne internetiin hieman lisää tilaa.