23. helmi, 2018

Talvi!

Kastel Stari

7-13 C

Sadekuuroja

Se on talvi saapunut nyt myös tänne. Tai ei tänne, mutta lajitoverit tuolla ylhäällä Kroatian pohjoisella rannikolla valittavat että lunta tulee kuulemma taivaan täydeltä. Lienevät tottuneet moiseen, käsittääkseni lumi kuuluu niillä seuduilla lähes jokaiseen talveen. Ihan niinkuin se kuuluu pääkaupunki Zagrebin ja sen ympäristön talviin. Meillä täällä etelässä lumi on poikkeustapaus. Onneksi. Täällä oli lunta viitisen vuotta sitten muutaman päivän ja ihmiset puhuvat ja näyttelevät kuvia siitä vieläkin. Luonnollisesti osa teistä, kouluista ja muista palveluista oli suljettu, olihan sitä lunta kuitenkin parikymmentä senttiä. Nyt ennusteet lupailevat ensi viikolle erittäin kylmiä öitä, olipa jonkin ennusteen kuvissa jopa räntähiutaleita. Mutta kuten olen aiemminkin kirjoittanut, nuo ennusteet ovat niin luotettavia, että uskon niihin vasta kun katson ikkunasta ulos.

Kaikesta huolimatta kesään ei onneksi ole enää kuin parisen kuukautta. Kunhan maalis- ja huhtikuusta selviää, toukokuussa alkavat shortsikelit. Tai ovat alkaneet ainakin kahtena edellisenä vuonna. Molempina vuosina olen siirtynyt shortseihin toukokuun 10. päivän aikoihin. Ne ovat sitten pysyneet jalassa ilman katkoja aina syyskuun lopuille asti. Voin kertoa, että kun olet tottunut kulkemaan shortseissa pari-kolme kuukautta, ja jonkun tilaisuuden niin vaatiessa joudut pukeutumaan pitkiin housuihin/farkkuihin, kyllä ahdistaa. Ihan joka paikkaan kun ei shortseissa kehtaa mennä.

Kirjoittelin viikolla kokemistani ihmeellisyyksistä Kroatiassa. Mainitsin yhdessä lauseessa korruption, ja kuinka ollakkaan korruption tutkimiseen erikoistunut saksalainen tutkimuslaitos Transparency International sattui sopivasti julkaisemaan viime vuoden luvut maiden välisestä korruptiovertaillusta juurikin eilen.

Aloitetaan sillä, että Suomi sijoittuu tutkimuksessa kuudenneksi. Eli Suomi on maailman kuudenneksi vähiten korruptoitunut maa. Nykyinen kotimaani, Kroatia, puolestaan löytyy sijalta 60. Maita tässä tutkimuksessa oli yhteensä 183 kappaletta. Eli Kroatia on korruption suhteen sellaista keskivertoa. Ei paha, mutta ei nyt niin kauhean hyväkään. Sijoitus on pudonnut vuodessa muuten kaksi sijaa.

Miten tuo korruptio näkyy ihmisen, tarkemmin maahanmuuttajan, arjessa? Ihan perusarjessa ei mitenkään. Ei todellakaan mitenkään. Saattaa olla, että jos päättäisi perustaa yrityksen tai alkaisi rakentaa, se voisi muuttua enemmän näkyväksi, mutta niin pitkään kun arki koostuu lenkeistä koiran kanssa, paikalliskaupoissa pyörimisestä ja paikallisissa baareissa oluen ryystämisestä, et huomaa korruptiota mitenkään. No ok, olen toki kuullut että auton katsastuksessa oikeassa paikassa oikealle tyypille sujautettu satanen saattaa helpottaa läpimenoa kummasti. Mutta en todellakaan suosittele esimerkiksi sitä, että poliisin kanssa tekemiseen jouduttuanne koittaisitte selvittää asiaa rahalla. Älkää tehkö sitä. Se ei kannata. Paitsi jos mukananne on joku paikallinen joka tietää paikalliset tavat. Hänen ohjeiden mukaan toimien tilanteesta saattaa selvitä rahalla. Mutta se vaatii paikallistuntemusta. Kenties jopa sen yksittäisen poliisin tuntemista.

Viikko on sitten taas kerran lusittu. Menneellä käytiin läpi mitä mitä pitää ottaa huomioon terveyspalveluissa kun tulee lomalle Kroatiaan, perattiin kroatialaisia ihmeellisyyksiä parinakin päivänä ja kertailtiin minkälaista elämä on kun piuhat ovat poikki. Eli ihan sellainen perus talviviikko. Jonka aikana aloitettiin, jälleen kerran, kroatiankielen opiskelu. Ja palattiin, eilen, takaisin saksankielen kursseille. Voin kertoa, että vieraiden kielten verrattain heikolle omaksujalle molemmat opiskelut ovat kohtuullisen haastavia. Mutta toki myös mukavia, jollei muuten niin ihan sosiaalistumisen kannalta.

Hyvää viikonloppua kaikille. Takaisin linjoilla ollaan taas maanantaina. Tavataan silloin.