27. helmi, 2018

Lisää lunta

Kastel Stari

-4 - +3 C

Puolipilvistä

Taisin eilen kirjoitella siitä että meillä sataa lunta. Tai räntää. Joka oli suuri ihme. Maanantaina tuli sitten lisää, ihan oikeaa lunta, aivan huolella ainakin Dalmatian mittapuun mukaan. Näillä seuduilla kun moista ei ole tapahtunut kuuteen vuoteen. Vuonna 2012 oli lunta sen verran että teitä suljettiin ja koulut olivat kiinni. Eikä se kaukaa liippaa tänä vuonnakaan.

Lumisade alkoi puoliltapäivin. Ja tulihan sitä, tuli iltaan mennessä semmoiset 3-5 cm joka kaiken lisäksi jäi maahan. Koska lumi ei ole normaali olotila dalmatialaisille, niin arkielämä meni luonnollisesti sekaisin. Varsinkin kun samaan aikaan lämpötila laski pakkaselle (-3 C) ja purevuutta lisäsi vielä tuuli. Real Feel (R) kertoi että eilisen iltapäivän todellinen pakkaslukema olisi ollut -10 C. Mikä oli kylmää jopa tällaiselle pohjoisen pojalle. Joka ei todellakaan muuttanut Suomesta Kroatiaan kokeakseen moisia kelejä. Varsinkin kun se pohjoisen poika ei omista minkäänlaisia käsineitä, sillä kun aikoinani lähdin kohti etelää, ajattelin ettei hanskoille siellä mitään käyttöä ole. No, kyllä olisi ollut. Ihan niinkuin auton lumiharjalle. Jonka senkin jätin Suomeen. Ei tullut mieleenkään tarkistaa että kun olen tässä muutamassa palmun alle etelään niin onhan minulla varmasti auton lumiharja mukana.

Lipsuttelin autolla illalla kroatiankielen kursseille tuonne naapurikylään. Olenhan minä Suomesta ja tottunut ajamaan lumessa! Yeah right, ihan yhtä haastavaa se ajaminen peilikirkkaalla jäällä kesärenkailla on täällä kuin se aikoinaan oli Suomessa. Ja vaikka itse jotenkin osaisikin olla varovainen ja ottaa eteentulevat tilanteet ennakoivasti, paikalliset eivät edelleenkään ole tottuneet lumeen. Lumessa ajamisesta puhumattakaan. Mutta hengissä, ja ilman havereita, selvittiin. Voinette kuvitella mikä oli puheenaiheena koulussa ennen tunnin alkua.....

Lunta tupritteli koko eileisen iltapäivän, illan ja taisi sitä jonkinverran tulla vielä yölläkin. Ja kun lämpötila pysytteli pakkasella, se aiheutti sen että lunta on maassa vielä aamullakin. Tänään lämpötilan pitäisi lopulta nousta niukasti plussan puolelle ja kun aurinko lämmittää niin eiköhän, toivottavasti, tuo valkoinen aine hiljalleen häviä ja elämä palaa normiurille. Mutta onpahan paikallisilla taas jotain mitä muistella seuraavat kuusi vuotta..... Mielenkiintoista lueskella lähipäivinä paikallisista lehdistä kuinka kuormitetuja sairaalat tällä kertaa olivat mummojen ja pappojen kaatuillessa liukkailla kaduilla.

Kastelan viranomaiset olivat hereillä heti lumisateen alkaessa. Koulupäivää lyhennettiin eilen kolmituntiseksi ja tämän päivän peruuttamista harkittiin vakavasti poikkeustilasta johtuen. Kaupungin väestönsuojelujohtaja kehoitti kaikkia niitä joiden ei ole aivan pakko mennä jonnekin, pysytellä sisällä ja odotella lumisateen loppumista. Poliisi puolestaan muistutti että välttämättä ei kannattaisi kesärenkailla, tai muuten puutteellisesti varustetulla ajoneuvolla, lähteä ollenkaan liikenteeseen. Suomesta tuttuja auraus- tai suolausautoja ei täällä näkynyt.

Aluksi näytti siltä lumisade ei olisi aiheuttanut suurempia ongelmia liikenteessä, mutta kello kolmen jälkeen paikalliset uutispalvelimet alkoivat pumpata tietoja kuinka bussit olivat jääneet kiinni, kuinka varsinkin suurimmilla teillä kolisi ihan kunnolla ja kuinka palolaitos joutui singahtelemaan paikasta toiseen vetääkseen autoja milloin ojasta, milloin auttamaan kiinni jääneitä. Eli ihan normimeininkiä Suomestakin tutulla otsikolla 'Talvi yllätti autoilijat'. Kyllähän te tiedätte.

Olisihan sitä voinut tänään kirjoitella jostain muustakin aiheesta kuin pelkästä lumisateesta. Mutta kuten huomaatte, lumi maassa näillä leveysasteilla on sen verran harvinainen asia että se hämmentää jopa tänne muuttanutta ulkkaria. Ulkkaria, jonka luulisi olevan tottunut kyseiseen aineeseen. Onneksi huomenna on uusi päivä ja todennäköisesti uudet aiheet. Jos tuo 'lumi-inferno' ei nyt ihan kauheasti tuosta uudestaan innostu.