6. maalis, 2018

Matkavinkkejä, vol.2

Kastel Stari

9-13 C

Pilvistä, sadekuuroja

Tähän alkuun kun ette kuitenkaan huomanneet. Sen verran tuo paikkallisylpeys parin vuoden täällä asumisen jälkeen alkaa nostelella päätään, että oli pakko päivittää näiden sivujen alaotsikko. Nyt vietän 'hidasta elämää Dalmatiassa' kun ennen vietin sitä Kroatiassa. Itseasiassa tuota muutosta ehdotti eräs paikallinen kaverini; 'et sinä missään Kroatiassa ole, sinä olet Dalmatiassa.' Jaahas. No nyt olen.

Ja sitten viikon aiheeseen. Eilen reissattiin tänne Dalmatiaan, nyt ovat vuorossa majoitukset, ravintolat, kaupat, rahanvaihdot, turvallisuus jne. Katsotaan saanko kaikki mahtumaan tämä päivän pläjäykseen vai jatketaanko vielä huomenna samalla teemalla. Näitä asioita ja teitä kiinnostavia juttuja kun tuntuu riittävän.

Mutta siis, se lomamatka on saatu siihen pisteeseen, että ollaan saavuttu Dalmatiaan. Nyt pitäisi sitten löytää majoitus. Mikä ei noin periaatteellislla tasolla ole minkäänlainen ongelma. Täältä löytyy sänkyjä hotelleista apartementoksien kautta bed&breakfast -tyyppisiin majoituksiin. Vaihtoehtoja löytyy aivan varmasti jokaiseen makuun eikä ole minun asiani alkaa suosittelemaan yhtäkään niistä. Paitsi jos haluatte asua kotoisasti suomea puhuen, vinkkejä ja ohjeita paikalliselta suomalaiselta vastaanottaen, silloin suosittelen tuossa naapurikylässä sijaitsevaa Marjon apartementtia. Tarkemmat tiedot ja yhteyden löydätte täältä

Majoituksia on helpoin valita ja tutkailla erilaisten netistä löytyvien varaussivustojen kautta. Itse käytän booking.comia, johon olen ollut sangen tyytyväinen. Muita suosittuja sivuja ovat vaikka hotels.com tai trivago.fi joista jälkimmäinen vertailee majoituksia ja ohjaa varsinaiselle varaussivustolle. Huomioikaa että sesonkina, eli käytännössä heinäkuun alusta aina elokuun loppuun, majoituspaikat saattavat olla täyteen varattuja eikä sitä omaa unelmapaikkaa kenties enää löydy. Jollette ole ajoissa liikkeellä. Kaiken lisäksi hinnat ovat sesonkina aivan tapissa. Suosittelen majoituksen varaamista heti. Kesään kun ei ole enää kuin pari kuukautta.

Jos jostain syystä ette löydä majoitusta joka vastaa toiveitanne, ottakaa yhteyttä vaikka sähköpostilla niin koitetaan hoitaa asia taattuun kroatialaiseen tyyliin. Te tunnette jonkun joka tuntee jonkun jonka kaveri saattaa tuntea jonkun jonka serkun kaveri voi auttaa. Miksei siis myös teidän lomamajoitusta. Jopa ilman välityspalkkiota.

Seuraavaksi iäsyysasia, tai ainakin asia josta saan sesongin aikana eniten kysymyksiä. Eli rahanvaihto. Kroatian rahayksikkö on kuna eikä täällä yleisesti ottaen voi maksaa euroilla. Tämä on periaate josta toki voi hyvällä tuurilla löytää yksittäisiä poikkeuksia. Mutta jos joku hyväksyy eurot maksuksi, voitte olla varma että maksatte liikaa mitä ikinä sitten olettekin ostamassa. Palaan ravintola-asioihin huomenna, mutta jos saatte esimerkiksi ravintolassa eurohintaisen menuun, voitte samantien ilmoittaa että haluatte kunahintaisen vastaavan sillä euroissa esitetty menu on laiton. Ja taatusti kalliimpi kuin kuna -menu.

Mutta se rahanvaihto. Viime kesänä eräs luonani vieraillut ystävä teki empiirisen tutkimuksen siitä missä rahanvaihtaminen ihan oikeasti on edullisinta. Jos jotakuta nyt kovasti kiinnostaa muutaman euron, tai muutaman kympin säästö niin rahaa kannattaa vaihtaa täällä kroatialaisessa pankissa. Niissä on parhaat kurssit, mutta myös pisimmät jonot. Kalleinta on vaihtaa rahat Suomessa ennen reissua. Kunia saa täällä tietysti myös seinästä eli automaaateista, ja tuolloin kustannukset riippuvat käyttämästänne kotipankistanne. Viime kesän vertailussa OP ja Nordean seinänostot olivat keskihintaisia Nordean ollessa hieman OP:ta kalliimpi. Mutta tuskinpa nuo erot ketään konkurssin ajavat.

Jos minä joutuisin miettimään kuinka hankkia rahat lomamatkalleni, vaihtaisin pienehkön summan Suomessa, mutta keskittäisin varsinaisen kunahankinnan tänne paikallisiin pankkeihin. Ensimmäinen mahdollisuus rahanvaihtoon on heti Splitin kentällä josta löytyy mm. Splitska Bankin konttori. Ja jos sitten lomalla tulee hätä ja rahat loppuvat, ainahan sitä saa lisää sitten seinästä.

Eihän tästä nyt tunnu tulevan yhtään mitään, taas internet kertoo että täyttä on eikä enää löydy tilaa löpinöillesi. Ja minulla kun on vielä käsittelemättä ainakin ravintolat, kaupat, erikoisruokavaliot ja kiellelliset asiat. Koitetaan siis tiivistää kaikki nuo huomiseen blogiin jotta saadaan tämäkin saaga puristetuksi kolmeen päivään. Ja kyetään siirtymään torstaina jo muihin asioihin. Joita kuitenkin kertyy koko ajan tuonne taustalle. Mutta huomenna siis vielä tällä erää viimeiset vinkit ja ohjeet. Koska itse olette näin halunneet.