8. maalis, 2018

Kevät

Kastel Stari

8-14 C

Puolipilvistä

Se on kuulkaas kevät saapunut jälleen kerran tänne meidän huudeille. Muutaman viikon vetisen, kylmän ja jopa lunta sisältäneen ajanjakson jälkeen eilen pukkasi lämpöä jopa 17 astetta auringon paistellessa aivan täböllä. Voin kertoa, että oli sangen miellyttävää kävellä tuolla kylillä kun kevät tuoksui niin että pää meinasi räjähtää. Kun kevään tuoksuun lisätään vielä tuoksut pizzerioista, baareista ja leipomoista, ei paljon parempaa keliä tai fiilistä voi kuvitella. Olen aina tykännyt keväästä, täällä se on vaan huomattavasti lyhyempi kuin mitä se oli Suomessa. Ihan jo pelkästään sen takia, että Suomessa kevään aloittavaa lumen sulamista ei täällä esiinny. Kun sitä lunta ei yleensä ole. Niinpä myöskään lumen alta paljastuvat koiran kakat eivät tuoksu eivätkä aiheuta yhtään samanlaista keskustelua kuin ne tekevät joka kevät Suomessa.

Joku bongailee muuttolintuja keväällä, minä puolestani bongasin ensimmäisen minihameen tälle keväälle eilen. Ja kun puhutaan dalmatialaisesta minihameesta, puhutaan todellakin MINIhameesta. Ei mistään pikkaisen polvien yläpuolelle nousevasta koltusta, vaan hameesta, joka on mini. Todella mini. Semmoinenkin on siis tälle keväälle nähty. Muuttolinnuista en tiedä mitään.

Ja mikä parasta, tämän kevään näillä keleillä odotetaan tällä kertaa jatkuvan aina maanantaihin asti. Bongauksia lienee siis luvassa lähipäivinäkin. Mutta mummot, mummot ne pukeutuvat almanakan, eivät vallitsevan säätilan, mukaan. Tuolla rannalla oli eilen tuon minihameen lisäksi liikkeellä myös talvitakkiin, pipoon ja hanskoihin pukeutuneita hahmoja. Joiden keski-ikä lienee ollut melko lähellä 70 vuotta.

Lämpenevistä keleistä tuli mieleen muutaman viime päivien löpinäni joissa annoin ohjeita ja neuvoja mikäli suunnittelette lomamatkaanne tänne meidän seuduille tulevana kesänä. En mene enää yhtään syvemmälle antamiini vinkkeihin ja ohjeisiin, voitte lueskella niitä näitä sivuja takaisinpäin skrollaamalla, mutta koska olen viime päivinä saanut niin paljon tiedusteluja asioista, haluan edelleen painottaa yhtä asiaa. Tehkää asiat ajoissa. Varsinkin jos lomabudjettinne ei ole rajaton.

Tämä tarkoittaa sitä, että lyökää lukkoon ne päivät jolloin matkustatte. Varatkaa lennot kun löydätte sen halvan lennon. Tehkää se heti, sillä se halvin saattaa hävitä pähkäillessänne. Myös majoitukset kannattaa varata ajoissa, sillä vaikka sänkyjä täällä riittää, suosituimmat ajankohdat menevät nopeasti. Varsinkin jos teillä on yhtään minkäänlaista erityisvaatimusta sille missä ja miten lomanne vietätte. Jos homma ei muuten onnistu, minä olen edelleen käytettävissänne mikäli tarvitsette apuja asioiden hoitamiseksi.

Lopuksi jälleen kerran hetkeksi ruokablogistiksi. Sain ystäviltäni, jotka joutuivat muuttamaan työn perässä pois Kroatiasta, lahjaksi slow cookerin. Mietin pitkään suomenkielistä nimeä laitteelle ja päädyin lopulta haudustuspataan. Pata ei siis ole kaikkien tuntema legendaarinen aromipesä, vaan tuo on laite jonne laitetaan raaka-aineet muhimaan, kytketään se seinään, ja pata hauduttaa ruokaa pitkään ja huolella. Kuvittelisin että vaikkapa pulled pork on juurikin haudutuspataan sopiva ruoka. Minulla on ollut koko yön kyseissä padassa muhimassa vihanneksia ja juureksia mausteisessa liemessä. Niiden päälle lätkäisin kimpaleen possua. Koko komeus huilasi yön yli slow cookerissa. Tuoksu ainakin on huumaava. Pitäisi vaan malttaa odotella lounasaikaan asti.

Palataan tuohon appeeseen ja sen onnistumiseen vaikka huomenna. Nyt lähden nauttimaan tuolla ylhäällä kuvatusta keväästä. Ja toivottavasti niistä minihameista.

Hah, luulitte varmaan että unohdin. Enpäs unohtanut. Joten siis, hyvää naistenpäivää!