9. maalis, 2018

Sattumuksia

Kastel Stari

7-15 C

Puolipilvistä

Hehkutin eilen kuinka kevät on iskenyt kyntensä tänne meidän rannikolla. Sorry vaan jos siellä Suomessa sataa räntää ja/tai on muuten huonot kelit, mutta ihan on pakko jatkaa hehkutusta, sillä eilen toissapäiväinen keli senkus vaan jatkui. Sillä erotuksella että tuonne meidän lahdelle ilmaantuivat ensimmäiset veneet. Kuvassa oleva purjevene oli ensimmäinen kunnon huvivene tälle keväälle normaalien pikkuisten kalastusalusten lisäksi jotka surffailevat tuolla lahdellä ympäri vuoden. Ja purkkarin perässä hetken päästä paikalle lipui vielä kunnon moottorivene. Sellainen huvikäyttöön tarkoitettu. Joten kyllä se kesä sieltä hiljalleen on hiipii veneiden perässä......

Istuskelin eilen kavereiden kanssa iltapäivällä normaaliin tapaan rannalla ja tällä kertaa pöydässämme istui myös pari paikallista ravintoloitsijaa. Joiden kanssa on aina hauska turista sillä heiltä saa ensinnäkin tietoja siitä mitä meidän rannan ravintolaelämässä on tapahtumassa ja kuulee myös pieniä sattumuksia mitä Kastel Starissa ja lähialueilla on tapahtunut.

Niinkuin nyt vaikka ystävämme Charlien autonhankinta. Charlien oikeasta nimestä ei minulla, ja tuskin kenellä muullakaan, ole minkäänlaista tietoa. Charlie on tähän asti ajellut Renaultin tila-autolla. Eilen hän kurvasi baarin eteen punaisella Audilla. Joten eikun ihmettelemään että mistäs tämmöinen on hihaan tarttunut? Ja mitä Rellulle on tapahtunut?

Charlie oli törmännyt, mitenköhän sen nyt muotoilisin, todella isoon tyttöön. Jopa niin isoon että tällä oli ollut vaikeuksia mahtua/istua Audiin koska penkki on matalalla ja oviaukko verrattain pieni. Charlien tila-auton penkki on korkemmalla ja ovetkin suuremmat. Joten eikun autot vaihtoon. Charlie sai Audin ja iso tyttö tila-auton. Ainoa asia joka kaupassa vaihtoi omistajaa autojen lisäksi, oli avaimet. Rahaa ei liikkunut lipaakaan. Molemmat osapuolet lienevät tyytyväisiä.

Kuulin myös viimeisimmät uutiset/huhut meidän rantakadun ravintolatarjonnasta ensi kesälle. Ja sitähän riittää. Kuulemani mukaan moni talvella cafe-baarina toimiva paikka muuntautuu kesäksi ravintolaksi. Joten paikkoja missä syödä tulee riittämään. Nyt talvikaudella tuossa meidän kylän, ja muutaman naapurikylän, rannassa ei ruokapaikkoja ihan kauheasti ole. Nopeasti laskien talvikaudella niitä, siis ruokapaikkoja, taitaa olla kolme. Kesälle, edelleen nopeasti laskien, lukumäärä nousee pikkaisen yli kymmeneen. Ja tämä siis noin kahden kilometrin matkalla ja ihan puhtaasti rantakadulla. Kun siitä nousee sisämaahan päin 50 metriä, tarjonta vaan kasvaa. Joten jos olette suuntaamassa Kastelaan lomalle ensi kesänä, tuskin te ainakaan nälkään kuolette.

Erään kaverini baari tarjoili ruokaa ensimmäistä kertaa viime kesänä. Ja teki sen, eilen kuulemani mukaan, laittomasti. Ruuan tarjoiluun vaaditaan nimittäin lupa viranomaisilta jotka käyvät ennen luvan myöntämistä tutkimassa paikat. Että hygienia, henkiökunnan tietotaito, kylmä- ja keittiötilat etc. ovat kunnossa vaikka täällä ei Suomessa vaadittavia hygienia- tai alkoholipasseja olekaan. Olivat käyneet myös tässä baarissa, mutta kirjallista lupaa ei kuulunut eikä näkynyt vaikka kaikki oli kunnossa. Koska kokit ja tarjoilijat oli kuitenkin jo palkattu, keittiö rakennettu ja pöydät raahattu terassille, niin kyllähän sitä ruokaa sitten tarjoiltiin. Läpi koko kesän. Vaikka ilman sitä lupaa.

Ruokatarjoilu päättyi torstaina 07.09. Seuraavana päivänä, eli perjantaina 08.09. postilaatikkoon oli sitten kopsahtanut kirjallinen lupa sille, että ravintolassa saa tarjoilla ruokaa. Kysyin että mitä olisi tapahtunut, jos tarkastajat olisivat tulleet ja huomanneet ettei virallista lupaa ole, niin vastaus oli että 'en tiedä enkä edes halua tietää'. Että sillätavalla. Pikkaisen niinkuin kroatialaisella tyyliin....

Tulevalle kesälle lupa on siis olemassa joten sillon mennään sitten ihan virallisena ravintolana. Tulevan menun suunnittelu on jo pitkällä. Paitsi että kaveria laiskottaa sen verran että baarin sisälle tehtävä remontti, joka olisi ollut viisainta tehdä vaikka tammikuussa jolloin rantakadulla tai siellä sijaitsevissa baareissa ei oikeasti tapahdu yhtään mitään, on vieläkin tekemättä. 'Pitäisi varmaan kohtapuoliin aloitella'.... oli eilinen kommentti. Ei muuten, mutta baariin tuleva pizzauuni ei mahdu keittiöön ilman remonttia. Ja pizza on turistikaudella aivan ehdoton jos haluat saada ravintolaasi asiakkaita. Vaan kerkiäähän tuota......

Näin tällä viikolla. Nyt, toivottavasti, keväisen viikonlopun viettoon. Siitä, ja paljosta muusta, sitten juttua taas maanantaina. Tässä samassa osoitteessa. Oikein hyvää viikonloppua ihan kaikille.