13. maalis, 2018

Ihan arkista elämää

Kastel Stari

10-15 C

Pilvistä, sadekuuroja

Jälleen kerran täytyy kiittää teitä lukijoita saamastani palautteesta. Eilinen kirjoitukseni siitä kuinka elämä palmun alla ei ole jatkuvaa lomaa, ei 24/7 biletystä eikä aamiaishuoneen vilkkuvasilmäistä Pedroa, sai aikaan palautevyöryn. Sain todella monta viestiä joissa ensinnäkin ihmeteltiin Hesarin toimittajan ystävän asennetta muutossaan, mutta kyseltiin myös ihan konkretiaa siihen, mitä se oman elämän siirtäminen palmun alle vaatii. Vastailin osalle kysyjille suoraan sähköposteilla, mutta lupasin myös kirjoittaa myös julkisesti mitä muuttaminen on minulta vaatinut.

Tähän alkuun täytyy korostaa sitä, että seuraavat kokemukset ovat erittäin subjektiivisia ja koskevat siis vain ja ainoastaan minun muuttoa Dalmatiaan. En osaa antaa sen tarkempia tai yksityiskohtaisempia ohjeita muutoista mihinkään muuhun maahan, en edes muutoista mihinkään muualle Kroatiassa. Seuraavassa siis minun henkilökohtaisia kokemuksiani. Ja jopa pikku vinkkejä.

Ennen muuttoa kannattaa lukea ja tutustua siihen suunniteltuun kohteeseen niin hyvin kun sen voi vaikkapa internetissä tehdä. Tietoa löytyy paljon nykyaikana. Kannattaa tutkailla majoitusvaihtoehtoja, vertailla kuluttajahintoja ja kysellä kohteessa jo asuvilta asioista.

Jos rohkeus ei riitä hypätä suoraan tuntemattomuuteen, suosittelen vahvasti ihan henkilökohtaista käymistä paikanpäällä tutkailemassa ympäristöä, palvelutarjontaa, kauppoja, ravintoloita, kenties jopa asuntoja. Itse pomppasin suorilta ja silmät kiinni ihan suoraan altaan syvään päähän, Kroatia valikoitui kohteeksi puhtaasti sattuman kautta. Tarkemmin yhden, oikeaan aikaan saamani, puhelun kautta. En ollut koskaan aiemmin käynyt, enkä oikeasti edes suunnitellut käyväni, täällä. Ja nyt olen asunut maassa kohta kaksi vuotta.

Mitä siinä kohdemaan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Tämä riippuu tietysti paljon kunkin muuttajan henkilökohtaisista intresseistä ja tilanteista, mutta minulle tärkeitä asioita oli edes jotenkin toimiva infra, se että uusi kotimaani kuuluu EU -alueeseen ja että terveydenhoito on edes jonkinlaisella tasolla. Infralla tarkoitan tässä yhteydessä niin liikenne-, mutta myös tietoliikenneväylien toimivuutta. Ja luonnollisesti pankkien toimivuutta. Toisin sanoen siis sitä, että yhteiskunta on edes himppasen samantyylinen ja kehittynyt kuten olin pohjoismaisessa lintukolossa tottunut. EU:ssa halusin pysyä siksi, että tiesin sosiaaliturvan olevan säädeltyä ja kun pysyn alueen sisällä ja minulla on tietyt Suomesta tutut oikeudet myös uudessa ympäristössä. Terveydenhoito oli ja on minulle tärkeää koska tarvitsen tietyt lääkkeet. Joiden saaminen ei saa olla liian monimutkaista. Lämpö, aurinko tai leppoisampi elämäntyyli eivät ole olleet nekään yhtään haitaksi.

Kannatta varautua siihen, että jossain vaiheessa uudessa kotimaassa asuessa puseroon saattaa hiipiä ikävä takaisin Suomeen. Koska ne juuret kuitenkin ovat siellä. Itselleni suurimmat kaipauksen tunteet sijoittuivat jonnekin vuoden takaisiin aikoihin, se suurin ikävä takaisin iski asuttuani about vuoden täällä. Muistan miettineeni vuosi sitten vakavastijopa Suomeen takaisinmuuttoa. Vaan enpä muuttanut, ja nykyään moinen ajatus tuntuu melko kaukaiselta.

Loppujen lopuksi muuttaminen ulkomaille pysyvästi asumaan edellyttää sinulta joustavuutta, avointa mieltä ja sitä, että otat asiat pikkaisen löysimmin rantein kuin teit Suomessa. Kaikki ei välttämättä mene juuri niin kuin olet niiden tottuvan menevän Suomessa.Tai menee, mutta se saattaa ottaa hieman aikaa. Muuten ei se eläminen palmujen alla loppujen lopuksi ole sen kummempaa kuin se on vaikkapa Suomessa. Kunhan hoidat tietyt asiat kuntoon, joista voin kirjoitella lisää vaikka huomenna, voit vaipua siihen sohvan nurkkaan ja nauttia vain elämästäsi. Ja siitä leppoisammasta elämäntyylistä.