15. maalis, 2018

Rasisimi

Kastel Stari

7-14 C

Puolipilvistä

Elämä järkkyy. Ja vahvasti. Koska saavutettuja etuja leikataan törkeästi. Ensin minulta vietiin Ylen TV1:ltä nerokkaasti suomennettu 'Murhia ja kantrimusiikkia' -iltapäiväsarja (Brokenwood Mysteries) ja nyt Yle Kakkonen on ilmoittanut että Uusi Päivä -sarja loppuu vuoden lopussa. Siis apua, mitä kaiken tämän jälkeen jää jäljelle?

Saavutettuihin etuihin liittyy oleellisesti myös ruoka. Nimenomaan ruoka johon olet tottunut. Siis perinneruoka. Kuten esimerkiksi karjalanpiirakka, hernekeitto, läskisoosi ja kaurapuuro. Hernekeitosta olen kyennyt pitämään kiinni lähinnä Suomesta saamieni apujen avulla sillä täällähän ei kuivattuja, kokonaisia herneitä tunneta. Läskisoosi on testauslistalla lähitulevaisuudessa, heti kun saan hankituksi siankylkeä. Tulen testaamaan sen saamassani haudustuspadassa sillä kuten kaikki tietävät, läskisoosi saa makunsa ensinnäkin valurautapannusta mutta myös pitkästä haudustusajasta. Kaurapuuro on juuri nyt, tätä kirjoittaessani, porisemassa tuolla hellalla sillä eilen, paikallisten heimoveljien avustuksella, löysin kaurahiutaleita tuosta meidän lähikaupasta. Karjalanpiirakat ovat taas sen verran monimutkaisia, että jos/kun niitä alkaa tehdä mieli, katselen anovasti tuonne Splitin toiselle puolella missä niitä valmistetaan suomalaisen kotirouvan toimesta lähes puoliteollisesti. Joten onneksi edes nämä saavutetut edut on mahdollista säilyttää. Joku päivä pitänee kokeilla vielä kanaviillokkiakin.

Mutta asiaan. Minulta kysyttiin että kuinka kroaatit suhtautuvat ulkomaalaisiin? Että onko täällä ulkomaalaisvihaa tai rasismia? Olenko minä kokenut jonkilaista syrjintää tai vastaavaa ihan vain siksi etten ole kroaatti?

Todettakoon tähän alkuun jälleen kerran, että kykenen vastaamaan vain oman asuinympäristön puolesta ja niillä kokemuksilla joita olen itse kokenut. Tilanne saattaa olla aivan eri muualla Kroatiassa. Saattaisin kuvitella että suhtautuminen ulkomaalaisiin on erilainen tuolla sisämaassa siksi, että siellä ei ulkkareihin ole niin totuttu kuin täällä turistialueella. Meillähän, varsinkin sesonkiaikana, ulkomaalaisia on liikenteessä huomattavasti enemmän kuin paikallisia. Joten emme me minkäänlainen ihmetyksen aihe ole.

Paitsi että, se suurin ihmetys, jopa näille meidän paikallisille, on se että miksi joku suomalainen tyyppi on muuttanut Kroatiaan, miksi juuri Kastelaan puhumattakaan siitä että miksi juuri Kastel Stari -nimiseen kylään. Tämä ihmettely on hämmentynyttä, ei siis millään muotoa rasistista. Tuskin kukaan miettii että olisin täällä viemässä paikallisten naiset tai heidän duuninsa. Mikä johtuu pitkälti siitä etten suinkaan ole se suurin riski kenenkään mielestä kenenkään naisen viejäksi enkä todellakaan etsi, enkä hae, yhtään ainoaa enkä minkäänlaista duunia. En ainakaan paikallista.

Yleisesti ottaen ulkomaalaisviha, rasismi tai rajat kiinni -ajattelu ei ole kovin suuri asia Kroatiassa. Koska täällä varsinaista pakolaisongelmaa ei tunneta. Kroatiaan ei suuntaudu oikeastaan minkäänlaisia pakolaisvirtoja lähinnä siksi, että maa ei ole heidän käyttämillään reiteillä eikä sosiaaliturva juurikaan pakolaisia houkuttele. Siksi et näe täällä mitään vastaavaa kuin mitä näet vaikka Italiassa, Saksasta tai Ruotsista puhumattakaan. Tänne muutetaan lnaapurimaista ja yhä enenemissä määrin muista länsimaista eläkepäiviä viettämään. Vaikka Kroatian viranomaiset koittavatkin erilaisilla ja jatkuvasti muuttuvilla säännöksillä tehdä kaikkensa että se muuttaminen, varsinkaan EU:n ulkopuolelta, ole ihan yksikertaista.

Näin siis tälle torstaille. Lauantaina 17.03. vietetään irlantilaista St.Patrick's Dayta mutta Splitissä vaikuttava aito irkkubändi on lavalla eräässä meidän kylän baarissa jo tänä iltana. Joten torstai-ilta menee, ei suinkaan saksankielenkurssilla, vaan Red Lions -pubissa irkkumusiikkia kuunnellen ja toivon mukaan uusia ystävyyssyhteita luoden. Tästä lisää sitten huomenissa, tai viimeistään alkuviikosta. Nyt siis cheers!