16. maalis, 2018

Blokattu

Kastel Stari

10-16 c´C

Pilvistä, sadekuuroja

Nyt en yhtään tiedä tätä kirjoittaessani että saanko julkaista tätä blogia vanhan tavan mukaan Facebookissa sillä sain eilen iltapäivällä ilmoituksen, että minut on blokattu 72 tunniksi Facebookista sääntöjen rikkomisesta. Ilmoituksen mukaan en saa julkaista mitään kolmeen vuorokauteen. Syynä oli kuva, jonka varastin eräältä toiselta Facebook -sivulta ja julkaisin sen sitten erään toisen ryhmän sivulla. Minun julkaisuni oli FB:lle liikaa vaikka se alkuperäinen kuva siellä alkuperäisellä sivulla on edelleen julkinen..... Joten jos luet tätä tultuasi tänne jotain muuta kautta kuin joka aamuista linkkiä Facessa seuraten, tiedät syyn miksen tänä aamuna ole Facebookissa. Voin joskus pistää tuon 'irstaan kuva' vaikka tänne, mutta antaa pölyn nyt laskeutua hetkinen.

Kroatian suomalaiset saivat eilen sangen mieleisiä uutisia Zagrebin lähetystöstä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tulee valtiovierailulle Kroatiaan 10.-12. huhtikuuta. Vierailu painottuu luonnollisesti pitkälti pääkaupunki Zagrebiin, mutta tuleehan Sauli, tietysti, tutustumaan myös Dalmatiaan vierailemalla Splitissä. Splitin pienen, mutta pippurisen, suomalaisyhteisön suuri toive onkin nyt että presidentillä löytyisi aikaa tavata meitä täällä asuvia vaikka lyhyestikin. Tiedusteluja asian tiimoilta on jo tehty ja nyt odotellaan että vierailun aikataulut täsmentyvät. Kun kerroin vierailusta meidän rantakadulla baarien pitäjille, kaikki lupasivat tarjota vähintään bissen Suomen presidentille jos saan hänet vierailemaan Splitin sijasta täällä Kastelassa. Palaan tähän jos/kun aihetta ilmenee.

Olen tällä viikolla kirjoitellut melkoisen paljon Kroatiaan muuttamisesta, täällä elämisestä ja ihan tästä minun harmaasta arjesta. Koska minulta on kyselty asiasta. Olen saanut ihmettelyjä siitä, että mikä siinä arkisessa elämisessä ulkomailla nyt niin ihmeellistä on, eikö se maanantai tai tiistai ole ihan niitä samoja maanantaita tai tiistaita riippumatta siitä missä maassa noita päiviä viettää. Että miksi siitä arjesta pitää kysellä tai kirjoittaa?

Aluksi ihmettelin ihan samaa itsekin. Että mikä siinä nyt niin ihmeellistä on että elän jossain muualla kuin Suomessa? Eihän tämä elämä nyt niin kauheasti ole muuttunut siitä mitä se oli Suomessa. Paitsi että. Jos ihan rehellisesti muistelen omaa arkeani noin 2,5-3 vuotta sitten jumittaessani vielä Suomessa ja vasta haaveillessani elämisestä jossain ulkomailla, melkoinen määrä samoja kysymyksiä pyöri minunkin mielessä. Kyllä sitä oikeasti tuli mietityksi melkoisesti ihan sen normiarjen sujumista, sen mahdollisia haasteita ja muita, vieraassa kulttuurissa, eteentulevia seikkoja. Siksi vastailen mielelläni kysymyksiinne, sillä tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan.

Lopuksi onnellisuudesta. YK julkaisi toissapäivänä tutkimuksen siitä, että missä maassa onnellisuus on korkeimmillaan. Ykköseksi tutkimuksesta selviytyi Suomi. Suomi on siis maailman onnellisin maa, ainakin jos sitä verrataan 156 muuhun maailman maahan ja mittareina käytetään mm. elinajanodotusta, korruptiota ja sosiaalista tuen saamisen helppoutta. Sangen hellyttävällä, ja varsin perisuomalaisella, tavalla tutkimuksen tuloksen naulasi Gurardian -lehdessä julkaistu uutinen tutkimuksesta. Uutisen alla olevissa kommenteissa joku Englannissa asuva suomalainen oli kommentoinut ettei kertakaikkiaan voi uskoa tutkimusta ja luetteli pitkän, siis todella pitkän, listan asioista jotka ovat hänen mielestään pielessä Suomessa. Tämä kiteyttää suomalaisuuden mielestäni todella hienosti. Että vaikka muut sanoisivat että elät hienossa maassa, eihän ne mistään mitään tiedä. Eihän tuosta lähibaarista saa edes gluteenitonta eikä kofeiinitonta maitolattea. Eikä kukaan tiedä mistään mitään. Ja ulkomaalaiset pääsevät aivan liian helposti maahan varastamaan naiset ja viemään duunit.

Kroatia löytyy muuten tutkimuksesta sijalta 82 eli jonkinverran maalla on vielä matkaa onnellisuuteen. Kroatia sijoittuu heikommin kuin vaikkapa Viro (63), Serbia (78), Romania (52) tai aina yhtä eksoottisen houkutteleva Uzbekistan (44).

Näin tällä viikolla. Takaisin linjoille taasen maanantaina ja tuolloin pääsen, toivottavasti, takaisin myös Facebookkiin. Nyt kaikille hyvää viikonloppua!