21. maalis, 2018

Eläimellistä menoa

Kastel Stari

7-13 C

Pilvistä, tuulista ja sadekuuroja

Olipas huono jääkiekkoilta eilen. Jokerit hävisi, Medvesak Zagreb hävisi ja kaiken lisäksi vielä piilofanittamani Saipa ryssi jo voitolta näyttäneen ottelun tappioksi jatkoajalla. Näillä tuloksilla kiekkokausi lähestyy loppuaan.....

Eikös joku vanha uskomus kerro, että jos näet mustan kissan ylittävän tien, se tuottaa sinulle huonoa onnea? Ja sinun pitää syljeskellä olkasi yli. Tai jotain. Mutta mitäs sitten jos noita mustia kissoja on kolme? Jotka kulkevat edestakaisin tien yli? Auttaako asiaa yhtään jos kolmikon seurassa on yksi vitivalkoinen lajitoveri? Minne ja kuinka paljon tuollaisen jälkeen pitää syljeskellä?

Jouduin riutumaan tämän ongelman kanssa koko eilisen illan kun kauppareisulla havaitsin kolmen mustan kissan ylittävän tien. Yhden valkoisen kaverinsa kanssa siis. Tyypit tulivat ensin sille puolella missä Rockyn kanssa talsimme. Kun huomasivat pelottavan kotijackrusselini jota tosin ei joku kissajengi olisi voinut vähempää kiinnostaa, porukalle tuli hirmu kiire palata takaisin sinne mistä tulivat. Ja kun olimme ohittaneet heidät, koko ryhmä palasi taas meidän puolelle. Siis. Jos tätä lukee joku vanhakansan uskomuksiin, taikauskoon, syljeskelyyn tai kissojen sielunelämään perehtynyt henkilö, otan mielelläni vinkkejä vastaan siitä kuinka pitkä huonon onnen jakso minulla on odotettavissa ja mahtaako tuo valkoinen yksilö tasoittaa sitä yhtään? Ihan tulevaisuutta ja vastaavia tilanteita silmälläpitäen haluaisin myös tietää, että olisiko minun pitänyt syljeskellä jonnekin ja jos olisi, mihin suuntaan ja kuinka paljon?

Kun eläimillä aloitettiin, pysytään niissä. Joku kyseli minulta jossain vaiheessa kulkukoirista meidän seudulla. Että onko niitä ja miten ne suhtautuvat muihin, kiinni oleviin koiriin. En jaksa muistaa vastasinko asiaan tuolloin, todennäköisesti vastasin, mutta vastataan nyt uudestaan. Meillä täällä meidän kylillä ei varsinaisia kulkukoiria oikeastaan ole. Siis sellaisia jotka eivät asuisi jossain jonkun ihmisen kanssa. Sen sijaan kaduilla ja kujilla saattaa jolkotella koiria, jotka ovat lähteneet/karanneet pihoilta pikkaisen tutkailemaan mitä kylillä tapahtuu. Nämä tyypit tunnistaa siitä, että heillä on kaulapanta. Meidän seuduillahan, hieman yleistäen, koirat asuvat yleensä pihoilla. Varsinkin suuremmat yksilöt. Aika useat valitettavasti jopa häkissä.

Muistan kun etsin asuntoa ennen muuttoani tänne. Se, että Rocky asuu kanssani, tuntui olevan osalle potentiaalisia vuokranantajia kynnykysymys. En tuolloin ymmärtänyt miksi, sillä sehän on aivan normikäytäntö Suomessa, mutta tänne muutettuani ymmärrän asiaa paremmin. Täällä koira on lemmikki aivan kuten Suomessa, mutta täällä lemmikki asuu pihalla. Eikä nuku samassa sängyssä isäntänsä kanssa niinkuin yksi nimeltä mainitsematon jackrusseli, josta vanhemmiten on tullut entistäkin läheisriippuvaisempi. Nykyään pitää tunkea jokaikinen yö peiton alle jossa sitten möyritään kun on kuuma, hankala asento tai joku muu asia rassaa.

Mutta miten nuo edellämainitut ympäristöään tutkimaan lähteneet koirat käyttäytyvät tavatessaan muita koiria? En tiedä. En oikeasti tiedä, sillä se luonnollisesti riippuu koirasta. Yleisesti ottaen ihan kaikkein agressiivisemmat yksilöt lienevät juurikin niitä jotka asuvat häkeissä, mutta koska kyse on eläimistä, koskaan ei voi tietää napsahtaako vai ei. Me liikumme Rockyn kanssa paljon eikä meillä ole ollut kriisitilanteita, eli agressiivia irtokoirakohtaamisia, kuin ihan muutama. Silti olen aina pikkaisen varuillani kun kohtaamme koiran jota emme ole aiemmin tavanneet. Koskaan et voi olla ihan varma. Tuota varuillaan oloa suosittelen myös teille jotka suuntaatte tänne lomalle sen uskollisen ystävänne kanssa.

Lopuksi on ihan pakko tölväistä pikkuisen Facebookia. Kuten kerroin maanantaina, olin viikonlopun FB -bannissa koska olin tehnyt jotain väärää Facebookin mielestä. Nyt yhtiö itse on jäänyt kiinni siitä, että se on vuotanut 50 miljoonan ihmisen tiedot Cambridge Analytica -yhtiölle joka oli sitten käytänyt niitä Donald Trumpin vaalikampanjaan. Vuotoja toki sattuu, mutta kysymys kuuluukin että kumpi on pahempi; se että yksilö julkaisee jotain joka loukkaa jotain toista joka sitten tuottaa bannin vai se, että ojennat 50 miljoonan ihmisen tiedot käytettäväksi johonkin mihin suurin osa noista ihmistä ei halua niitä käytettävän? En minä ainakaan olisi halunnut Trumpista presidenttiä enkä ainakaan olla mitenkään vaikuttamassa siihen että hänet valittiin.

Siinä keskiviikon jutut. Pistäkää niitä palautteita yhä edelleen, niitä on mukava lueskella ja lupaan vastata ihan jokaikiseen. Jopa niihin negatiivisiin. Ja ai niin, hyvää rasisminvastaista päivää kaikille.