27. maalis, 2018

Ilmastopläjäys

Kastel Stari

7-16 C

Aurinkoista

Mahtaa Google Translator olla solmussa kun koittaa kääntää tuota otsikkoa eri kielille.....Näitä juttuja kun lueskellaan ainakin kroaatiksi, hollanniksi, saksaksi ja tietysti englanniksi. Onpahan joku joskus kertonut kääntäneensä juttujani jopa ruotsiksi. Voisin tietty päräyttää blogin myös englanniksi, mutta olen aivan liian laiska siihen. Varsinkin kun kirjoitan joka päivä.

Tänään siis säästä. Lähinnä suursäästä, eli nyt ei mennä siihen minkälainen sää meillä on ollut eilen tai tulee olemaan huomenna, tänään käsitellään sitä minkälaiseen säävyöhykkeeseen Dalmatia kuuluu. Mutta sitä ennen vielä lyhyt kaiku eiliseen ravintoloita käsitelleeseen juttuun.

Esittäisin ihan pienen kainon toiveen tänne lomalle tuleville turisteille. Ymmärrän toki että kun ollaan lomalla, halutaan ottaa pikkaisen rennommin. Ja kun on lämmintä, turha sitä silloin on liikaa vaatteita päälle vedellä. Mutta mutta.... vaikka haluaisittekin kuljeskella ilman paitaa siinä rantabulevardilla, niin voitaisiinko sopia että kun istahdatte terassille, niin kiskaisisitte ystävällisesti paidan päällenne. Varsinkin jos meinaatte syödä. Voin kertoa, ihan omasta kokemuksesta, että pizzanautinto kärsii himpun verran kun naapuripöydässä joku/jotkut vetää pizzaa porsaanpunainen, yleensä melko kookas, yläruumis hyllyen. Korostettakoon vielä, että tämä ei koske pelkästään suomalaisia vaan näitä hytkyviä, punakoita turisteja löytyy ihan kaikista kansalaisuuksista. Tai no, ehkä ranskalaisia tai italialaisia lukuunottamatta.

Useissa kaupungeissa uimapuvussa, joksi lasken shortsit ilman paitaa, liikkumista on lisäksi rajoitettu säännöksin ja 'liikenne'merkein. Jos eksyt uikkareissa Splitin vanhaan kaupunkiin, eksyminen saattaa tulla kalliiksi. Sinne on parempi vetäistä ainakin shortsit ja t-paita päälleen. Muistelisin että sakko oli viime kesänä 1000 kunaa, eli 135 euroa.

Mutta sitten siihen säähän. Olen, varsinkin viime viikon kirjoituksissani, kiukutellut paikallisesta säästä lähes päivittäin ja niinpä ajattelin että lienee syytä, varsinkin kun viikonloppu ja eilinen meni mukavassa puolipilvisessä kelissä, todistaa ettei se kokonaissäätila täällä nyt ihan niin kauhea ole.

Dalmatiassa, ja itseasiassa koko Kroatian rannikkolla aina tuonne pohjoiseen asti, vaikuttaa välimerellinen ilmastotyyppi. Tälle on ominaista kuivat ja kuumat kesät sekä viileät talvet. Mielenkiintoista on se, että ei tarvitse mennä kuin pikkaisen reilu 100 kilometriä sisämaahan päin niin ilmastotyyppi muuttuu mannerilmastoksi. Eikä kovin paljoa tarvitse matkustaa etelän suuntaan niin ollaankin jo subtrooppisella vyöhykkeellä. Ihan näin maallikkona voisin kuvitella näiden kaikkien vaikuttavan tähän meidän säätilaamme. Mutta virallisesti Dalmatia sijaitsee siis välimerellisen ilmaston alueella.

Vaikka viime kesä oli jopa välimeren ilmastolle poikkeuksellisen kuuma ja kuiva, helmikuussa oli lunta, jota on nähty täällä edellisen kerran kuusi vuotta sitten, ja maaliskuu on tilastojenkin mukaan ollut poikkeuksellisen sateinen, pitkässä juoksussa ilmasto täällä on sangen miellyttävä.

Viitenä kesäkuukautena (touko-syys) vuorokauden keskilämpötila nousee yli 20 asteen. Vertailun vuoksi mainittakoon että Helsingin keskilämpötila vastaavina kuukausina on himpun verran yli 14 astetta. Talvet puolestaan ovat sateisia, ihan niinkuin kohta mennyt maaliskuu hyvin on osoittanut. Keskimäärin sadepäiviä talvikuukausina on 11 (Helsingissä 9) kun kesällä niitä on 7 (Helsinki 9). Talvella vuorokauden keskilämpötila pyörii 10 asteen tuntumassa vaikka öisin lämpötila saattaa ajoittain laskea hyvinkin pakkaselle. Helsingin keskilämpötila muuten talvikuukausina pyörii yhden asteen paikkeilla.

Se suuri kysymys lienee se että milloin sinne sitten kannattaa tulla lomalle? Lyhyt vastaus kysymykseen on, että en minä tiedä. Riippuu pitkälti siitä mitä lomaltanne haette. Jos pysymme tämänpäiväisessä sääteemassa, Dalmatiaan kannattaa suunnistaa touko-syyskuun aikana. Eli meidän kesäkuukausina. Loppukesän lomaa puolustaa se, että Adrianmeri on lämpimillään syys-lokakuussa ja vuorokauden keskilämpötilakin on vielä reippaasti yli 20 asteen. Toki päivittäin keskilämpötila kipuaa yli 20 asteen jo toukokuussa, mutta meri ei ole vielä niin lämmin kuin se kesän lopulla on.

Palataan tähän turismiin ja sen ajankohtasuosituksiin tarkemmin huomenna, nyt lähden tuonne ulos nauttimaan sangen aurinkoisesta ja lähes 10 asteisesta aamusta. Tälle päivälle on luvattu jopa 16 asteen lämpöä ja aurinkoa. Mukavaa päivää jokaiselle missä ikinä tätä sitten luettekin.