28. maalis, 2018

Ohjeita ja vinkkejä

Kastel Stari

7-15 C

Aurinkoista, myöhemmin vaihtelevaa pilvisyyttä

Ennenkuin mennään eilen lupaamaani 'vinkkejä matkailijoille' -osioon, on pakko nostaa yksi asia pöydälle. Joka on kännykkäkamerat. Niiden laatu kun on kehittynyt niin roimasti, että en näe minkäänlaista tarvetta raahata mukanani normaalia järjestelmäkameraa tuolla kylillä liikkuessani. Tunnustan kuuluneeni siihen porukkaan jonka mielestä kännyköiden kamerat ovat kameroita joilla voi ottaa vain suttuisia selfietä ja joita kukaan 'vähän parempi' kuvaaja ei käytä. On pakko vetää mielipide takaisin ja nostaa käsi virheen merkiksi. Uudehkon Huawei puhelimeni kamera on todella laadukas. Voitte käydä tutkailemassa sen aikaansaannoksia Instagram -tililläni. Myös tämän blogin kuvituskuvat ovat pääsääntöisesti Huawei tuotantoa.

Mutta sitten turismiin. Ja siihen mitä tänne tulevan pitäisi mielestäni reissua suunnitellessaan ottaa huomioon. En tule tässä osoittelemaan sormella että menkää tuonne, majoittukaan tai syökää tuolla, sen sijaan keskityn hieman suurempaan kuvaan Kroatian tarjonnassa. Eli milloin tulla, minne tulla ja mitä tehdä.

Kroatia on monimuotoinen maa. Hyvin monimuotoinen. Jos joku asia on jollain tolalla tai jonkinlainen jossainpäin maata, se sama asia saattaa olla aivan erilainen ja eri tolalla kaksisataa kilometriä johonkin suuntaan. Kroatian suosituimpia turistikohteita ovat pohjoisen kaupunki Pula, etelän Dubrovnik ja minun lähi- ja melkein kotikaupunki Split. Olenpa kuullut jonkun eksyneen jopa pääkaupunki Zagrebiin jostain syystä. Pulan ja Dubrovnikin ongelma sesongin aikana on, että kaupungeissa on liikaa turisteja eivätkä palvelut, jotka tietysti on hinnoiteltu aivan tappiin, enää kykene oikein vastaamaan kuormitukseen. Niinpä esimerkiksi Dubrovnik on päättänyt rajoittaa kaupungin vanhaan osaan pääsevien turistien määrää per päivä. Pulasta olen kuullut valituksia että kaupunki on niin kallis että olisi edullisempaa viettää loma Suomessa. En osaa ottaa tarkempaa kantaa tähän koska en ole (vielä) itse vieraillut Pulassa. Split ja Zagreb ovat suurkaupunkeja eivätkä suuretkaan turistimassat pahemmin heiluttele kaupunkien infastruktuureja. Paitsi Splitin lentokenttää, joka on jäänyt jo vuosia sitten liian pieneksi. Kenttä on remontissa mutta uudistus tuskin valmistuu vielä ensi kesäksi.

Ei kannata unohtaa Kroatian upeaa saaristoa, jonne pääsee mukavasti vaikkapa lentämällä ensin Spltiin ja hyppäämällä laivaan tai katamariin. Vaihtoehtoja löytyy rauhallisesta perhelomasaarista aina aivan hillittömiin bilesaariin. Kannatta tsekkailla etukäteen mitä siellä perillä on odotettavissa ja kuinka se vastaa sitä mitä olette hakemassa.

Eri lentoyhtiöt operoivat huhtikuun alusta alkaen moniin kohteisiin Kroatiassa monilta eri kentiltä Suomesta. Lisäinfoa löytyy netistä, vaikkapa sivustolta Momondo joka vertailee lentoja ja niiden hintoja puolestanne. 

Mikäli haluatte kokea oikean Kroatian ettekä halua maksaa itseänne kipeäksi, suosittelen vahvasti maan tutkimista varsinaisten turistikohteiden ulkopuolelta. Ihmettelemistä ja uusia kokemuksia löytyy yhä jopa maassa vuosikausia asuneille. Ja jos autoilette, kannattaa pudottaa alas mottoritieltä ja ajella pienempiä teitä. Tiet ovat hyväkuntoisia ja niiden varrella näkee paljon enemmän kuin motaria pitkin paahtaessa.

Milloin tulla? Vahva suositus on että älkää nyt ainakaan heinäkuun lopulla tai elokuussa tulko. Tuolloin on Keski-Euroopan lomakausi ja kaikki paikat, siis ihan kaikki paikat, ovat täynnä. Lisäksi hinnat nousevat meidän täällä asuvien kipurajajoille suosituimmissa kohteissa niin majoitusten osalta kuin ravintoloissa/baareissa hävittäen samalla illuusion siitä että Kroatia olisi edullinen maa.

Tunnen suomalaisen vuosilomasysteemin ja jos se kaikkein paskin arpa on osunut kohdalle eikä firman kahvihuoneen seinällä olevaan lomalistaan pääse vetämään omaa viivaa heinäkuuksi juhannuksesta alkaen, niin vetäkää se joko toukokuulle tai syyskuulle. Ja bookatkaan loma Kroatiaan. Nuo ajankohdat ovat nimittäin ajankohtia jolloin palvelut pelaavat eivätkä hinnatkaan ole aivan tapissa. Meri on lämpimillään loppukesästä syys- lokakuussa.

Lopuksi siihen, että mitä tehdä. Riippuu siitä mitä haluatte ja mistä olette kiinnostuneita. Netistä löytyy lisäinfoa, mutta Kroatian suhteen muistakaa että sieltä löytyvään tietoon on syytä suhtautua hyvinkin suurella varauksella. Eri palveluntarjoajat saattavat rakentaa nettisivut ja unohtaa sitten niiden päivityksen. Törmäsin asiaan viimeksi eilen etsiessäni laivayhteyksiä Dubrovnikista Splitiin huhtikuussa. Netin mukaan laiva kulkee tuota väliä päivittäin seitsemän päivää viikossa, mutta kun soitin operoivaan yhtiöön, ei se seilakaan kuin kahtena päivänä. Ei vaikka nettisivu aivan jotain muuta kertookin. Ihmetellessäni asiaa puhelimeen vastanneelle virkailijalle, vastaus oli että oho, pitääpä korjata. Voisin pistää pääni pantiksi että samainen väärä tieto löytyy netistä vielä syyskuussakin.

Näin tänään. Huomenna käsittelyssä on ihmisen yksinäisyys, josta Ilta-Sanomat on tehnyt ansiokasta ja pitkää juttusarjaa koko viikon. Huomenna täällä on luettavissa minun tarinani. Eli vihdoin siis aivan jotain muuta kuin pelkkää Kroatiaa.