2. huhti, 2018

Pääsiäisen rippeet

Kastel Stari

7-16 C

Aurinkoista

Näin alkaa pääsiäinen kääntymään kohti loppuaan. Jesse on jälleen kerran karannut haudastaan ja elämä kallistuu takaisin normaaliin. Meillä ei näkynyt pääsiäispupuja eikä muitakaan pitkäkorvia, mutta toisaalta myös noidat loistivat poissaolollaan. Joten ihan rauhassa saatiin Rockyn kanssa lötkötellä pitkät pyhät.

Tosin ei täällä meidän kylällä pitkiä pyhiä rehellisyyden nimissä edes huomannut muuten kuin eilen, ensimmäisenä pääsiäispäivänä, jolloin koko maailma oli kiinni. Kaupat, jopa kioskit, oli suljettu ja oli hieman hankaluuksia löytää auki olevaa kahvilaa tai ravintolaa. Toki niitäkin oli muutama ja ne olivatkin sitten kirkonmenojen jälkeen aivan turvoksissa. Tapana kun näyttää olevan, ihan normisunnuntainakin, käväistä kirkon jälkeen kahvilla. Kävelimme eilen Rockyn kanssa aamulenkillä kylän pääkirkon ohi ja ihmisiä oli niin paljon että kaikki eivät mahtuneet edes sisälle. Kirkon ulkopuolella hengailli kymmeniä tyyppejä. Mutta kuten taisin ennen pääsiäistä kirjoittaa, tämä pääsiäinen on yksi katolisen maailman suurimmista juhlista. Joka näkyy myös täällä, onhan Kroatia katolinen maa.

On yksi tapa, joka on kiinnittänyt huomion ja jolle sain eilen selityksen. Täällä on usean kaupan, ravintolan ja baarin ovessa Kroatian lippu kun paikka on suljettu jonkin juhlapyhän vuoksi. Olen ajatellut tämän olevan ihan vaan mukava tapa, mutta eilen kuulin että se itseasiassa on sääntö, laki. Jos se lippu ei ole siinä ovessa/ikkunassa, voit kuulemma saada jopa sakot. Pikaisen katselmuksen perusteella lippuja roikkui eilen ehkä noin puolessa kiinni olevista paikoista.

Me vietimme Rockyn kanssa hyvinkin rauhallisen pääsiäisen. Rauhaa toi myös vallinnut säätila, joka oli hyvinkin märkä ja harmaa aina eiliseen iltaa asti. Tuolloin pilvet, sadesemmoiset, kaikkosivat jonnekin ja aurinko alkoi kuivata parina päivänä kastuneita paikkoja. Samalla myös lämpötila nousi niin, että illalla oli jo sangen lämmintä. Sama meno näyttäisi jatkuvan tänäänkin kuten tuon blogin alun säätiedotuksesta voitte nähdä. Kesää kohti mennään siis kovaa vauhtia ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät, shortsikauteen ei ole enää kuin kuukauden verran. Yleensä olen siirtynyt lyhyisiin pöksyihin toukokuun ensimmäisellä/toisella viikolla ja pitänyt niitä sitten lähes keskeytyksettä aina lokuun alkuun.

Kevään etenemisen huomaa myös siitä, että rantakadulla kuulee vieraita kieliä huomattavasti enemmän kuin vaikka tammikuussa. Ei vielä ihan kauheasti mutta kyllä me eilen iltapäiväkerhossa totesimme että turistikauden voidaan sanoa alkaneen pääsiäisestä. Suomestahan suorat lennot Splitiin alkavat vasta pääsiäisen jälkeen, Norwegian lentää ensimmäisen lennon huomenna tiistaina ja Finnair 14.04. Sitä ennen tänne pääsee muutamalla pompulla. Kannattaa käyttää noiden lentojen vertailuun Momondoa, joka vertailee lentoja ja niiden hintoja puolestanne.

Kirjoitin perjantaina ostamastani älykellosta jolle en todellakaan löytänyt, enkä ole vieläkään löytänyt, minkäänlaista järkevää käyttöä. Veikkaan että avainsana oli/on 'älykello', sillä olen pääsiäisen aikaan saanut lähes jokaisessa sosiaalisen median kanavassa aivan tolkuttoman määrän älykello -tarjouksia. Siitäkin huolimatta että kerroin jutussani etten todellakaan tee yhtään mitään moisella vempeleellä. Mutta melko jännästi tämä internet toimii. En voi lakata hämmästelemästä kuinka paljon sitä, mitä julkaiset netissä tutkaillaan, perataan ja kuinka paljon tätä tietoa käytetään vaikkapa siihen että mitä tietoa, juttuja ja tietysti tarjouksia sinulle kohdistetaan. Toista se oli ennen kun ainoa väylä julkaista yhtään mitään oli paperinen lehti, radio tai televisio molemmat kaksilla kanavillaan. Melko haastavaa sen potenssilääkeyrityksen oli mainontaansa kohdistaa näiden julkaisualustojen perusteella.....

Näin pääsiäisen viimeisenä päivänä. Huomenna lisää jolloin puhutaan mm. Yle Areenasta, ylläristä suihkukopissa ja aivan liian hyvänmakuisesta ruuasta. Ja kenties jostain muustakin mitä tämän päivän aikana on mahdollisesti sattunut ja tapahtunut. Ja naureskellaan Suomeen iskeneelle takatalvelle. Radio Suomi paukuttaa tälläkin hetkellä kelivaroituksia ihan solkenaan, joten siellä taitaa tulla lunta ihan huolella... Voi voi.