3. huhti, 2018

Arki koittaa

Kastel Stari

9-17 C

Puolipilvistä

Näin on saatu pääsiäinen taputeltua ja arki on koittanut. Totesin tuossa juhlapyhien aikana että minun lienee syytä tarkistaa hieman suhtautumistani pääsiäiseen. Minulle, totaalisen maallistuneelle paskiaiselle, pääsiäinen on ollut vain pitkä viikonloppu jonka ympärille aikoinaan oli helppo rakentaa verrattain pitkä vapaapäiväputki. Nykyisin se näkyy elämässäni lähinnä siten, että ensimmäisenä pääsiäispäivänä on vaikeuksia löytää paikkaa jonne mennä kahville tai siten että et voi mennä kauppaa jos olet unohtanut ostaa sipulia. Vaan nyt kun olen katsellut paikallisten pääsiäisen viettoa, olen huomannut sen kuinka suuri, oikeasti ja aidosti arvostettu juhla se täällä on. Aivan jotain muuta mihin me olemme Suomessa tottuneet. Täytynee siis minunkin koittaa kaivella ensi vuoden pääsiäiseksi aivan uusi tulokulma aiheeseen.

Jännää oli huomata myös kuinka vallitseva säätila vaikuttaa mielialaan ja aktiivisuuteen. Kun eilinen oli pitkän ja erittäin kostean maaliskuun jälkeen aurinkoinen ja lämmin, oli aivan eri fiilis pistää Rocky narun päähän ja lähteä lenkille. Jalkakin nousi kevyemmin. Tuolla meidän rannalla terassit olivat täynnä ihmisiä. Jotka näyttivät olevan pääosin paikallisia, niitä eilisessä blogissa mainostamia turisteja ei juurikaan näkynyt.

Olen tainnut mainita asiasta ennenkin mutta minulla länkyttää Radio Suomi tuossa korvan juuressa oikeastaan 24/7. Niin se teki eilenkin. Vaikka aamupäivällä oli kyllä melko lähellä aivan uuden kanavan etsiminen. Jostain ihmeen syystä tyypit olivat päättäneet rakentaa ohjelmansa toiselle pääsiäispäivälle siten, että kello 09.00 kanavalla alkoi luonto-ohjelma, jossa kuunneltiin että josko joku tiainen olisi jo laulanut Pihtiputaalla tai joko sinihomeuikkoja on näkynyt Suomusjärvellä. Kaksi tuntia. Keskeytyksettä. Ei ihan kestänyt ohjelman jänne ainakaan minun huushollissani. Varsinkin kun tämän pläjäyksen jälkeen alkoi, heti kahden tunnin jälkeen siis, tunnin ohjelma jossa hämmästeltiin metsämyyrien salaista elämää! Siis metsämyyrien salaista elämää! Ehdin jo ajatella että onko Yle palannut jonnekin 70 -luvulle jolloin syntisen rytmimusiikin soittaminen oli kiellettyä pääsiäisen aikaan. Mutta ei, poppi alkoi kyllä soimaan iltapäivällä, onneksi, ihan normaalisti.

Euroopan Unioni poisti televisio-ohjelmien maarajoitukset 01.04. eli sunnuntaina. Nykyään eri maiden TV -ohjelmat pitäisi siis olla vapaasti katseltavissa missä tahansa toisessa EU -maassa. Kysyin Yle Areenalta asiasta, että jokos rajoitukset on purettu? Vastaus oli että ei ole vielä. Tulemme tekemään sen tämän vuoden aikana. Siis tämän vuoden aikana! Ihan pikkaisen jälkijunassa muihin maihin verrattuna jos minulta kysytte. Kyllä sitä taas makselee, jos makselisi, Yle -veroa iloisena. Minullahan on se tilanne Ylen televisio-ohjelmien kanssa että pystyn katsomaan suoria ohjelmia rajoituksetta, Yle Areenaan tallennettuja ohjelmia satunnaisesti. Vaikka käytössäni on VPN -palvelu.

Joku tiedusteli että miksi minulla on tuolla alussa säätiedotus/ennuste aina kulloiselle päivälle. Että haluanko vittuilla suomalaisille jotka kulkevat polviin asti loskassa? En myönnä mitään, mutta kyllä tuo säätieto on tuossa ihan vaan siksi, että melko usein, eri yhteyksissä, tulee puheeksi että minkälainen sää on milloinkin ollut. Ja kun nuo tiedot möllöttävät tuossa joka päivä, asia on helppo tarkistaa myöhemmin. Viimeksi eilen tutkailin että minkälainen keli sitä oli syyskuun lopulla kun sitä minulta kysyttiin. Toki, pakko myöntää, että kyllähän kuvat eilisestä lumimyräkästä Suomessa ihan pikkaisen hymähdyttivät. Muistin taas syyn miksi aikoinani muutin tänne.

Näin tänään pitkien pyhien jälkeen. Arki koittaa siis Kroatiassakin, tosin minun kohdallani se tarkoittaa lähinnä sitä että kielikoulun tunnit saattavat jatkua tällä viikolla. Tai sitten ei, sillä pääsäisloma normikouluissa jatkuu vielä tämän viikon. Tätä kirjoittaessani aamulla en tiedä koskeeko breikki myös meidän koulua. Sen näkee sitten myöhemmin. Sillä mikäs kiire tässä mihinkään on.