9. huhti, 2018

Kesä

Kastel Stari

13-20 C

Vaihtelevaa pilvisyyttä, sadekuurojen mahdollisuus

Se tapahtui jälleen kerran. Sama juttu joka kevät. Kesä yllättää suomalaisen.

Torstai ja perjantai viime viikolla olivat vielä, jos eivät kylmiä, niin verrattain tuulisia ja sateisia. Mutta lauantaina, järjestysnumeroltaan 07042018, kaikki muuttui. Tuolloin alkoi kesä 2018. Aikakirjoihin merkittäköön, että tuona päivänä, 07.04., minäkin siirryin tämän kesän osalta lyhyisin housuihin. Shortseilla mennään jo kolmatta päivää putkeen vaikka kylän mummot kulkevat vielä talvivaatteissa ja -takeissa. Bongasinpa eilen, 21 asteen lämmössä, erään selkeästi aikaisemman saapumiserän naishenkilön, jolla oli talvitakin lisäksi pipo päässä! Koska on vasta huhtikuu. Eikä siis kesäkuukausi. Vielä.

Pakko myöntää, että pitkän talven, ja vieläkin pidemmän sateisen ja harmaan maaliskuun, jälkeen aurinko ja lämpö tuntuvat melkoisen mellevältä. Eikä se, että pystyt lenkkeilemään Rockyn kanssa tai istumaan iltapäivämatineoissa t-paidassa ja shortseissa, ole mitenkään kauhean vastenmielistä sekään. Tsekkasin tilanteet viime vuodelta ja näyttäisi siltä, että siirtyminen shortseihin tapahtui tuollon suurin piirtein samoihin aikoihin. Vaan eihän tämä lyhythousuperiodi ihan vielä kokonaista 24 tuntia kestä, yöt ovat edelleen melko vilpoisia. Aamuisin ja iltaisin pitää vielä turvautua verkkaripöksyihin. Mutta parempaa kohti ollaan menossa. Ja vauhdilla. Tälle viikolle on luvattu jokaiselle päivälle yli kahtakymmentä astetta.

On muuten jännää kuinka ihmiset aktivoituvat kun aurinko paistaa ja on lämmintä. Esimerkkinä toimikoot kantapaikkani rantakadulla. Paikan omistaja Nikolai kertoi eilen tarjoilleensa 320 kahvikuppia kello 09.00-13.00 välillä. Mikä tarkoittaa siis 320 kahvikoneen suhausta ja 320 lasia vettä neljään tuntiin. Kaikki pöytään toimitettuna. Eli keskimäärin 60 kahviannosta tunnissa. Mikä tekee kahvin minuutissa. Eipä ihme että tyyppi kertoi kello kolmen aikaan iltapäivällä olevansa hieman puhki. Kun kysyin että jättääkö kahvi viivan alle mitään, Nikita totesi että jos samankaltaisia päiviä olisi vaikkapa puoli vuotta putkeen, hän voisi jäädä eläkkeelle samantien. Eli katteet ovat kohdillaan.

Tänään on Agricolan päivä. Eli päivä jota vietetään suomenkielen kunniaksi. Kielen, joka lienee melko monen tätäkin lukevan äidinkieli. Kielen, joka on oikeasti, siitä huolimatta että se on lähes mahdoton opittava ulkomaalaiselle, yksi kauneimmista kielistä maailmassa. Kieli, jota ilman tätäkään blogia eil olisi. Kieli josta meidän suomalaisten tulisi olla ylpeitä. Hyvä suomenkielen taito on oiva pohja vieraiden kielien opimiselle. Vieraiden kielien, joita tarvitaan nykymaailmassa yhä enemmän ja enemmän. Siksi suomenkielen opiskelu kannattaa. Niinkuin ihan minkä tahansa kielen.

Juuri alkanut viikko on eläkeläisen mittarilla mitattuna sangen kiireinen. Kaikenlaisia juttuja on tullut sovituksi joten päivärutiineja pitää rikkoa oikein huolella. Tulen pitämään teidän ajantasalla mitä tapahtuu ja/tai on tapahtunut, mutta tässä ennakkotietoa miltä viikko näyttää näin maanantaiaamuna. Tänään iltapäiväkahvien jälkeen treffit Splitissä. Siis ihan oikeat treffit! Ihan oikean, ja vieläpä eri sukupuolta olevan, ihmisen kanssa. Huomenna tiistaina tuplakielikoulu, ensin kroatiaa ja sitten saksaa. Keskiviikkona treffit Niinistön Salen kanssa Splitissä ja torstaina taas tuplakielikoulu. Perjantaina on vuorossa Trogir -vierailu, kaveri vie koiransa trimmaukseen ja lupaudun seuraksi kun hurtta on käsittelyssä. Eli perjantai näyttäisi pizzaperjantailta jossain Trogirin pizzeriassa.

Näin on viikko korkattu. Jatketaan taas huomenna jolloin tarinaa mm. tämän päivän treffeistä. Tiedän että tuskin maltatte odottaa likaisia yksityiskohtia...... You dirty bastards.