13. huhti, 2018

Viikko pakettiin

Se olisi sitten perjantai ja kolmastoista. Tästä on pakko tulla hyvä päivä!

On pakko palata vielä ihan lyhyesti presidentti Niinistön vierailuun Splitissä. Splitin konsulaatin avajaistilaisuudessa suurlähettiläs Risto Piipponen mainitsi puheessaan Splitin ympärillä asuvan pienen suomalaisyhteisön. Ja kun dalmatialaiset lehdet uutisoivat avajaisista, meidän pieni yhteisö mainittiin lähes jokaisessa artikkelissa. Hyvin oli lähetystön henkilökunta (Laura) briiffaanut lähettilään. Kyllähän moinen 'julkisuus', se että sinut mainitaan noinkin virallisessa yhteydessä, antoi taas yhden syyn olla ylpeä suomalaisuudesta.

Sitten ihan muihin asioihin. Nimittäin turismiin, jonka huippusesonki alkaa olla aivan tuossa nurkan takana. Kroatia odottaa jälleen kerran ennätysvuotta alkavalle kesälle, esimerkiksi Splitin lentokenttä on budjetoinut jopa 30% kasvun viime vuoteen verrattuna. Joka sekin oli ennätysvuosi. Mutta myös hieman tummempaa pilveä on nähtävissä taivaanrannalla....

Viime kesän (2017) tilastot osoittavat että saksalaisturistien määrä alkoi laskea. Ei paljoa, mutta suunta oli kuitenkin selkeästi alaspäin. Nyt näyttäisi, Ilta-Sanomien tekemien suomalaisten matkatoimistojen johtajien haastatteluiden perusteella, että sama suuntaus on toteutumassa myös Suomessa. Toimistojen edustajat arvioivat, ennakkokysyntään perustuen, että Kroatia on menettänyt johtavan statuksensa Kreikalle, joka on pienen notkahduksen jälkeen noussut jälleen trendikkäimmäksi kohteeksi suomalaisten kesälomakohteena. Vielä viime kesänä se oli Kroatia.

Olen jutellut usean apartemontoksen omistajan kanssa ja lähes kaikki heistä ovat vahvistaneet saman asian. Ennakkovarauksia tulevalle kesälle on hämmentävän vähän. Tilanne on kuulemma pelottavan rauhallinen verrattuna aikaisempiin vuosiin, mutta toivottavasti se paranee kesän kuluessa.

Minä toivon, ihan oikeasti, että matkailijoiden määrä ei romahda. Ainakaan merkittävästi. Se olisi nimittäin koko maalle niin järjetön isku että kukaan ei tiedä miten siitä selvittäisi. Kroatia on panostanut paljon paukkuja, niin henkisiä kuin taloudellisia, turismiin. Täällä on aivan liian monta ihmistä jotka saavat koko vuoden tienestinsä turistisesonkin aikana, täällä on aivan liian monta aluetta jotka elävät pelkästään turismista, voidaan sanoa että jopa koko valtion talous nojaa tietyssä mielessä matkailuun. Jos turistivirrat, ja turistien maahan tuomat rahat, syystä tai toisesta kyykkäävät, maa on paljon suuremmissa vaikeuksissa kuin se on jo nyt. Eikä ne nykyisetkään ongelmat, ilman kyykkyäkin, ihan sieltä pienimmästä päästä ole.

Tänään on siis huhtikuun 13. päivä. Ja jos ihan oikein muistan, kirjoitin samaisesta aiheesta tasan vuosi sitten, tasan samana päivänä. Tällä päivämäärällä kun on jonkinlainen synttärisuma, tänään syntymäpäiviään viettää aivan järjetön määrä tuttuja, ystäviä ja kavereita. En tiedä mikä suonen, tai jonkun muun elimen, -veto aikoinaan osui kohdalleen about yhdeksän kuukautta ennen huhtikuun puoltaväliä, mutta jotain sangen nostattavaa silloin lienee tapahtunut. Vieläpä vuodesta toiseen, sillä tämän päivän synttärisankarit ovat kaikki syntyneet eri vuosina. Ehkäpä yhdeksän kuukautta ennen huhtikuuta vietettävällä juhannuksella on jotain tekemistä ilmiön kanssa? Eikös avioliitossa elävä suomalaismies saa seksiä juhannuksena ja toisen kerran joulusaunan jälkeen jouluaattona kun lahjat on jaettu ja lapset saatu nukkumaan? Joitain onnekkaita saattaa onnistaa vielä vappuna. Vappuna tosin kysymys on poikkeuksetta känniseksistä josta kumpikaan osapuoli ei seuraavana aamuna muista mitään. Edes sitä, että tapahtuiko sitä vai ei.

Näin tällä, sangen vauhdikkaalla, viikolla. Menneellä viikolla korkattiin kesä siirtymällä shortseihin, käytiin treffeillä, opiskeltiin kieliä, tavattiin usempikin suomalainen kanssaeläjä ja heiteltiin yläfemmoja presidentin kanssa. Sen verran on pitänyt kiirettä, että olen pudonnut pahasti suomalaisen televisioviihteen kelkasta. Kun ei vaan ole ehtinyt. Pakko koittaa kuroa gäppi umpeen nyt viikonlopun aikana, jos ei muuten, niin katselemalla ainakin Tempation Islandin väliin jääneet jaksot. Se kun on televisioviihdettä parhaimmillaan, sanoitte mitä sanoitte.

Erinomaisen hienoa viikonloppua ihan kaikille, tulkaapa takaisin huudeille taas maanantaina samoihin aikoihin aamulla. Jos ette muuta tekemistä keksi. Lukijamääräni ovat viime aikoina kehittyneet ällistyttävästi, ne ovat kasvaneet vaikka juttujen taso ei ole parantunut yhtään. Mutta kiva että kelpaa. Ei se tästä enää ainakaan huonommaksi voi mennä. Ei ainakaan kovin kauheasti.