16. huhti, 2018

Uutta kohti

Kastel Stari

14-20 C

Puolipilvistä, sadekuurojen mahdollisus. Keltainen varoitus etelätuulesta.

Uutta kohti mennään. Siis kohti uutta viikkoa. Jälleen kerran. Viikko tuskin tulee olemaan mitenkään erikoinen verrattuna mihinkään aikasempaan viikkoon. Tälle viikolle, tätä kirjoittaessani, ei näyttäisi olevan luvassa yhtäkään konsulaatin avajaistilaisuutta, ei ensimmäistäkään presidenttitapaamista, ei treffejä eikä edes synttärijuhlia. Olen tosin hiljalleen tottunut, asuttuani kohta kaksi vuotta täällä, tähän dalmatialaiseen elämäntyyliin. Siinä ei asioista tai tapahtumista pahemmin huudella eikä niitä kauheasti hehkuteta etukäteen. Sillä mitäpä sitä. Juhlitaan juhlat ja jäädään odottelemaan seuraavia. Joku ne kuitenkin järjestää jossain välissä. Ja jos ei, ainahan voi järkätä jonkinlaiset bileet itse. Jos sattuu huvittamaan. Todennäköisesti kuitenkaan ei. Sillä onhan moisessa hommaa.

Tämä blogi ei ole ruokablogi kuten vakiolukijani tietävät. Näiltä sivuilta et tule löytämään, ainakaan pääsääntöisesti, ainuttakaan reseptiä tai ruokakuvaa niihin aina oleellisesti liittyvin hehkutuksin. Varsinkaan itse tekemistäni pöperöistä. Kerron toki jos olen mielestäni onnistunut tekemään jotain todella hyvää ja/tai erikoista mättöä tai löytämään jonkun ravintolan jossa pöytään kannetaan erikoisen hyvää ruokaa. Näistä kuulette kyllä, vaikkei se olekaan elämäni pääsisältö.

Nyt on kuitenkin pakko jakaa yksi resepti. Se ei onneksi ole kovin monimutkainen eikä sisällä, niinkuin astetta hienommat ruokaohjeet aina sisältävät, ainuttakaan ainesosaa tahi maustetta mistä et ole ikinä kuullutkaan. Opin, ja sain idean, tähän kaverini 4 -vuotiaalta tyttäreltä. Selvästi tuleva kulinaristi.

Tarvitset majoneesia, sinappia tai ketsuppia sekä mahdollisesti sitruunan. Pursota majoneesia kulhoon. Sekoita joukkoon sinappi, ja toiseen kulhoon pursotettuun majoneesiin ketsuppi. Sekoita. Ja valmista tuli. Mikäli nautit jommankumman sekoituksen kalan kanssa, kastikkeeseen kannattaa puristaa hieman sitruunan mehua. Se tuo mukavan kirpeän lisän. Itse käytin sinappisekoitusta makkaran, ja ketsuppisekoitusta ranskalaisten, kanssa. Kumpikin toimi hyvin myös mustekalarenkaiden kanssa. Reseptin kehittäjän, tämän 4 -vuotiaan neidon mielestä, varsinkin sinappisekoitus toimii kaikken ruuan kanssa. Paitsi jäätelön.

Palataanpa hetkeksi tuohon dalmatialaiseen elämäntapaan. Yksi kantabaareistamme tuolla rantakadulla on tehnyt pitkään remonttia baarinsa sisätiloissa lähinnä siksi, että he tarvitsevat keittiöönsä lisätilaa mm. pizzauunia varten. Siinä ohessa saniteettitilat uudistetaan ja baaritiski siirtyy toiseen paikkaan. Paitsi että.

Ammattimies, joka oli vastuussa uusien vesi- ja jätevesiputkien vetämisestä, ryssi homman niin että jo kertalleen valettu lattia jouduttiin piikkaamaan uudestaan auki. Koska putket vuosivat lattian alla. Kuka on vastuussa, njäh..... ei kait kukaan. Tai ei sillä nyt niin kauheaa merkitystä ole. Vessojen pitäisi olla käyttökunnossa tuleva viikon keskiviikkona. Tai torstaina. Tai joskus. Ei kait se nyt niin tarkkaa ole koska aina voi lainata naapuribaarin fasiliteetteja. Kun jääkaapin siirtokin muuttui ryyppäämiseksi kavereiden kanssa. Eikä turistejakaan odoteta kuin vasta joskus kesä- heinäkuussa. Eiköhän se siihen mennessä. Tai sitten ei. Kun aina ei vaan jaksa stressata kaikista aikataluista ja muista pikkujutuista.

Voi kertoa että moisen elämänasenteen omaksuminen sääntö-Suomesta kotoisin olevalle ja tiukkaan järjestykseen tottuneelle suomalaiselle on vaatinut ihan pikkaisen opettelua ja totuttelua. Mutta nyt kun siihen alkaa solahtamaan, se tuntuu itseasiassa melko hyvältä. Että mitä sitä turhaan huolehtia yhtään mistään tänään, kerkiäähän sitä huomennakin. Tai että jos olet luvannut tehdä jotain tällä viikolla, tuleehan niitä viikkoja tämänkin jälkeen. Jos sitä vaikka sitten......