18. huhti, 2018

Kuulen ääniä

Kastel Stari

15-23 C

Aurinkoista

Nyt ne tulivat. Nimittäin tilaamani kalsarit Kiinasta. Tilasin muutama viikko sitten kalsarit kiinalaisesta nettikaupasta nimeltään Wish oikeastaan ihan vain siksi että pöksyt eivät maksaneet mitään. Maksoin vain kuljetuksesta jostain päin Kiinaa tuohon meidän kotiportille. Plus paikallisen postiPeten extraveloituksen, 4,5 kunaa, siitä että hän kiikutti paketin perille.

Tiesin jo etukäteen, että koska ihan-mikä-asuste on mitoitettu kiinalaisille, se on pieni. Aina. Se on pieni vaikka lisäisit kuinka monta äxää siihen ällän eteen. Kalsareiden koko taisi olla 4 tai 5XL. Ja aivan oikein, ne olivat liian pienet. Tai no, sain ne kyllä kiskotuksi jalkaan, mutta jos kalsonkien pitäisi olla niin mukavat ettei niitä edes huomaa, nämä pöksyt huomasi kyllä. Sen verran puristelivat ja kiristelivät vähän sieltä sun täältä. Mutta ihan mukavat noin niinkuin periaatteessa......

Ihmiset ovat kirjoitelleet viime aikoina erilaisilla ulkomaanelävien blogipalstoilla siitä että minkälaisia ääniä heidän elinympäristössä esiintyy. Useinhan tulee kerrottua mitä on nähnyt tai kokenut, mutta harvemmin siitä mitä on kuullut. Joten siis, tässä minun äänimaisema.

Asun 10 kilometrin päässä Splitin kansainvälisestä lentokentästä. Se tarkoittaa sitä että, varsinkin kesäaikaan, lentokoneiden laskeutumis- tai nousuäänet kuuluvat oleellisesti arkeeni. Kesällä kentältä joko nousee tai laskeutuu kone muutaman minuutin välein. Ja kun kentällä ei ole kuin yksi kiitorata, jompikumpi näistä tapahtuu aina suoraan meidän kylän, jopa meidän talon, yli. Tuulista (?) riippuen kapteenin pitää siis päättää mistä suunnasta kenttää lähestytään tai mihin suuntaan sieltä lähdetään. Splitin kenttä on kuulemma sen verran haastava että sinne ei saa laskeutua, eikä sieltä saa nousta, kuin koneen kippari.

Nuo äänet yllättivät ja kenties jopa hieman häiritsivät muutettuani tänne, nykyisin niihin ei kiinnitä edes huomioita. Paitsi jos nousu/lähestyminen on jotenkin poikkeuksellinen. Jos kone on joko liian korkella tai liian matalalla lähestyessään, sitä tulee ihmetellyksi että mitähän tuostakin tulee. Varsinkin kun kaveripiirissä on paljon lentäjiä. Viime kesänä sattui pari kertaa jopa niin, että tyypit totesivat että tuo kone on liian alhaalla/ylhäällä joten lasku ei tule onnistumaan. Ja kuinka ollakkaan, hetken päästä samainen kone oli, jonkinmoisen kierroksen tehtyään, lähestymässä uudelleen.....

Muita ääniä. Meidän talossa asuu paljon lapsia. Jotka tietysti aiheuttavat ääniä. Normaalisti lasten äänet eivät minua juurikaan häiritse, mutta kun kämpän ovea avataan/suljetaan/avataan/suljetaan toistuvasti, eikä mitenkään hellävaroen, joskus tuntuu että pitäisi mennä ja kysyä että onko sinulla ongelmia saada se v..tun ovi kiinni vai miksi sitä pitää paukuttaa. Samoin alakerran teinipoikien epävireiset kroaatti-iskelmä esitykset silloin tällöin, hyvin usein viikonloppuiltaisin, menevät ajoittain ihon alle.

Muutoin kämppääni kulkeutuu ihan tavallisia elämisen ääniä. Joku leikkaa nurmikkoa, toinen tekee polttopuita moottorisahalla, joku virittää mopoaan ja pihoilla asuvat koirat keskustelevat keskenään. Roskakuskit käyvät tyhjentämässä metaliset roskapöntöt ja kun sitä pönttöä sitten hakataan siihen roska-auton tyhjennylaitteeseen kello 05.30 aamulla, niin kyllähän sen kuulee. Että nyt ovat pöntöt tyhjät. Mutta ei siis mitään sen suurempia ihmeääniä. Olkookin että eristykset, joista olen kertoillut aieminkin lähinnä tuulen ja kylmäneristyksen suhteen, loistavat poissaolollaan myös äänimaailmassa.

Niin ja linnut. Kuten kaikki ammattitaitoiset lintubongarit tietävät, linnut jaotellaan pieniin, suuriin ja vesilintuihin. Meidän ympäristössä puissa karjuu pieniä lintuja. Jotka usein ovat mustia. Ja niitä on paljon.

Meillä on ollut melkoinen sumuista ihan viime päivinä. Voitte käväistä kurkkaamaassa miltä meillä näytti esimerkiksi eilen aamulla tuolta. Sumu lienee seurausta siitä, että Saharan hiekkaa on kulkeutunut tänne meidän huudeille ja se on sitten satanut alas. Nyt kun sadetta ei viime päivinä ole ollut, hiekka on kerääntynyt eräänlaiseksi sumupilveksi. Eilen iltapäivällä, hyvin painostavan iltapäivän päätteeksi, saimme vihdoin ihan kunnon ukkosen. Nyt odotan mielenkiinnolla että vieläkö savusumua esiintyy vai satoiko koko Sahara alas tuon eilisen, ajoittain melko rapsakankin, ukkoskuuron mukana. Siitä lisää sitten myöhemmin.