20. huhti, 2018

Kesä

Kastel Stari

16 - 26 C

Aurinkoista

On siis kesä, mutta en todellakaan kulje, niinkuin laulussa sanotaan, Hakaniemen rantaa vaan tallailen ihan meidän oman kylän raitteja. Ja kirjoittelen tätäkin tarinaa parinkymmen asteen lämmössä pikkasen yli seitsemän paikallista aikaa omalta parvekkeellani kuten oheisesta kuvasta voitte päätellä. Kuvassa on kahvikuppi, sillä ilman kahvia päivä ei vaan ala. Kaiutin on bluetooth jossa, aivan niinkuin ihan jokainen aamu, länkyttää Radio Suomen aamulähetys. Ihan pikkaisen tunnelmaa latistaa lieteauto, joka tyhjentää kulman takana meidän talon paskakaivoa ja pitää melkoista meteliä. Eikä tuoksukaan ole ihan niitä kesäisimpiä.....

Kesä alkoi eilen, sillä heti aamusta alkaen oli yli 18 astetta. Iltapäivällä mentiin sitten jo reippasti yli 20 asteessa, taidettiinpa iltapäivällä hätyytellä jopa suomalaisia hellerajoja. Minä ainakin istuskelin terassilla hyvinkin myöhään shortseissa ja t-paidassa. Eikä meno tälle päivälle näyttäisi ihan kauheasti muuttuvan, juuri nyt lämpömittari näytää jo 20 astetta. Ja kello on vajaa kahdeksan paikallista aikaa. Eli kyllä kelpaa. Varsinkin epätoivoisen maaliskuun jälkeen jolloin satoi, ja satoi, ja satoi ja kaikenpäälle satoi hieman lisää.

Pitkät sääennusteet näyttäisivät siltä, että aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu ainakin pari-kolme viikkoa. Eli ehkäpä sitä uskaltaa julistaa että kesä on saapunut, vihdoin, myös Dalmatiaan.

Ja kun on kesä, alkavat myös lomasuunnitelmat. Joihin olennaisena osana liittyy ruokailut. Ja kun lomaanne suunnittelette, huomioikaapa se, että nyt on ihan tieteellisesti todistettu kroaattien syövän vähiten kalaa koko Euroopassa. Vaikka maa sijaitsee Adrianmeren rannalla. Lähes yhtä vähän mereneläviä suuhunsa lappaavat vain unkarilaiset, hollantilaiset ja ehkä hieman yllättäen espanjalaiset.

Tutkimuksen tehneet Kroatian elintarvikeviraston mukaan kroaattimiehet syövät sian-, ja naiset kananlihaa. Mutta eivät siis kalaa. Joten kun ensi kesänä istutte siinä rantaravintolassa meren äärellä ja suunnittelette saavanne uskomattoman hienon kala-aterian koska meri ja siellä kalat, kannattaa suhtautua aiheeseen hieman varauksella. Toki, jos hyvä tuuri käy, saatatte istua erinomaisessa ravintolassa ja nauttia uskomattaman aterian, mutta kuten todettu, ei tämä maa mikään kalafriikin toivemaa ole. Lisäksi kalaruuat maksavat verrattain paljon. Omasta kokemuksestani suosittelisin pysyttäytymistä risotoissa, pastoissa ja pizzoissa. Jos lihaa on pakko syödä, syökää kanaa tai possua, sillä Kroatia ei todellakaan ole myöskään mikään pihvimaa. Tiedän Splitin ympäristöstä tasan kaksi ravintolaa jotka osaavat valmistaa medium plus -pihvin oikein, kaikki muut kokeilut ovat, niin minun kuin usean kaverini kohdalla, olleet lähes säälittäviä. Usein pihvi on jäänyt lautaselle. Ihan aina ei siis täälläkään onnistuta kaikessa.

Näin tämä viikko. Mitäs kaikkea sitä viikolle osuikaan? Alkuviikosta käytiin hakemassa kolmen kuukauden lääkkeet ja ihmeteltiin Kroatian lääkesysteemiä. Keskiviikkona kuultiin ääniä ympäristössäsi ja vertailiin niitä ääniin joihin olet tottunut vaikkapa Suomessa. Eilen kerroin minkälaisissa kämpissä täällä asutaan verrattuna Ranskaan tai Suomeen. Siinä sivussa sadekuuroinen ja sangen tuulinen kevätsää muuttui hiljalleen kesäksi. Mikä ei suinkaan ole, tai ollut, yhtään pahempi juttu.

Viikonlopuksi ei ole mitään suurempia suunnitelmia, tosin joko lauantaina tai sunnuntaina pitäisi käväistä testaamassa naapurikylässä sijaitseva ravintola, joka on saanut sangen ylistäviä arvioita TripAdvisorissa ja on huhujen perusteella muuttamassa kesäksi meidän kylälle. Kuten tuossa edellä tuli pohjustetuksi, ei tämäkään ravintola mikään kalaravintola ole vaan paikka, joka tarjoilee mm. hampurilaisia, ranskalaisia ja ribbsejä. Siis amerikan ruokaa! Pakkohan se on käydä testaamassa ennenkuin siirryn kesäruokavalioon. Eli salaatteihin. Mikä tapahtunee maanantaina.

Mutta tästä, ja varmaan jostain muustakin, lisää sitten taas maanantaista alkaen. Siihen asti erinomaista viikonloppua! Kastel Starin parveke palaa linjoille taas maanantaiaamuna.