26. huhti, 2018

Matkailumainontaa

Kastel Stari

14-24 C

Aurinkoista

Tuntuuko siltä, että Suomen posti ei toimi? Että tyypit leikkaavat nurmikoita ja ulkoiluttavat vanhuksia mutta eivät jaa enää varsinaista postia? Muistelen lukeneeni aikoinaan siitä kauheasta kiukkusta mikä nousi kun kirjepostia ei jaeta enää tiistaina. Tai kun kerrostalojen ala-aulaan rakennettiin postilaatikot joista ihan itse pitää hakea oma posti. Ikäänkuin nuo nyt kenenkään elämään ihan kauhesti vaikuttaisivat. Kyllä se kirje, joka olisi ollut jakelussa tiistaina, ehtii ihan hyvin perille vielä keskiviikkonakin. Ilman suurempaa vahinkoa yhtään kellekkään.

Kroatian posti on aivan oma lukunsa. Lueskelin eilen paikallista lehdestä tositarinoita tämän maan postilaitoksesta joka toimittaa kirjeet ja muut lähetykset useimmin myöhässä kuin ajallaan. Siis jos toimittaa ollenkaan. Ihmiset valittavat yleisesti kun joutuvat maksamaan viivästyskorkoja laskujen saavuttua perille vasta eräpäivän jälkeen. Jos edes silloinkaan. Posti selittää myöhästymisiä ja lähetysten katoamisia siten, että he eivät kuulemma tiedä tarkalleen missä ihmiset asuvat. Että jos joku on asunut samassa osoitteessa kauan, postinkantaja tunnistaa kyllä henkilön ja osaa toimittaa kirjeet perille. Mutta uusien, alueelle juuri muuttaneiden, ihmisten osoitteiden opiskelu ottaa aikansa ja siksi laskut tulevat myöhässä. Niin että kuinka suuri ongelma se olikaan että postia kanneta tiistaisin ja sitä tiettyä laskua joutuu odottelemaan keskiviikkoon?

Seuraavaksi aivan törkeän ja häpeilemättömän matkailumainnonnan pariin. Yle uutisoi 24.04. suomalaisesta firmasta, joka on keksinyt että matkailijat eivät halua olla enää turisteja vaan elää kuten paikalliset elävät. Tämän 'Live Like A Local'  liikeidea lähtee siitä, että kukaan ei halua turisti vaan kokea kohteen paikallisten silmin, tehdä ja kokea asioita joita paikalliset ihmiset ihan oikeasti heidän omassa arjessaan tekevät. Jutun mukaan mm. Kööpenhamina ei puhu enää turisteista vaan 'temporary locals' -ihmisistä eli ihmisistä, jotka ovat väliaikaisesti kööpenhaminalaisia. Koska ovat kaupungissa lomalla.

Kyllä sitä edelleen löytyy ihmisiä jotka haluavat että heidän lomansa on 'all inclusive'. Että kun kerran siitä matkasta maksat, sinua on lentonkentällä vastassa suomalainen opas joka vie sinut hotelliin jossa odottavat etukäteen maksetut ateriat ja drinkit. Opas vetää tervetulotilaisuuden ja possujuhlat, joiden kaikkein eksoottisin osuus on kun joku paikallinen juottaa jotain paikallista juomaa sinulle suoraan pullosta. Voi kun ne ulkomaalaiset ovat niin temperamenttisia! Onneksi hotelista saa lihapullia ja kunnon suomalaista kahvia!

En ole varsinainen asiantuntija edellä kuvatun matkailun alalla mutta luultavasti moisia reissuja järjestetään myös Kroatiaan. Kannattaa tsekata matkatoimistojen esitteet. Tietysti paperiset esitteet.

Kaikille muille turisteille Splitin ympäristö tarjoaa oikeastaan kaiken mistä tuossa Ylen jutussa on puhe. Jos haluat kokea suurkaupungin, mene Splitiin. Se ei ole varsinainen suurkaupunki, mutta Kroatian toiseksi suurin kaupunki about 200.000 asukkaallaan nyt kuitenkin. Sieltä löytyy kaikki kaupunkiloman aktiviitetit teattereineen, museoineen, näyttelyineen, klubeineen ja tapahtumineen. Split on pinta-alaltaan verrattain pieni kaupunki joten sen ottaa haltuun helposti muutamassa päivässä. Splitistä pääset myös, niin halutessasi, Dalmatian rannikon saarille, joista jokainen löytää varmasti suosikkinsa.

Jos taas haluat olla turisti isolla T:llä, jos haluat törmäillä muihin turisteihin, maksaa turistihintoja, kokea aidot ja oikeat kroatialaiset sisäänvetäjät/heittäjät ja nähdä siinä sivussa todella kauniin, satojen vuosien takaisen pikkukaupungin, mene Trogiriin. Sieltä löydät kaikki nuo edellämainitut.

Ja sitten, jos haluat kokea Dalmatian paikallisten silmin, tehdä ja kokea asioita joita paikalliset ihmiset oikeasti heidän omassa arjessaan tekevät, tule Kastelaan. Kastelan kaupunki muodostuu seitsemästä pikkukylästä joista jokainen on omanlaisensa ja joista jokaisella on omat hyvät ja omat huonot puolensa. Mutta täällä meillä, näet, koet ja elät juurikin ihan meidän paikallisten arkea. Voit kävellä aamulla oman kyläsi pikku torille, jossa paikalliset mummot myyvät omalla maallaan kasvattamiaan vihanneksia ja hedelmiä. Kastel Starista löydät jopa kalatiskin, jossa tarjolla on taatusti tuoretta kalaa. Torireissun jälkeen voit istahtaa aivan meren rannalla sijaitsevalle terassille aamukahville. Tai käväistä jossain rannan baareista aamiaisella. Pikku vinkki dalmatialaiseen tapaan viettää päivä; paikalliset liikkuvat aamulla ennen puoltapäivää. Ja illalla kuuden jälkeen. Keskipäivällä ei liiku kukaan. Paitsi me täällä asuvat ulkkarit.

Lopuksi, jos pikkukylän elämä alkaa ahdistamaan niin Split kuin Trogir sijaitsevat vain parikymmenen minuutin bussimatkan päässä meidän kyliltä. Bussin numero on 37. Split on oikealla ja Trogir vasemmalla. Kuljettaja myy lippuja.

Tervetuloa Kroatiaan, tervetuloa Dalmatiaan, tervetuloa Kastelaan ja ennenkaikkea tervetuloa meidän kylille. Me pidämme sinusta hyvää huolta. Vaikkemme sitä possujuhlaa järjestäkään. Tai no... jos reissu sattuu oikeaan aikaan, saattaa tuolla rannalla jossain kyläjuhlassa joku possu vartaassa pyöriä.