30. huhti, 2018

Kesän merkkejä

Kastel Stari

16-26 C

Aurinkoista

Kesä iski ihan kunnolla. Ja toi mukanaan kesäfiilikset. Niistä lisää hetken kuluttua, ensin pitää korjata yksi vääryys.

Kaverini Blane saapui viisi päivää sitten kolmen kuukauden duunisessioltaan kuukaudeksi takaisin kotiin. Siis tänne minne on päätänyt asettua. Meidän kylille. Blaine on yksi niistä omituisista ulkomaisista tyypeistä jotka lukevat tätä blogia Google translatorin avulla. Mutta nyt lukeminen kuulemma on loppu koska en ole riittävästi hehkuttanut hänen paluutaan. So Blaine, next one is only for you:

Yeah, we all here in Kastela including the inhabitants of city of Trogir and northern part of Split, we all were missing you so much when your're were away. Now we all are extremely happy to have you back here for the month. And blaah blaah blaah, what ever you want me to write...... And then back to real life. And to Google translator.

Käsi ylös kuka on kokenut sen fiiliksen kun lomamatkallaan pääsee vihdoin kohteeseen. Sen fiiliksen kun astuu ulos lentokoneesta ja kasvoille löyhähtää 'etelän lämmin ilma' ja 'etelän tuoksu'. Minä koin, asuttuani täällä kaksi vuotta, tuon saman fiiliksen eilen illalla hieman ennen yhdeksää astuessani ulos paikallisen kaupan liukuovista. Tuli elävästi mieleen tekemäni etelänmatkat aikoinaan ja se fiilis, kun viimein astuit ulos Suomen pakkasista lähteneestä koneesta ja kaikki aistisi räjähtävät. Täällä varsinkin ilta tuoksuu täysin erilaisesta kuin se tekee Suomessa. Älkää kysykö miltä, miten tai miksi, se nyt vaan yksinkertaisesti tekee niin.

Kesä näkyy ihmisten käyttäytymisessä. Olin eilen matkalla tapaamaan kavereitani Beltis -ravintolaan ja satuin kävelemään toisen kantapaikani, Bistrobar Dupinin ohi. Tai yritin kävellä. Terassilla istui neljä pöydällistä tuttuja ja kavereita, joten baarin ohittaminen oli täysin mahdoton tehtävä. Pakko siinä terdellä oli hetkinen istahtaa ja höpistä kaikkien kanssa. Varsinkin kun henkilökunta pysäytti minut jo kadulla kysyen lähinnä että what the hell you're doing here at this time? He ovat tottuneet näkemään minut rivalla lähinnä iltapäivisin. Hauskinta kaikessa on se, että osan näiden tyyppien kanssa ei ole edes yhteistä kieltä mutta kummasti sitä vaan tullaan juttuun.

Varma kesänmerkki on se, että otin tuulettimen käyttöön. Vempele huusi viime vuonna, ennätyskuumana, kesänä käytännöllisesti katsoen täydet viisi kuukautta makuuhuoneessani, sillä kun lämpötila on päivästä toiseen yli 30 astetta ja ilmastointilaite viilentää vain olohuoneen, tuuletin takaa/takasi edes siedettävät olosuhteet nukkumiselle. Ja taas pöhisee. Koska kesä.

Myös Rockylla on alkanut kesäaika. Olimme eilen aamulenkillä ja reitti kulkee kylän rantakatua pitkin. Kun olimme noin puolessavälissä rantakatua, sain puhelun ja siinä bluetoothin, kuulokkeiden ja puhelimen kanssa sählätessäni, kuulin molskahduksen. Ja kun käännyin, Rocky polski kaikessa rauhassa meressä jonne hän oli päättänyt hypätä noin puolen metrin vallin päältä. Pudotus on niin korkea, että kun puhelu ja uintisessio viimein päättyi, minun piti itse laskeutua rantaan ja nostaa Rocky takaisin jalkakäytävälle. Ilman apuja hän ei todellakaan olisi päässyt takaisin. On kait, jos ilmat säilyvät lähekkellään tällaisina, pakko antaa vanhan herran lillua Adrianmeressä hieman useammin koska uinti tuntuu taas maistuvan.

Kesän merkkejä riittäisi vaikka kuinka. Yksi on se, että televisiota tulee katseltua kesäisin paljon vähemmän. Kenties jo senkin takia että olet niin paljon vähemmän himassa. Eilen lähdin kaverin kanssa kello 13.30 kurkkaamaan että jokohan tuossa naapuri'vuorella' sijaitseva ravintola olisi toiminnassa. Olihan se ja lauantaina sinne sitten lounaalle. Maisemakuva baarin terassilta tuossa ohessa. Reissun, ja muutaman oluen, jälkeen olin kotona noin 17.00. Käytin Rockyn ja hilpaisin edellä kuvatulle ravintolavierailulle. Istuin Dupinissa, Beltiksessä ja kotimatkalla käväisin kaupassa. Kotona olin joskus yhdeksän aikaan. Olin siis liikenteessä, aamulenkki mukaanlukien, yhteensä noin yhdeksän tuntia. Mitä ei todellakaan tapahdu talviaikaan. Ei edes lähelle. Silloin käytetään Rocky, käydään iltapäivämatineassa ja lopuksi katsellaan televisiota. Melko usein vielä sateessa. Kyllä kesä niin paljon mukavampaa, aktiivisempaa, lämpimämpää, hehkeämpää (you named it) kuin talvi.

Oikein hyvää vappuaattoa ihan kaikille missä ikinä sitä vietättekään. Täällä, ei ainakaan minun tietäkseni, vappu ei näy muuten kuin että huomenna ihmisillä on vapaapäivä. Suomityyppistä kännikarnevaalia ei ainakaan ole. Mutta katsellaan, eihän sitä koskaan tiedä mitä maanantai eteen pukkaa. Lisää siten siitä että miten se meni, menikö se, kuka teki mitäkin vai tekikö kukaan mitään näillä samoilla taajuksilla huomenna. Siihen asti aida bog (dalmatian kieltä). Älkää edes yrittäkö ymmärtää......