20. touko, 2018

Pallon perässä

Rijeka

15-26 C

Aurinkoista

Olen joskus aiemmin kirjoittanut siitä kuinka musiikki korvissani vaihtelee kun lenkkeilen Rockyn kanssa. Joskus Spotify pukkaa suomi-iskelmää, joskus suomirappia, joskus countria, sukkahousuheviä, mitä milloinkin. Ja toisinaan aivan jotain muuta. Makuni, myös musiikissa, on siis melko laaja.

Viime aikoina, jostain syystä, olen kuunnellut Juha 'Watt' Vainion tuotantoa. Siis ihan koko tuotantoa. Tähän väliin on pakko todeta myös se, että kyllähän Junnu melkoinen sanaseppo oli. Oikein käy kateeksi.

Vainio -soittolistaa kuunnellessa korviin pukkasi, kaikkien muiden kappaleiden ohella, biisi nimeltä 'Mä En Muista Mitään'. Se kertoo kaveriporukan jalkapalloreissusta Kotkasta Helsinkiin. Mistä se ajatus sitten lähti.

Vaikka kausi suurissa jalkapallomaissa, joihin lasken myös Kroatian kuuluvan, alkaa kääntyä hiljalleen lopuilleen, täällä pelattiin vielä eilen lauantaina hyvinkin merkityksillisiä otteluita. Esimerkiksi meidän oma joukkue, Hajduk Split, pelasi Rijekassa ottelun sarjan toisesta sijasta. Dinamo Zagreb oli varmistanut mestaruuden jo aiemmin.

Ajatus oli siis, että kun kysymyksessä on kerran kauden viimeinen peli ja panoksena sarjan kakkostila, niin miksipä en tekisi ihan oikeaa jalkapallomatkaa. Elämäni ensimmäistä sellaista. Tähän asti kokemukseni matkoista pallon perässä, tai sitä sivuten, on pitänyt sisällään junamatkan Etelä-Saksasta Hampuriin saksalaisfaneja täynnä olevissa junassa. Matkan joka oli sangen äänekäs ja kostea. Mutta nyt voisi olla aika tehdä reissu joka sisältäisi myös itse ottelunkin. Joten Rijekaan siis.

Mistä liput? Kaverini Suomessa jotka ovat tehneet lukemattomia jalkapalloreissuja ympäri maailmaa, ja kehuneet niitä kyllästymiseen asti, ovat käyttäneet lippujen hankintaan Jalkapallomatkat tai Jalkapallolippuja -sivustoja. Nyt näitä ei tarvittu, sillä kroatialaiseen tapaan joku tunsi jonkun joka taas tunsi jonkun jonka serkun kaverin kykeni toimittamaan meille liput. Ei välttämättä ihan niin luotettavaa kuin lippujen hankkiminen edellä manittujen sivustojen kautta, mutta koska kysymyksessä oli kaverin kaverin kaveri, tällä kertaa uskalsin luottaa lipputoimittajaan. Jos olisin ollut reissussa ihan missä muualla tahansa, olisin ilman muuta tsekannut sivustot.

Noin yleisenä ohjeena voisin todeta, että kun suunnittelette reissua joka pitää sisällään jalkapallo-ottelun, liput otteluun kannattaa hankkia etukäteen ja niiden hankkimiseen kannattaa käyttää luotettavia lähteitä. Kuten todettu, kaverini ovat käyttäneet edellä mainittuja sivustoja ja kaikki on toiminut hienosti. Suosituimpiin otteluihin yksittäisiä lippuja ei aina löydy suoraan netistä, eikä välttämättä edes stadionilta, mutta Jalkapallomatkat ja Jalkapallolippuja -sivut antavat vinkkejä myös tähän.

Me reissasimme henkilöautolla Splitistä Rijekaan, vähän reilut 400 kilometriä per sivu. Ilman lippuja ja toiveet korkealla. En todellakaan olisi lähtenyt reissulle yksin mikäli minulla ei olisi ollut kaverit mukana. En varsinkaan ilman lippuja.

Reissu oli.... ihan kiva. Oli mukava matkustella tyyppien kanssa, oli mukava heilua Splitin kannattajien kanssa katsomossa ja oli mukava menettää äänensä. Kotimatka oli hiljaisempi ja alakuloinen. Arvannette ottelun lopputuloksen......

Tämä oli elämäni ensimmäinen jalkapallomatka. Ja olihan se hienoa. Suosittelen erinomaisen tukevasti kokemusta ihan kenelle tahansa. Yhteisyyden tunne katsomossa, huutosakkien kilpahuudot ja itse peli. Ja tietysti jälkipelit. Aivan mahtavuutta. Suosittelen käyttämään luotettavia lähteitä reissua suunnitellessanne. Matkat ja majoitukset löytää ihan jokainen varmasti nykyään itsekin, mutta otteluliput saattaa aiheuttaa ongelmia. Jotta en toistaisi itsenäni liikaa, skrollatkaan hieman ylöspäin. Sieltä löytyy apuja tähän.

Takaan, että hyvin suunniteltu jalkapalloreissu on hauska. Sangen hauska.