21. touko, 2018

Laajenevaa

Kastel Stari

18-27 C

Enimmäkseen aurinkoista

Jaahas. Se olisi sitten uusi viikko taasen aluillaan. On oikeasti käsittämätöntä mihin tämä aika kuluu. Nyt mennään jo toukokuun viimeisiä päiviä eikä siitä ole kuin muutama hetki kun liukastelimme jäisillä teillä hyvinkin harvinaisen lumisateen jälkeen. Ja nyt läähätetään taas, totuttuun kesäiseen tapaan, lähes 30 asteen lämmössä. Mutta en valita. En todellakaan valita, sillä lupasin joskus ammoin maaliskuussa joka oli märkä, kylmä, tuulinen ja erinomaisen masentava etten tänä kesänä valita kertaakaan siitä että on liian kuuma. Joten en valita. Ainakaan vielä.

Tietämykseni laajeni jälleen kerran viikonloppuna. Eräs tuttava antoi vinkin viinakaupasta nimeltään Dalmacijavino joka myy viiniä suoraan tynnyristä. Asiakkaan omaan astaloon, huimaan 10,50 kunan, eli 1,50€, litrahintaan. Olen tiennyt kaupan, jopa sen että he myyvät irtoviiniä, mutta ei ole vain tullut vierailluksi. Varsinkaan kun en ole tiennyt että onko se viini juotavaa. Nyt vierailin ja voin kertoa, että juotavaa on. Ei mitään gourmet -tasoa, mutta kuten eräs toinen tyyppi asian kiteytti, helposti juotavaa. Hyvinkin helposti. Varsinkin tuohon hintaan. Taatusti tulee vierailtua liikkeessä myös tulevaisuudessa.

Tietämykseni ei ollut ainoa asia joka viikonloppuna laajeni. Niin teki myös ystäväpiirini. Elämme juuri nyt niitä aikoja jolloin kesänsä täällä viettävät, jossain muualla talvehtivat, tyypit alkavat hiljalleen palailla. Ja vetävät puoleensa sitten meitä tänne juurtuneita, mutta myös uusia tyyppejä. Niinkuin nyt vaikka 'Ruotsin trooppiselta vyöhykkeeltä' kotoisin olevan Nilan, johon tutustuin viikonlopun aikana. Hän on muuttamassa Kroatiaan ja etsii asuntoa Kastelasta. Tietysti, mistäpä muualtakaan....

Sen asunnon löytäminen ei tosin ole niitä kaikkein helpoimpia tehtäviä. Ihmiset, jotka omistavat vuokrattavia asuntoja/kiinteistöjä, eivät todellakaan vuokraa niitä ympärivuotisesti koska uneksivat tienaavansa asunnoillaan kesällä turistisesongin aikana niin paljon enemmän. He pitävät kämppänsä talvikuukaudet mielummin tyhjinä koska kesä tuottaa, toistaiseksi, niin paljon. Olen tosin melko varma siitä että tämä nykyinen turismin kasvu ei jatku loputtomiin ja sen jälkeen meillä, jotka etsimme ympärivuotista vuokrausasuntoa, alkaa kissanpäivät. Tämä vie muutaman vuoden, mutta tulee tapahtumaan ennemin tai myöhemmin. Taatusti.

Myös tajuntani laajeni viikonloppuna, ainakin kroatialaisen mieskuorolaulun suhteen. Kännisen sellaisen. Yläkerran Marko piti parjantai-iltana bileet ja jostain käsittämättömästä syystä kroatialaisiin kotibileisiin tuntuu kuuluvan känninen kuorolaulu. Aina. Henkilökohtaisesti kuuntelisin paljon mielummin naapurista kantautuvaa jumpsis-jömpsis musiikkia, mutta nyt piti tyytyä kitaralla säestetyn mieskuoron esityksiin. Jotka olivat aluksi ihan ookoo, mutta alkoivat nyppiä joskus kolmen aikaan aamuyöstä. Markoa muuten ei ole näkynyt pihalla pyörimässä koko viikonloppuna, joten toivottavasti kuorotenori (?) kärsii elämänsä kankkusta. Se olisi ihan oikein hänelle.

Näin viikonloppu. Uutta viiniä, uusia ystäviä, hellettä, aurinkoa ja kuorolaulua. Pikkaisen jänskättää mitä kaikkea alkanut viikko mahtaa tuoda tullessaan. Siitä lisää tämän sivuston paikkeilla pitkin viikkoa. Tervetuloa seuraamaan.