24. touko, 2018

Transuja

Kastel Stari

17-27 C

Aurinkoista

Heräsin eilen aamulla sateen ropinaan. Sääennusteet olivat kertoneet etukäteen että keskiviikko tulisi olemaan sateinen, koko päiväksi lupailtiin sade- ja ukkoskuuroja. Edessä olisi siis erinomainen päivä siivoukselle ja kielen opiskelulle. Tiistaina kroaattikurssilla totesin nimittäin että minun on ihan pakko alkaa tehdä jotain kielenopintojen eteen myös kotona, sillä opiskelukaverini Kim menee eteenpäin sellaista vauhtia että jos en tee mitään extraa, jään jalkoihin ja tunnit muuttuvat todella tuskalliseksi kun toinen tietää ja toinen ei. Kimillä on tosin melkoinen etulyöntiasema koska hän asuu kroaatin kanssa joten pääsee treenaamaan kieltä kotonakin ihan arkisissa olosuhteissa. Minun täytyy tyytyä ihan vaan kirjasta pänttäämiseen.

No siivosinko? Tai opikselinko? No en. En tietenkään. Kävimme Rockyn kanssa normi, tosin selkeästi tavallista lyhyemmän, aamulenkin kaatosateessa. Sitten eilinen blogi ja ihan normaali aikataulun mukaan iltapäivälehdet ja muut uutiset netistä. Lounas ja päiväunet. Kun heräsin päiväunilta, ulkona paistoi aurinko siniseltä taivaalta. Lämpökin oli noussut 29 asteeseen, RealFeel® 34 C. Aivan liian kuuma siivota. Aivan liian kuuma opiskella. Rocky ulos lyhyelle päivälenkille ja rivalle iltapäiväsessiioon. Takaisin siis normielämään sateisen aamun, (noin 4 tuntia) jälkeen. Mutta olipa rankat neljä tuntia.

Illalla taivas tummeni tyaas ja koin ehkäpä koko Kroatiassa oloaikanani rajuimman ukkosmyrskyn. Vettä tuli huolella, salamat valaisivat pimeäksi muuttuuneen kämpän ja jyrinä tärisytti, ihan sananmukaisesti, talon betoniseiniä. Jopa Rocky, joka ei enää vanhemmilla päivillään ole pahemmin ukkosesta välittänyt, katseli minua vähän siihen malliin että luuletkos meidän selviävän tästä. Niin vaan selvittiin ja tämä aamu näyttäisi jo paljon paremmalta. Aurinko paistaa ja tätä kirjoittaessani, kello 07.00 paikallista aikaa, lämpöä on jo 17 astetta.

Kesälomat tuntuvat lähestyvän Suomessakin. Ainakin päätellen siitä kuinka paljon erilaisia tiedusteluja asioista minä saan. Yksi viimeaikojen polttavimmista kysymyksistä tuntuu olevan että miten Splitin kentältä pääsee minnekin. En edelleenkään osaa antaa tyhjentäviä vastauksia, mutta seuraavassa pari-kolme ihan yleistä ohjetta.

Julkisella pääsette niin Splitiin kuin Trogiriin. Matkalaukku kantoon ja 50 metrin kävely tien varteen josta löytyy bussipysäkit. Kentän puoleinen pysäkki vie Trogiriin, toisen puolen Spltiin. Paikallisen liikennelaitoksen kalusto ei välttämättä ole ihan tältä vuosikymmeneltä eikä busseissa todellakaan ole ilmastointia, mutta linkku vie turvallisesti, hyvin lämpimästi ja ruuhkaisesti teidät Spltin kaupungin paikallisbussiasemalle. Matka kentältä kestää vajaan tunnin. Ja bussit ovat melko täysiä. Trogirin suuntaan pätee ihan samat asiat, paitsi että matka ei kestä ihan yhtä kauan. Jos tietyöt eivät ihan kauheasti hidasta. Päätepysäkki on Trogirin bussiasema. Bussin numero on 37.

Kentältä menee myös transferbusseja Splitiin. Kannattaa tsekata kyltitys ja kysellä vaikka infosta. Transferit ovat mukavampia, ilmastoituja ja ajavat suoraan Splitin sataman viereen-autoasemalle. Eli ihan keskelle kaupunkia. Niistä ei voi hypätä matkalla pois.

Takseilla pääsee myös. Viralliset taksit ja ns. vapaat yrittäjät päivystävät kentällä kyytejään tarjoten. Vaikka täällä ei pahemmin huijata turisteja, suosittelen, mikäli näistä kyytinne valitsette, olemaan hieman varuillaan ja sopimaan reissunne reitin ja hinnan etukäteen. Yleisenä ohjeena voisin tiivistää että virallinen taksi maksaa paljon enemmän kuin vaikkapa Uber. Henkilökohtaisesti suosittelen vahvasti Uberin käyttöä sillä homma toimii ja on, kuten todettu, huomattavasti edullisempi kuin virallinen puoli.

Lopuksi, jos haluatte yksityisen kuljetuksen, jos reissunne suuntautuu hieman kauemmaksi tai teillä on erikoistoivomuksia kuten lastenistuin, suurempi porukka jne. etc., transferin voi tilata etukäteen netistä. Kannattaa vertailla ja seurata keskustelupalstoilta ihmisten kokemuksia vaikkakin, kuten sanottu, ei täällä yleisesti ottaen pahemmin ihmisiä huijata. Ei huijata, mutta hinta saattaa olla reippastikn korkeampi jos käy huono tsäkä ja valitsette väärän kuljetuksen.

Autovuokraamoja kentältä löytyy pitkä jono. Jos päätätte vuokrata auton, ettekä ole varanneet sitä etukäteen, mitä suosittelen vankasti, vuokrapirssi löytyy kentältä taasusti.

Siinäpä transuohjeet lyhyesti. Lisää tulee kysymällä. Huomenna sen sijaan höpistään aivan jostain muista asioista. Sillä onhan se perjantai. Taas.