25. touko, 2018

Vaihdetaanpas rahaa

Kastel Stari

18-27 C

Aurinkoista

Ihminen lentää kuuhun ja ihminen kykenee vaihtamaan lähes jokaikisen elimen toisessa ihmisessä. Mutta mikä ihme siinä on että se sama ihminen ei pysty kehittämään hiljaista imuria? Tai ruohonleikkuria. Ennenkuin kukaan innostuu ja aloittaa tarinansa sähköisistä ruohonleikkureista ja niiden hiljaisuudesta, kerrottakoon että meidän huudeilla on aivan yleisesti käytössä semmoinen pitkävartinen härveli jolla sitä ruohoa leikataan. Joka pitää infernaalista meteliä. Ja joka herätti minut sangen makeilta päiväunilta eilen iltapäivän aluksi. Vannon, että jos minulla olisi sattunut olemaan jotain kättä pidempää, kuten ase, siinä ulottuvilla olisin hiljentänyt helvetinkoneen seurauksista välittämättä. Mutta ei auttanut, pakko oli kuunnella kunnes naapuri oli saanut nurmikkonsa ajeltua. Eikä sitten tietenkään enää nukuttanut.

Toinen ärsytyksen aihe on viime aikoina ollut jatkuva tietosuoja-asetusten päivitys. EU vaatii palvelutarjoajilta uutta yhtenäistä tietosuoja-asetusta nimeltään GDPR (General Data Protection Regulation) tästä päivästä alkaen. Joka puolestaan on aiheuttanut sen, että erilaiset nettisivustot ovat joutuneet päivittämään omat asetuksensa. Ja jotta saisit ne voimaan, sinun pitää hyväksyä muutokset. Sähköpostiisi siis kilahtelee jatkuvalla syötöllä maileja siitä että olemme päivittäneet tietosuoja-asetuksemme ja nyt sinun pitäisi linkkiä klikkaamalla hyväksyä ne. Ja mikäs siinä, tokihan minä ne hyväksyn. Parempaan suuntaan ne varmaan on menossa. Mutta oikeasti, kuka lukee kaikki ne löpinät, ohjeet ja säännöt joita saattaa olla useampi sivu ennenkuin klikkaa sitä 'hyväksyn' -ruutua? Ei sikäli että olisin huolissani omasta tietosuojastani, jos joku haluaa minua stalkata niin siitä vaan, mutta foliohatuille moinen vastuuton hyväksyminen saattaa olla todella vaikeaa.

Kirjoitin eilen kuinka kyselyistä huomaa että lomat lähestyvät. Silloin kerroin kuinka Splitin kentältä pääsee eteenpäin. Illalla keskustelupalstat täyttyivät sitten vakioaiheesta. Missä vaihtaa rahaa kun tulee lomalle Kroatiaan? Tätä jauhetaan vuodesta toiseen oikeastaan läpi koko kesän. Olen kirjoittanut useampaan kertaan aiheesta mutta käydään tämä asia nyt vielä kertalleen läpi. En jaksa kaivella blogihistoriasta tarkkoja lukuja, joita sieltä löytyy kyllä, mutta lyhyesti; ykkösenä rahanvaihtamisen rangingissa on kroatialaiset pankit ja rahavaihtopisteet. Näitä pisteitä löytyy ihan jokapaikasta ja -kylästä useita, kyltissä lukee lähes aina exchange. Tai mjenjacnina. Pankeissa saa varautua jonottamaan. Kakkosena tulee suomalaisella pankkikortilla käteisen nostaminen automaatista. Automaatteja täällä on per kapita eniten Euroopassa. Tämän metodin hintaan vaikuttaa oman, suomalaisen pankkisi veloittama korvaus kortin käytöstä ulkomailla. Se vaihtelee jonkinverran pankkien välillä. Hännänhuippuna on rahan vaihtaminen Suomessa. Siellä, pitkällisen seurannan perusteella, kurssi on huonoin.

Yleisenä ohjeena voisi sanoa että vaihtakaa pikkusumma Suomessa, näin teillä on jonkinlainen pesämuna jota mahdollisesti tarvitsette takseihin/busseihin/tms. kun saavutte. Loput lomakassasta kannattaa vaihtaa paikalliseksi sitten täällä. Niinkuin todettu, joko rahanvaihtopisteessä tai pankissa.

Kun maksutavoista puhutaan, täällä kannattaa totutella käteisen käyttöön. Se on paljon yleisempää Kroatiassa kuin Suomessa. Kortilla pärjää myös, mutta jotkut cafe-baarit eivät välttämättä hyväksy korttimaksuja. Kannattaa siis tarkistaa etukäteen jos ajatuksena on höylätä korttia.

Nyt on tullut aika pistää tulppa tälle viikolle vaikka tekstiä, jostain syystä, tuntuisi tänä aamuna tulevan pahemmin pakottamatta. Mutta lopetetaan nyt tällä erää. Ja palataan viikonlopun jälkeen takaisin näille asetuksille. Oikein hyvää viikonloppua ja tervetuloa Kroatiaan. Tiedän nimittäin että hyvinkin moni lukijani on suuntaamassa lomalleen tänne juurikin tänä viikonloppuna. Keleistä ei tarvitse huolehtia, pitkäaikaiset ennusteet kertovat että aurinkoa, muutamalla ukkos- ja vesikuurolla vahvistettuna, pitäisi riittää viikkotolkulla. Lämpöäkin riittää, ennusteet heiluvat 27-32 C välissä. Joten jos on lämmintä Suomessa, kyllä sitä riittää myös täällä.