28. touko, 2018

Kastelan selviytymisopas, osa 1

Kastel Stari

20-29 C

Aurinkoista

On sitten Suomen päässä melko monessa kotitaloudessa näemmä päätetty lomakohteesta ja kun päätös on tehty, on aloitettu tiedonhankita siitä että minne sitä ollaan oikein menossa. Koska Kastela tuntuu olevan hyvin suosittu kohde tänä kesänä, päätin julkaista selviytymisoppaan nykyiseen kotikaupunkkini. Toivottavasti seuraavien päivien tekstit vastaavat joihinkin kysymyksiinne. Jos/kun jotain jää avoimeksi, ottakaa ihmeessä edelleen yhteyttä. Koitan auttaa parhaani mukaan.

Yleistä

Kastela (suomeksi Linnat) on nauhamainen, noin 20 kilometriä pitkä, kaupunki Adrianmeren rannallla maailmanperintökohdekaupunki Trogirin ja suurkaupunki Splitin välissä. Kastela muodostuu seitsemästä pienestä kylästä jotka kaikki ovat erilaisia. Kullakin kylällä on oma linna tai linnake joita rakennettiin 1500 -luvulla puolustuslinnoituksiksi lähinnä turkkilaisia vastaan. Linnoitusten ympärille muodostui sitten aikoinaan omat kyläyhteisöt. Tarina kertoo että vanhemmat ihmiset kykenevät yhä edelleen erottamaan murteesta mistä Kastelan kylästä puhuja on kotoisin, olkoonkin että nykyisin suuria eroja ei enää ole. Nykyisin Kastelassa puhutaan kroaattia, tosin hyvin voimakkaalla dalmatialaisella korostuksella ja osittain ihan omilla sanonnoillaan.

Kastelan kylät ovat etelästä pohjoiseen järjestyksessä Kastel Sucurac, Kastel Gomilica, Kastel Kambelovac, Kastel Luksic, Kastel Stari, Kastel Novi ja Kastel Stafilic. Näistä Kastel Stari (Vanha Linna) on suurin reilulla 7.000 asukkaalla. Koko Kastelan asukasmäärä on hieman vajaa 40.000 henkilöä mikä tekee siitä maan 15. suurimman kaupungin.

Yhteydet ja liikenne

Lentokenttä, joka tunnetaan yleisesti Splitin lentokenttänä, sijaitsee Kastel Stafilicissa, aivan kaupunkin pohjoislaidalla. Näin ollen lomanne voi käytännöllisesti katsoen alkaa lähes välittömästi kun koneenne on laskeutunut. Itse kyliin pääsee kentältä helposti julkisilla joukkoliikennevälineillä, takseilla, Uberilla, etukäteen tilatulla transfereilla tai vuokra-autoilla. Suosittelen vahvasti tilaamaan kuljetuksen etukäteen, varsinkin jos teitä on tulossa suurempi seurue. Splitin liikennelaitoksen bussilinja numero 37 palvelee, reitti kulkee kaikkien kylien läpi, mutta bussi on usein täynnä ja muutenkin melko kuuma vaihtoehto. Kentällä päivystää myös sekalainen joukko kyydintarjoajia ja vaikka kroaatit eivät yleisesti ottaen pahemmin huijaa turisteja, suosittelen vahvasti suhtautumaan tähän porukkaan pienehköllä varauksella.

Kroatiassa on hyvin toimiva bussijärjestelmä. Kohteita on useita ja liikenne vilkasta. Myös junat kulkevat ja Kastelastakin löytyy juna-asemia, mutta en ole kenenkään koskaan kuullut kehuvan junalla suoritettuja matkojaan maassa. Suosittelen siis, mikäli haluatte reissata, tutkailemaan ensisijaisesti bussiyhteydet.

Mikäli päädytte vuokraamaan auton, liikenne Kroatiassa on helposti haltuun otettava. Liikennesääntöjä noudatetaan kohtuullisesti eikä mitään kauhean yllättävää ole odotettavissa. Paitsi silloin kun turistit ovat liikenteessä, silloin ruuhkat saattavat olla järkyttävät ja liikenne tökkiä. Turistit eivät välttämättä aina tiedä mihin mennä ja miten sinne pääsee, pitää siis pysähdellä ja ihmetellä. Muistakaa olla tarkkoina myös skoottereiden, moottoripyörien ja mopojen suhteen. Niitä ei koske mitkään liikennesäännöt joten niitä sujahtelee sivulta, edestä ja takaa.

Kun sitten olette majoittuneet Kastelan kylään ja haluatte nähdä jotain muuta, Splitiin pääsee edellä mainitulla bussilla numero 37. Matkan hinta on 17 kunaa yhteen suuntaan. Sama bussi, toiseen suuntaan, vie Trogiriin. Molemmissa kohteissa menee yksi päivä sangen rattoisasti. Ja sen jälkeen onkin jo kiire takaisin kotiin Kastelan rauhaan.

Näin on selviytymisopas saatu alkuun. Huomenna jatketaan ja silloin on puhutaan majoituksista, kaupoista, turvallisuudesta ja varmaan vähän niin ruuasta kuin ravintoloista. Tervetuloa siis takaisin silloin.