29. touko, 2018

Kastelan selviytysmisopas, osa 2

Kuten eilisessä blogissa lupasin, tänään jatketaan Kastelan kyliin liittyvää selviytymisopasta. Olen moneen kertaan todennut että jos haluatte viettää lomanne varsinaisten turistivirtojen ulkopuolella mutta kuitenkin niin että nähtävyydet ja turistiatraktiot ovat helposti saavutettavissa, Kastela on oiva vaihtehto lomallenne. Täällä asut paikallisten, ihan aitojen, ihmisten parissa mutta suositut ja paljon mainostetut Dalmatian nähtävyydet ja turistikohteet ovat kaikki lyhyen matkan päässä.

Majoitus

Majoittuminen Kastelan kylissä on helppoa. Täältä löytyy todella paljon ykstyisten henkilöiden ylläpitämiä huoneistoja ja jopa muutama hotelli. Vahva suositus majoituspaikaksi on aivan lentokentän vieressä, Kastel Stafilicissa sijatseva suomalaisen Marjon ylläpitämä Marjo Apartments. Palvelu suomeksi ja kaupanpäälle Kastelassa vuosikaudet asuneen Marjon vinkit minne mennä ja mitä tehdä. Muutoin majoituspaikkojen vertailuun ja varauksiin suosittelen joko Booking- tai Trivago -sivustoja. Myös airbnb -sivusto  auttaa etsinnässä. Kastelan kaupungilla on myös omia matkailusivustoja missä esitellään majoitusvaihtoehtoja, mutta kroatialaiseen tapaan sivut on rakennettu joskus aikoinaan ja ylläpito sen jälkeen unohdettu. Tiedot sivustoilla eivät näin välttämättä pidä enää paikkaansa. Ei edes kontatitiedot. Ja jos sitä mökkiä ei sitten jostain kumman syystä tunnu löytyvän, ottakaa yhteyttä minuun. Hoidetaan asia kroatialaiseen tyyliin kaverin kaverin serkun kaverin avustuksella. 

Hinnoista en osaa sen enempää lausua kuin että Kastelassa majoidutte taatusti, jopa sesongin aikana, edullisemmin kuin suuremmissa turistikohteissa. Ja löydätte majapaikan helpommin.

Palvelut

Kastelan kesäinen pääkatu on kylien läpi kulkeva rantakatu, riva. Siellä ovat kahvilat, pizzeriat, konobat, ravintolat ja kaikki ihmiset kesäisin. Näistä kaikista lisää huomisessa blogissa. Seuraava samansuuntainen suurempi katu rannasta ylöspäin on nimeltään Cesta Dr. Franje Tudmana, jonka varrelta löytyvät suurimmat ruokakaupat nimeltään Tommy, Ribola tai Studenac. Taitaapa jossain kylässä olla vielä Konzum -niminen kauppa. Valikoimat ovat täysin Suomen valikoimiin verrattavissa, olkookin että kauppanimet ovat luonnollisesti paikallisia. Et siis löydä Fazerin suklaata etkä Valion jäätelötuutteja. Muutoin kaikkea mihin olet kotimaassa tottunut löytyy myös kroatialaisista kaupoista. Plus tietysti viinit ja muut alkoholit. Kuivattuja kokonaisia herneitä ei täällä tunneta joten turha uneksia siis hernekeitosta. Erikoisruokavalioiden vaatimia, kuten gluteenittomia, tuotteita alkaa niitäkin hiljalleen löytyä kauppojen, varsinkin isompien, hyllyiltä.

Elintarvikkeiden hinnoista olen käyttänyt, täysin epätieteellisesti ja mihinkään faktoihin perustumatta, arviota että hinnat ovat täällä noin kolmenneksen edullisempia kuin mitä ne ovat Suomessa. Tietyt tuotteet saattavat olla samanhintaisia, jotkut jopa kalliimpia, mutta yleinen hintataso lienee about 30-40 edullisempi. Kroatia ei edellenkään ole siis 'ilmainen maa missä mikään ei maksa mitään'. Balkanilta löytyy huomattavasti edullisempiakin kohteita jos puhtaasti edullisia hintoja etsitte.

Merkittävä ero suomalaiseen kauppatoimintaan ovat pienet erikoisliikkeet. Täältä löytyy lähes jokaisesta kulmasta leipomomyymälä (pekara) missä on tuoreita, hyvin usein vielä lämpimiä leipiä ja muita leipomotuotteita. Pienet lihakaupat (mesnica) ovat myös tutustumisen arvoisia. En tiedä ovatko lihatuotteet mescinoissa yhtään sen tuoreempia kuin ne ovat markettien lihatiskeillä, mutta henkilökohtaisesti haluan tukea näitä pienempiä yrittäjiä. Siksi ostan lihani mieluusti mesnicoista.

Kalaruuista kirjoitan huomenna ravintolaosiossa tarkemmin, mutta tuoretta kalaa löytyy Kastel Novissa Tudmana -kadun varrella sijatsevasta kalakaupasta (ribanica) joka on auki aamupäivisin. Toinen paikka taatusti tuoreelle kalalle on Kastel Starin tori, jonka kalatiskillä kaloja on tarjolla arkiaamuisin. Samaisella torilla paikalliset myyvät omilla pelloillaan kasvattamiaan vihanneksi, juureksia ja hedelmiä. Ehdottomasti tutustumisen arvoiden paikka jokin arkiaamu.

Hätätilanteet

Kroatiassa on käytössä yleinen hätänumero 112. Sillä saatte yhteyden niin terveydenhoidon ammattilaisiin, palokuntaan kuin poliisiin. Kaikille viranomaisille on myös omat numeronsa mutta 112:lla pärjää kyllä. Kroatiassa on käytössä oma lääkäri -systeemi, mutta turisteja palvelee Kastel Starissa Tudman -kadulla sijaitseva lääkärikeskus. Erotatte sen kadun varren vihreästä rististä. Toinen apua tarjoava paikka on Splitin keskussairaalan päivystys. Apteekit ovat kroaatiksi ljekarna ja niistä löytyy kaikkea mitä Suomenkin apteekeista. Reseptilääkkeet vaativat reseptin täälläkin. Jos oikein huonosti menee ja tarvitsette vähän isompia hartioita, Suomen lähetystö sijaitsee Zagrebissa. Puhelinnumero lähestystöön on +385 163 120 80. Asiakaspalvelu on avoinna arkisin kello 09.00-11.00.

Näin tänään. Huomiselle jää vielä yhteenvedon lisäksi ravintolat, ruoka ja yleinen turvallisuus. Ainakin. Saa nähdä jos jotain muutakin putkaa vielä mieleen. Sen näkee sitten huomenna. Joten eikun tervetuloa takaisin tähän osoitteeseen.