30. touko, 2018

Kastelan selviytymisopas, osa 3

Kastel Stari

20-28 C

Osittain aurinkoista

Mennäänpäs sitten selvitymisoppaan viimeiseen osaan. Tällä erää. Tähän asti edellisissä osissa maanantaina ja tiistaina on opiskeltu hieman Kastelan historiaa, saavuttu paikalle, selvitelty liikkumisia, majoiduttu ja ihmetelty mitä tehdä hätätilanteessa. Tänään käydään läpi ravintoloita, ruokaa ja sekalaisia asioita. Näiden jälkeen teillä on perustiedot Kastelasta. Yksityiskohtaisiin kysymyksiin vastailen mielelläni sitten vaikkapa mailitse.

Ravintolat

Ennenkuin mennään ravintolatarjontaan, siihen mitä niissä kannattaa syödä ja muutamaan suositukseen, käydään läpi että mikä ihme paikka se tuommoinen 'konoba' oikein on.

Sana konoba tarkoittaa dalmatiassa taloa jossa valmistetaan ja varastoidaan ruokaa. Nimenomaan paikallista ruokaa. Konoboissa varastoitiin ennenmuinoin myös ruuanvalmistukseen ja kalastukseen tarvittaviaä välineitä ja se oli yleensä talon pienin huone. Nykypäivänä kun näette kyltin 'Konoba' se tarkoittaa virallisen määritelmän mukaan ravintolaa joka on rekisteröity tarjoamaan Dalmatian rannikkoseudun ruokalajeja ja paikallisia viinejä. Näin siis virallisesti. Käytännössä nykypäivänä konobat tarjoavat paikallisten ruokalajien lisäksi niin pizzaa kuin kuin muitakin kansainvälisen keittiön ruokia. Paikallista viiniäkin löytyy muualta.

Kastelan rantakadulta löytyy itseään konobaksi kutsuvia ravintoloja, perinteisiä pizzerioita ja ihan oikeita ravintoloita. Usean kahvilan ja muutaman fast food -paikan lisäksi.

En väitä että minulla olisi ylimaallinen tieto siitä mitä suomalaiset haluavat syödä lomallaan Dalmatiassa tai Kastelassa, mutta voin antaa muutaman vinkin perinteisistä dalmatialaisista perinneruuista joista ensimmäisenä mainittakoon musta risotto. Risotto, jonka värjäykseen on käytetty, ei mustekalan, niinkuin usein kuulee väitettävän, vaan kalmarin mustetta. Risotto on maultaan hyvin kalaisa. Toiset pitävät, toiset eivät voi sietää. Testatkaa, mutta testatkaa varovasti.

Peka. Pataruoka jossa lihana käytetään mustekalaa, tällä kertaa ihan oikeaa sellaista, tai lammasta. Joskus myös possua. Mausteet, tippa oliiviöljyä, yrttejä, perunoita jne. valirautapataan ja hidas kypsennys avotulella. Jos mustaa risottoa piti maistaa varovasti, peka on taas ruokalaji jota tulee syötyä liikaa. Aina. Peka pitää tilata yleensä vähintään päivä ennen koska sen valmistus kestää. Kannattaa tsekata valmistusaika etukäteen.

Alkuruokana teidän pitää testata ainakin kerran dalmatialaista kinkkua (Dalmatian prsut) ja Paski juustoa (Paski sir).

Yleisesti ottaen Kastelan ravintoloista löytyy ruokaa kaikkien makuun. Suosittuja ruokia paikallisten keskuudessa ovat niin kala- kuin lihalautaset. Niissä on erilaisia kaloja tai lihoja tarjottimella josta kukin sitten syö mitä haluaa syödä. Turisteille näyttää maistuvan pizzat, joita saa lähes jokaisesta pizzeriasta tai konobasta, mutta jos haluatte joku ilta aterioida 'fine dining' -paikassa, sellaisiakin löytyy. Tai ainakin lähes fine.

Suosituin, jopa ympäri Kroatiaa tunnettu, konoba rantakadulla on nimeltään Intrada. Suosittelen paikkaa vahvasti mutta samalla suosittelen myös pöytävarauksen tekemistä. Huominen ilta saattaa olla jo täynnä.

Vierailemisen arvoisia paikkoja rivalla ovat myös mm. konoba-pizzeria Porat, jonka erikoisuus on ajoittainen riistaruokien tarjoilu (ei vielä auki), erinomainen pizzeria Labinezza  ja se 'melkein fine-dinig' -paikka, ravintola Beltis

Fast foodit ovat fast foodeja ja kahvilat kahviloita. Kaikkia näitä löytyy rantakadulta. Jos haluatte tavata blogistin livenä, kannattaa vierailla bistro-bar Dupinissa. Sieltä löydätte minut (lähes) jokainen iltapäivä kello 14.00 eteenpäin. Dupin tarjoilee muuten myös bistroruokaa kesäaikaan, tätä kirjoittaessa he eivät ole vielä julkaisseet ruokalistaansa eivätkä milloin ruokatarjoilu alkaa. Dalmatialaiseen tapaan kysyttäessä vastaus on ollut olkien kohattelu.... Että kerkiäähän sitä.

Erikoisruokavaliot eivät ole niin pinnalla täällä kuin mihin Suomessa on totuttu. Kasvisruokavaihtoehtoja alkaa olla tarjolla jo melko yleisesti, mutta vaikkapa vegaaniannoksia on turha listalta etsiä.

Huomioikaa se, että kortit eivät välttämättä käy ihan jokaisessa paikassa, varsinkaan kaikki kahvilat eivät niitä hyväksy. Kannattaa siis tsekata asia etukäteen.

Turvallisuus

Kroatia on yleisesti ottaen turvallinen maa. Oikeastaan uhkia saattaa esiintyä vain paikoissa joissa on paljon turisteja kuten eteläisessä Dalmatiassa, Istran niemimaalla tai suurissa kaupungeissa. Niissäkin riskit johtuvat lähinnä siitä, että paikalla on paljon ihmisiä. Näin ollen Kastela, joka ei, kuten koko tämän juttusarjan alussa totesin, ole niin kansoitettu ja sijaitsee hieman sivussa varsinaisilta turistireiteiltä, on turvallinen kohde. Erinomaisen turvallinen. Täällä yksinäinen turisti, myös naispuolinen, uskaltaa kävellä yöaikaan täysin turvallisesti kohti seuraavaa baaria tai majapaikkaansa. Josta tulikin mieleeni vielä yksi ravintolasuositus; jos haluatte maistella paikallisia oluita ja kuunnella paikallista musiikkia, kannattaa vierailla lauantai-iltaisin baarissa nimeltä Red Lion. Sieltä löytyy kumpaakin ja kaupan päälle saatte vielä tomakan retrofiiliksen. Baarissa saa nimittäin polttaa sisällä joten hiukset ja vaatteet haisevat seuraavana aamuna tupakalta taatusti. Ihan niinkuin iloisella 90 -luvulla

Näin on Kastelan selvitymisopas saatu päätökseen. Kuten moneen kertaa todettu, jos ja kun jotain jäi kertomatta, vastailen mielelläni kysymyksiinne. Myös niihin jotka eivät suoranaisesti koske Kastelaa.

Ps. Lukaisin nämä tarinani läpi ennenkuin painoin enteriä. Huomasin että 'pikkuruiset asiat' kuten lapset ja uimarannat ovat jääneet käsittelemättä. Ja voisihan tuosta tupakanpoltostakin vielä muutaman sanan kirjoittaa. Palataan näihin siis vielä huomenna. Muiden asioiden ohella.