31. touko, 2018

Tarkennuksia

Kastel Stari

20-29 C

Puolipilvistä

Olen tässä alkuviikoista kertoillut kotikaupungistani Kastelasta, antanut vinkkeja täällä viihtymiseen, majoitukseen ja ravintoloihin. Muutama juttu jäi mainitsematta ja muutama juttu pitää vielä tarkentaa, joten käytetään tämän päivän epistola vielä tähän asiaan. Tämän jälkeen, huomisesta alkaen, sitten ihan jotain muuta. Vihdoinkin.

Kirjoitin eilen ravintoloista. Pienenä tarkennuksia tekstiini mainittakoot että ravintolat, joita mainitsin, sijoittuvat kaikki Kastelan pohjoisiin kyliin eli Kastel Stafiliciin, Kastel Noviin tai Kastel Stariin. Tämä siksi, että kaupungin kesäinen ravintolaelämä ihan oikeasti keskityy juurikin näiden kylien rannoille. Toki yksittäisiä konoboita, pizzerioita, ravintoloita ja kahviloita löytyy myös muista kylistä, mutta edellä mainittujen, itseasiassa täysin yhteen kasvaneiden kylien rannalla, on Kastelan ravintolakeskittymä. Siksi keskityin jutuissani niihin.

Ja kuin sattuman oikusta eilen ilmestyi myös listaus Kroatian parhaimmista ravintoloista. Koko maan paras ravintola löytyy Kastelan naapurikaupunki Sibenikistä ja on nimeltään Pelegrini. Jos joku haluaa ruokahifistellä, Sibenik sijaitsee Kastelasta hieman reilut 50 kilometriä pohjoiseen. Kannattaa varata pöytä todella hyvissä ajoin ja nostaa riittävästi rahaa. Ruokailu, tai oikeastaan yhtään mikään, ei ole kovin edullista tässä ravintolassa. Mutta lienee kokeilemisen arvoinen.

Kastelan ravintoloista listalta löytyy eilen mainitsemani Konoban Intrada sijalta 67 ja Kastel Kambelovacista sijaitseva Baletna Skolna numerolla 70. Baletna Skolna on paikallisten keskuudessa tunnettu kalaruuistaan. Jos ja kun käytte Spltissä, siellä listaravintoloita ovat mm. sijalla 8. oleva Bokeria  ja sijalta 16. löytyvä Mazgoon. Olen käynyt molemmissa listalta löytyvissä Kastelan ravintoloissa mutta en ole kuullut edes kenenkään ystäväni käyneen kummassakaan Splitin listalla olevista ravintolassa. Meille riittää hyvä, kohtuuhintainen ruoka mukavassa miljöössä. Sitäpaitsi nämä viiden tähden ravintolat tuli koetuksi aikoinaan työelämässä. Eivätkä ne nyt loppujen lopuksi niin ihmeellisiä ole.

Mutta takaisin Kastelaan. Ja uimarannoille. Niitä löytyy meidän kylien rannikkolta muutaman kilometrin välein. Kannattaa huomioida että täällä hiekkarannat eivät ole pehmeähiekkaisia biitsejä vaan muodostuvat pikkuriikkistä kivistä. Näin ollen suosittelen vahvasti ranta- tai uimatossuja jotka helpottavat kävelyä rannalla. Ei pelkästään siksi että pikkukivien päällä kävely paljain jaloin on joskus kivuliasta vaan myös siksi että kivet/hiekka saattavat olla, varsinkin iltapäivisin, melkoisen kuumia. Jos ette omista moisia tossuja, niitä myydään meidän rannan pikku putiikeissa. Hinta oli eilen keskiviikkona 60 kunaa eli hieman reilut 8 euroa.

Adrianmeri on tutkituksi erittäin puhdas. Kastelan kaupunki tutkii keväisin ja kesäisin viikottain veden laatua ja tulokset ovat osoittaneet toistuvasti meren olevan todella puhdas. Verrattain suolainen tosin, mutta puhdas. Kyllä siinä kelpaa polskia. Sitäpaitsi juuri tätä kirjoittaessani se on myös erittäin lämmin johtuen pitkähköstä lämpöaallosta, aallosta jonka on ennustettu jatkuvat läpi koko kesän.

Kastela ei ole varsinainen lapsikohde. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka lapset luonnollisesti ovat tervetulleita, täällä ei ole varsinaisia lapsiatraktioita. Ette löydä Kastelan kylistä oikeastaan, meren lisäksi, mitään sellaista mikä olisi suunniteltu nimenomaan lapsia ajatellen. Leikkipaikkoja toki löytyy, mutta vesipuistoja tai vesiliukumäkiä on turha etsiä. Jopa ravintoloista saattaa olla melkoisen haastavaa löytää lasten menuta.

Vielä yksi juttu, ihan nopeasti tähän loppuun. Suosittelen edelleen vahvasti välttämään virallisia takseja. Ne ovat toki turvallisia, mutta ne ovat myös erittäin kalliita. Saattavat olla jopa kalliimpia kuin suomalaiset taksit, en tiedä kun en ole muutamaan vuoteen suomitakseilla ajellut. Esimerkkinä mainittakoon reissu lentokentältä Kastel Stariin, noin 11 kilometriä, mikä maksoi 35 euroa. Siis euroa, ei kunaa. Virallisella taksilla kotimatka Kastelaan jostain Splitin yökerhosta aamuyöstä saattaa kustantaa helposti 350-400 kunaa, eli 50-60 euroa. Joten jos ette halua käytää busseja, vuokrata autoa tai tilata omaa yksityistä transferia, käyttäkää Uberia. Homma toimii ja on hinnaltaan noin kolmannes virallisista hinnoista. Olen itse ajellut Uberillä Splitin ja Kastelan väliä ja hinta on heilunut vähän kohteesta riippuen 80-90 kunan välillä. Eli reilusti alle 15 euroa.

Näin tänään torstaina. Huomenna perjantaina sitten, kuten luvattu, aivan jotain muuta. Siihen asti näkemiin ja tervetuloa takaisin linjoille huomenna. Joka onkin sitten kesäkuun eka.