7. kesä, 2018

Kaksimetrinen poliisi

Kastel Stari

19-29 C

Aurinkoista

Pikkaisen meinasi tulla jännäkakka, tai vastaava tuote, pöksyyn illalla kun ovikello soi. Maitolasin läpi näin että oven takana seisoo aikuinen ihminen, ei siis vaikkapa yläkerran mukulat hakemassa Rockya ulos leikkimään. Ja kun avasin oven, ensimmäinen asia joka eteeni työnnettiin oli poliisimerkki. Poliisimerkki jota esitteli sangen kookas, kalju mies. Joka ei puhu englantia. Eikä saksaa. Eikä italiaa. Vain kroatiaa.

Voin kertoa että kun kalju, kaksimetrinen poliisi seisoo ovesi takana iltaseitsemältä vieraassa maassa, siinä käy mielessä monen monta asiaa. Siinä käy mielessä verrattain pikainen kelaus omaan 'rikos'historiaan. Onko ylinopeussakkoja jäänyt maksamatta? Onko kaikki parkkisakot maksettu? Mitä sitä tulikaan hölmöiltyä viime viikonloppuna niiden suomalaisten kanssa kännissä? Lopulta selvitin 'sujuvalla' kroatiallani, että kysymyksessä on poliisin vuosittain tekemä tarkastus siitä että yhä edelleen asustelen samassa osoitteessa joka heillä on rekistereissään. Ei siis mitään sen kummempaa. Kurkattiin passi ja kurkattiin paikallinen ID. Sain vielä vahvistuksen asiaan kun yläkerran Marco parvekkeeltaan huuteli ja kyseli tältä kaljulta että milläs asioilla sitä meidän suomalaista oikein häirittiin. Mutta juu, ihan vaan kontrolloitiin. Huh huh. Ne lienevät oikeat sanat kuvailemaan eilisiä fiiliksiäni.

Muutamalla keskustelupalstalla on kyselty että kun loma on suuntautumassa Splitin seuduille lähitulevaisuudessa ja säätiedotukset ennustavat ukkosia lähes jokaiselle päivälle, niin että minkäslaisia ne kroatialaiset ukkoset oikein ovat?

Todettakoon heti alkuun se, että ennusteiden paikkaansapitämisprosentti on täällä melko alhainen. Sillä ei juurikaan ole väliä tutkitko ennusteita kroatialaisesen, suomalaisen tai kansainvälisen sääyhtiön sivuilta/appseista, melko usein ennusteilla ei lopulta ole juurikaan tekemistä varsinaisen säätilan kanssa. Olen pitkällisen seurannan perusteella päätynyt siihen, että ennusteet on laadittu worst-case-scenario -periaatteella. Että jos ennustamme oikein huonoa keliä, ihmiset yllättyvät iloisesti kun sää onkin lopulta parempi. Juuri tässä meidän seudulla säähän vaikuttaa myös vuorijono joka sijaitsee noin 3-6 kilometriä merestä. Melkoisen usein ukkonen jyrisee vuorten takana tai niiden päällä, mutta ei jaksa sitten kuitenkaan nousta ihan tähän rannikolle.

Mutta kun se sitten nousee, se on yleensä nopea ja raju. Vettä saattaa tulla ajoittain todella rankasti ja jos se ihan päälle päättää nousta, sitten myös välähtelee ja jytisee ihan huolella. Mutta niinkuin sanottu, se loppuu yleensä myös melko nopeasti. En ihan heti keksi merkittäviä eroja suomalaisen ja kroatialaisen ukkosen välillä. Molemmissa sataa, salamoi ja jyrisee. Eli ukkostaa.

Yksi juttu joka kannattaa huomioida vedentuloon liittyen. Kun sataa oikein kunnolla, se sotkee jotenkin nämä paikalliset vesisysteemit niin että vaikka hanavettä voi yleisesti ottaen juoda täysin vapautuneesti, rankkojen sateiden jälkeen jopa paikalliset viranomaiset varoittelevat juomasta sitä. En todellakaan tiedä vesihuollosta ja/tai -putkista mitään, mutta kannattaa olla siis tarkkana jos kaatosade kohdalle osuu.

Piti kirjoittaa tänään myös jalkapallosta. Jalkapallosta, jonka MM -kisat alkavat Venäjällä tasan viikon päästä torstaina. Kroatia on mukana kisoissa ja ajattelin vähän pohjustaa ja kertoa paikallisesa jalkapallohuumasta. Mutta palataan aiheeseen huomenissa ettei tämä tämän päivän tarina ihan järjettömän kokoiseksi paisu. Huomenna siis jalkapalloa mutta varmaan paljon muutakin. Onhan silloin kuitenkin taas perjantai.