12. kesä, 2018

Jalkapallon MM -kisat

Kastel Stari

21-30 C

Aurinkoista

Ylihuomenna alkavat jonkinlaiset kisat Venäjällä. Kisat, jotka saatiin lahjomalla ja uhkailemalla, muita kandidaatteja vakoilemalla ja mustamaalaamalla. Eli ihan normaalin jalkapallon arvokisojen hakuprosessin kautta. Ja kansainvälisen jalkapalloliiton vanhat herrat Zurichissä taitavat olla taas muutaman miljoonan varakkaampia.

Jalkapallon MM -kisat ovat maailman suurin urheilutapahtuma. Ne ovat ajaneet jopa olympialaisten ohitse. Joten ei ihme että kiinnostaa. Kiinnostaa niin järjestäminen, osallistuminen kuin seuraaminen. Suomen Huuhkajathan eivät taaskaan, yllätys yllätys, kisoissa pelaa, mutta nykyinen kotimaani Kroatia sen sijaan pelaa. Kroatia selvitti tiensä kisoihin rimaa hipoen kaatamalla karsinojen jatkokarsinnassa Kreikan. Maa pelaa kisojen D -lohkossa, lohkossa jossa on mukana myös kisojen yksi kolmesta pohjoismaasta eli Islanti. Ne muut ovat muuten Ruotsi ja Tanska. D-lohkossa pelaavat myös Argentiina ja Nigeria.

Yleisesti ottaen D -lohko arvioidaan puhtaasti Argentiinan lohkoksi, maa on ennakkosuosikki lohkovoittajaksi ja jatko-otteluihin. Toisen jatkopaikan kohtalo onkin sitten kimurantimpi, oikeastaan ihan mikä kolmesta muusta maasta voi saavuttaa lohkon kakkospaikan ja jatkaa. Näin ollen Kroatialla(kaan) ei ole yhtään ns. merkityksetöntä ottelua luvassa vaan joukkueen täytyy onnistua ensimmäisestä ottelustaan alkaen. Vain hieman ennen karsintojen päättymistä joukkueen perämiseen hypännyt päävalmentaja Zlatko Danic kuullostaa luottavaiselta. Hän on antanut kroatialaiselle lehdistölle lausuntoja jossa on vakuutellut joukkueen olevan valmis, täynnä optimismia ja uskoa. Ja tunnistavan ne odotukset mitä kroaatit joukkueen niskaan ovat asettaneet. Toisaalta, mitäpä muutakaan päävalmentaja voisi sanoa? Että juu, ei me nyt oikein uskota itsekään tähän juttuun mutta pakkohan nämä pelit on pelata kun tänne asti on tultu. Jätkäkin on vetäneet rakijaa niin ettei treenejäkään ole aina voinut järjestää. Et ihan sama miten menee, tää on ihan mukava loma vaikka Venäjällä joudutaankin olemaan.

Venäjälläpä tosiaan. Kroatian ulkoministeriö on julkaissut oppaan Kroatian faneille jotka ovat menossa katsomaan kisoja paikan päälle. Heitä varoitellaan Venäjän liikenteestä, joka Kroatian liikenteeseen verrattuna saattaa olla melko villiä. Ohjeita annetaan myös rahanvaihtoon (vain virallisissa rahanvaihtopisteissä), stadioneiden järjestys- ja käyttäytymissääntöjen noudattamiseen sekä varoitellaan siitä, että Venäjällä on esiintynyt terroritekoja nimenomaan tapahtumissa missä on ollut paljon ihmisiä. Kuten jalkapallo-otteluissa.

Kroatia pelaa ensimmäisen ottelunsa Kalingradissa, Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevalla erillisalueella. Paikalle odotetaan tuhansia Krotian kannattajia. Pelkkiä charterlentoja Kalingradiin lentää kuusi kappaletta, lisäksi lehtitietojen mukaan noin 1400 kilometrin matkaa on jo nyt taittamassa tuhansia autokuntia. Lisäksi reissussa on taatusti on myös useita linja-autoja. Tällä bussi on aivan yleinen matkustusväline, linja-autolla tehdään ryhmämatkoja jopa Suomeen asti. Itsekin olen menossa lomamatkalle talvella Prahaan bussilla. Ennakkomaksu reissusta on jo maksettu.

Koko muu Kroatia katsee pelejä televisiosta. Meidän rantakadun baarit virittelevät jo telkkareitaan terasseille ja muutkin baarit ovat valmina. ”Virallinen” fanikatsomo, Fan Zone, löytyy Zagrebista. Itse katselen pelit varmaan tuolla meidän rannalla, tosin pitää vielä tsekata josko Splitissä olisi jokin jättiscreeni viriteltynä otteluiden seuraamiseen. Voisi joku ilta suunnata isolle kirkolle.

Lopuksi vielä Kroatian otteluohjelma: laúantaina16.06. vastassa kello 21.00 (kroatian aikaa) on Nigeria. Jatkapaikan kannalta lähes pakkovoitto. Vähintään tasuri. Torstaina 21.06. kello 20.00 vastaan asettuu Argentina. Jos edes tasuri.... Ja viimeinen alkusarjan vääntö, tiistaina 26.06. kello 20.00, on sitten Islantia vastaan. Josta viimeistään pitäisi vääntää voitto vaikka onhan tuo vähän reilun 200.000 asukaan Islannnin reissu kisoihin romanttinen, ihana, hämmentävä, kadehtittava jne. Mutta jos Kroatiassa halutaan nähdä lisää pelejä, Islanti ja Nigeria pitää kaatua.

Pikkaisen tuli kroaattipainotteinen tarina näistä kisoista, vaikka tosasia on se, että Der Mannschaft, eli Saksa, on ikiaikainen suosikkini. Se on ollut sitä jo 70 -luvulta asti joten eiköhän nämäkin kisat mene niin, että istun tuolla meidän rannalla Saksan pelipaita päällä joku ilta katsomassa peliä. Sillä Mannschaft'han nämä geimit vie, sanoitte te Brasilian, Espanjan ja Englanin kannattajat ihan mitä tahansa.

Anteeksi vaan kaikille jotka tulitte sivuille lukemaan asioita tulevasta lomakohteestanne tai etsimään vinkkejä Kroatian -lomallenne, tänään mentiin puhtaasti jalkapallolla. Joka lienee, enemmän tai vähemmän, esillä koko seuraavan kuukauden, onhan nuo skabat kuitenkin sen verran merkittävä tapahtuma ihan maailmanlaajuisesti. Mutta kyllä sinne väliin myös niitä vinkkejä ja ohjeita lomailijoillekin mahtuu. Joten kannattaa tulla kurkkimaan. Taas huomenna.