14. kesä, 2018

Puolikakkakasvi

Kastel Stari

19-27 C

Aurinkoista, myöhemmin ukkoskuurojen mahdollisuus

Kyllä sitä ihmisen pitää olla kaavoihin kangistunut. Kuten kirjoitin eilen, heräsimme Rockyn kanssa ukkoseen. Se aiheutti myöhemmin semmoisen semimellevän vesisateen. Ukkonen meni ja sadekin rauhoittui hiljalleen normaaliksi kesäiseksi sateeksi. Mutta kun sisäinen kello (?) ilmoitti, että nyt on aamulenkin aika, niin sitten se oli aamulenkin aika. Koska niin on aina tehty. Lähdettiin lenkille vaikka satoi ja piti kävellä sateenvarjon kanssa. Hyvä asia tuossa oli että kun aurinko ei paistanut, ei Roksullakaan ollut liian kuuma tallustella. Kun lenkki oli heitetty ja saavuimme kotipihaan, loppui myös sade. Eli jos olisimme malttaneet sen 45-50 minuuttia, ei olisi tarvinnut lenkeillä sateessa. Eikä haistella sen jälkeen märän koiran hajua. Eikä se aurinkokaan sieltä ihan heti alkanut paistella joten hyvät lenkkikelit olisivat jatkuneet mutta ilman sadetta.

Itse asiassa eilinen keskiviikko oli pitkästä aikaa hyvinkin epävakainen päivä. Aamulla ukkosti, väliin saatiin aurinkoa kunnes taas ukkosti. Jossain välissä sateli sitten ihan muuten vaan. Sääennusteet lupailivat iltapäiväksi aurinkoista. Vaan eipä tullut. Siis sitä aurinkoa. Vaikka välillä vähän paistelikin. Lämpöä oli kuitenkin ihan kohtuulliset 25-27 astetta. Kaikki tämä osoittaa vain sen, että kun sitä lomaa odottelette ja tutkailette säätiedotuksia niin ei niihin ennusteihin juurikaan ole luottamista. Kelit ovat mitä ne ovat. Parhaiten sen kykenee ennustamaan saapumalla paikalle, pistämällä pää ulos ikkunasta ja toteamalla että jaahas, tämmöistä keliä sitten.

Ajattelin tähän väliin ottaa kantaa lyhyesti Suomessa käytävään, lähinnä Twitterissä pyörivään, keskusteluun. En halua kirjoittaa, enkä kirjoita, politiikasta, mutta jos minun Twitter -feedissä jotkut kirjoittavat omina vakaina mielipiteinään ihan tosissaan, että Suomeen ei tarvita yhtään ulkomaalaista, siis ei mistään maasta eikä millään syyllä, niin pakkohan se kommentoida. Tein sen toki jo Twitterissä, mutta haluan julkituoda hämmennykseni, itse ulkomaalaisena vieraassa maassa asuvana, myös tällä foorumilla siitä että näitä ihmisiä ihan oikeasti on olemassa. Käymäni keskustelun ja twitterfiidin perusteella heitä ei ole vain joku yksittäinen hörhö vaan useampi tyyppi oli sitä mieltä että kyllä Suomeen saa tulla käymään mutta ei ulkomaalaisten sinne tarvitse jäädä. Ei tarvitse jäädä olit sitten pakolainen, työn tai puolison perässä muuttava tai jostain muusta syystä maahan haluava. Koska Suomi on tarkoitettu suomalaisille. Pelottavaa. Ja näin avoimen maailman aikana käsittämätöntä. Jopa vähän säälittävää. Vaikka toki suon kullekkin oman mielipiteensä. Minun ei vaan tarvitse olla samaa mieltä.

Se politiikasta. Takaisin normiasioihin. Kuten käännöskoneiden toimintaan. Käytän, sattuneesta syystä, melkoisen paljon Google Translatoria välillä kroaatti-suomi lueskelessani paikallisia lehtiä ja nettisivustoja. Joskus kääntäjä antaa melkoisen hämmentäviä tuloksia. Kuten vaikkapa eilen kertoessaan erään tuotteen takaisinvedosta. Jos oikein käsitin, viranomaiset olivat päättäneet vetää erään tuoremakkaran takaisin myymälöistä, mutta kun Googlen kääntäjä kuvailee kyseistä makkaraa nimellä 'puolikakkakasvi', en ihmettele yhtään että se vedetään takaisin. Siinä on joko liikaa tai liian vähän kakkaa. Ja kun otsikko kääntyy kroatiasta suomeen 'Savuinen ja opettavainen pikkuhousut penikseen Maja Alferivic', en uskaltanut edes alkaa selvittelemään mistä tässä mahtoi olla kysymys. Tosin opettavaiset pikkuhousut saattaisivat olla jossain tapauksessa sangen kiinnostavat. Mutta että savuiset?

Olipas tämä sekava postaus tälle päivälle. Mutta semmoista se joskus vaan on. Juttua tulee vaikka ajatus ei välttämättä juokse ihan samaa tahtia. Lainatakseni erästä suomalaispolitikkoa; sori siitä. Toivottavasti huomenna ollaan pikkaisen selväjärkisempiä. Tai no, tuskinpa.