15. kesä, 2018

Varma kesän merkki

Kastel Stari

18-28 C

Aurinkoista

Heräsin aamulla siihen että nenään tunkeutui vieno tupakan tuoksu. Muistattehan sen ajan kun joku saattoi vetää röökiä vieressä huoneessa tai parvekkeella ja haju levisi sitten ympäri kämppää. Minun parvekkeella, eikä luojan kiitos olohuoneessakaan, kukaan kuitenkaan ollut tupakalla, tuoksu tuli alakerrasta. Naapurit vetävät kumpikin ja olivat jostain kumman syystä hereillä tosi aikaisin. Ja kun sitä herää, niin pitäähän se aamurööki saada. Yleensä savu, tai edes tuoksu, ei asuntooni pääse mutta nyt kun ikkunoiden ja parvekkeiden ovet ovat sepposen selällään ympäri vuorokauden, tuoksu saavutti siis makuuhuoneeni. Eikä se nyt paha ollut.

Pikkaisen huvitti silti, että olin varmaan nukkuessani jo haistanut tupakan tuoksun sillä unessa vietin jonnekin 80-90 -luvulle sijoittuvaa verrattain villiä elämää. Tai nukuin ainakin siinä ajassa jolloin vielä itsekin poltin. Siitä unesta ei sitten yhtään enempää.

Eilen se sitten alkoi. Nimittäin maailman suurin urheilutapahtuma, jalkapallon MM -kisat. Nyt mennään kolmen-neljän ottelun päivävauhdilla aina heinäkuun 16. päivään asti jolloin Luznik stadionilla Moskovassa pelataan kisojen finaali. Tärkeitä päivämääriä tähän kisojen alkuun ovat lauantai 16.06 kello 21.00 jolloin Kroatia kohtaa Nigerian ja heti seuraava päivä eli sunnuntai 17.06 kello 17.00 jolloin ikiaikainen suosikkini Saksa aloittaa kisat ottelulla Meksikoa vastaan.

Se on jännä kuinka MM -kisat imaisevat mukaansa. En yleensä juurikaan katsele jalkapallo-otteluita, kokonaisia pelejä tulee vuoden aikana katsottua ehkäpä semmoiset kymmenkunta. Suomalaista sarjajalkapalloa en katsele kuin joskus, hyvin harvoin, silloin kun ei kerta kaikkiaan ole yhtään mitään muuta tekemistä. Mielenkiintoa riittää ehkä vajaaseen puoliaikaan. Mutta nyt kun pelataan maailmanmestaruudesta, otteluita tulee katseltua aivan eri frekvensillä. Jos nyt ei ihan jokaista, niin kyllä sitä melko moni peli tulee tiirailtua. Vähintäänkin televisio on auki ja peli pyörii siellä. Siinä sivussa voi touhuilla muita juttuja.

Tiesittekö muuten että nämä kisat vaikuttavat myös Helsinki-Vantaan lentokentään. Ei pelkästään kisaturistien määrässä vaan myös siten, että kisoihin tulevat, ehkäpä 'hieman' varakkaammat, katsojat säilyttävät yksityiskoneitaan parkissa Helsinki-Vantaalla. Ajatus lienee mennyt jotenkin niin, että 'vitsi kun olisi kiva lähteä kattomaan fudiksen MM -kisoja mutkut tota meidän yksityisjettiä ei kerta kaikkiaan saa parkkiin mihinkään. Tai hei oota, mä soitan Helsingin kentälle olisiko niiden parkissa tilaa'. Rikkailla on rikkaiden pulmat.

Eilen piti jatkua kroatiankielen opiskelu pitkän, lähinnä omasta laiskuudesta johtuneen, tauon jälkeen. Marssin innokkaana oppilaana koululle, odottelin puolisen tuntia, eikä kukaan tullut. Lähetin opelle viestin että ei taida olla koulua sitten tänään. No eipä tainnut, oli unohtanut ilmoittaa minulle. Pitäisi varmaan oikeasti käydä koulussa vähän useammin kun tällä tahdilla opettajatkin unohtavat.....

Ei se oikeastaan pahemmin harmittanut. Ei harmittanut siksi, että kun lampsin kohti kotia pysähdyin kantabaariin Dupinin. Jossa oli pizzatarjoilu. Olivat nimittäin saaneet pizzuunin vihdoin asennettua ja paistaneet koko baarin historian ihka ensimmäisen pizzan. Jota kantikset sitten maistelivat. Olivat kaiken lisäksi onnistuneet paistossaan, pizza oli erinomainen. Jos taso säilyy samana lauantain jälkeen jolloin aloittavat varsinaisen ruokatarjoilunsa tälle kesälle, Dupin pomppaa kyllä aivan kärjen tuntumaan meidän rannan ravintolatarjonnassa. Enkä vedä kotiinpäin yhtään vaikka kavereita ovatkin.

Samalla reissulla sain lopullisen varmistuksen myös kesän alkamisellle. Kanadankroaatti Milan on nimittäin vihdoin saapunut vanhaan kotimaahansa kesää viettämään. Hän viettää osan vuodestaan Torontossa, osan Kuubassa ja lopun ajan meidän kylällä josta on alunperin lähtöisin. Milan asustelee täällä ollessan keskiaikaisessa talossa, jota rakentamisen jälkeen ole varmaan remontoitu yhtään. Talossa ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä. Niinpä Milan lataa puheiimensa Dupinissa jossa myös peseytyy baarin WC -tiloissa. Peseytyy minkä peseytyy, joskus loppukesästä huomaa ajoittain kyllä ettei oikein kunnollista peseytymismahdollisuutta ole ihan viime aikoina ollut. Mutta Milan, 79 v., on sangen hauska heppu jolla tarinoita riittää.

Näin tällä viikolla. Kuten olette huomanneet, viikko on ollut melkoisen rauhaisia. Ei suuria eikä dramaattisia sattumuksia, semmoista leppoisan letkeää eläkeläisen elämää. Vuokrasopimusta jatkettiin ja jalkapallon MM -kisoja odoteltiin. Välillä auringon paisteessa, välillä ukkosta kuunnellen. Eli ihan normielämää. Joka jatkunee myös ensi viikolla. Mistä lisää sitten taas maanantaista alkaen. Erinomaista viikonloppua ihan jokaiselle säädylle ihan joka puolelle maailmaa. Palataan asiaan parin päivän päästä.