18. kesä, 2018

Palloilua

Niinhän siinä sitten kävi että viikonloppu meni melko puhtaasti jalkapallon parissa.Täysin odotetusti. Lauantaina oli ensimmäinen suuri päivä kun Kroatia avasi MM-kisansa Nigeriaa vastaan. Olin katsomassa pelin hyvinkin tiukkaan tungetussa baarissa tuolla meidän rannalla. Baari oli turvoksissa lähinnä sen takia, että se on remontissa ja omaa hyvin rajallisen määrän paikkoja tuosta remontista johtuen. Hyvin mahduttiin ja vaikka paikalla oli melkoinen joukko tyyppejä joita en entuudestaan tuntenut, solahdin porukkaan mukavasti kun baarin omistaja esitteli minut että tässä on Jari, hän on aivan yhtä laiska kuin mekin eli on oppinut elämään dalmatialaiseen tapaan. Viimeinen vapaa tuoli alle, olut nokan eteen ja talon tarjoamaa pizzaa naamariin. Kun Kroatia vielä voitti 2-0, mietiskelin kotiin kävellessäni että olisi sen lauantai-illan voinut huonomminkin viettää.

Eilen iltapäivällä sitten Saksa- Meksiko. Saksa nikotteli tappion itselleen ja teki jatko-ohjelmastaan sekä vaikean että sangen mielenkiintoisen. Tämä tappio avaa aivan uusia näkymiä ikiaikaisen suosikkini jatkoon. Vielä en kuitenkaan luovuta siitä, että Saksa kannun lopulta kuitenkin vie. En tiedä onko se kaavioiden pohjalta edes mahdollista, mutta suuria ongelmia saattaisi ilmetä jos jossain vaiheessa turnausta Kroatia ja Saksa pelaisivat vastakkain. Silloin pitäisi ihan oikeasti ottaa kantaa asioihin. Toivottavasti näin ei käy.

Erään kaverini Facebook -sivulla oli viikonlopun aikana käynnissä melko kiihkeä keskustelu joka alkoi kun paljastui että ainakin Luontoliiton ja Vihreiden nettisivustoilla esiintynyt pöllö, tarinoiden mukaan kotinsa menettänyt avohakkuiden takia, olikin otettu pesästään ja kannettu kannonnokkaan kuvattavaksi. Eli sinänsä nätillä ja hellyttävällä pöllövauvalla ei oikeasti ollut mitään hätää. En ota kantaa tässä yhteydessä teon moraaliin tai siihen kuinka paljon vastaavia, tunteisiin vetoavia kuvia ja julkaisuja on todellisuudessa lavastettu, mutta tuon keskustelun aikana huomasin itsestäni aivan uuden piirteen jota en ole edes tullut ajatelleeksi tai huomioineeksi.

Jossain vaiheessa keskusteltiin myös hiilijalanjäljestä jonka meistä kukin jättää mm. kulutustottumuksilaan ja jopa sillä mitä suuhunsa pistää. Yksi asia jolla tuota jalanjälkeä voi pienentää on kuulemma se, että jättää punaisen lihan ruokavaliostaan. Kertoivat minua huomattavasti viisaammat. Kun mietin sitten omaa ruokavaliotani, totesin että minähän en ole syönyt punaista lihaa vuoteen. Se oli joskus viime kesänä kun vetäisin kunnon verisen pihvin tuolla meidän rannalla eräässä ravintolassa, sen jälkeen olen tyytynyt vaaleaan lihaan tai kanaan. Täysin huomaamatta. Ja ilman että olisin kertonut asiasta jokaisessa mahdollisessa ja mahdottomassa tilanteessa niinkuin tapana on. Sillä jos alat noudattaa vaikkapa kasviruokavaliota, vegaanisuudesta nyt puhumattakaan, sitä pitää toitottaa jokaisessa sosiaalisessa mediassa. Ja toistuvasti. Kyllästymiseen asti. Ikäänkuin ketään kiinnostaisi. Ja minä olen unohtanut tämä tyystin!

Lopuksi hieman asiaa. Yle kertoi eilen melko laajasti erilaisista varaussivustoista joita lomareissuaan suunnittelevat ihmiset käyttävät. Näiden sivustojen markkinajohtajia ovat TripAdvisor ja Booking. Kummallekin sivustolle matkailija voi jättää oman arvostelunsa ja kommentinsa kokemastaan palvelusta. Yle varoitteli siitä, että näihin kommentteihin kannattaa suhtautua osittain melko varovaisesti, sillä varsinkin ulkomaisissa kommenteissa saattaa esiintyä jopa palvelutuottajan ostamia ja tilaamia arvioita. Suomalaisissa kommenteissa näitä ei ole (vielä) havaittu, mutta niidenkin suhteen kannattaa pitää mielessä että arvio on aina subjektiivinen, yhden ihmisen näkemys yhdestä palvelutapahtumasta. Tälle yhdelle ihmiselle se on varmasti totta, mutta ei siitä sen suurempia johtopäätöksiä kannata tehdä. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon kun muutama vuosi sitten etsiskelin hotellia Duplinista Irlannista. Löysin mieleiseni ja ajattelin kurkata TripAdvisorin arvostelut. Joku kirjoitti kuinka hotellin ympäristö on likainen ja niin vaarallinen ettei iltaisin uskalla päätään ulos pistää. Otin riskin, varasin huoneen ja kun pääsin perille totesin että tuo 'likaisuus ja 'vaarallisuus' johtuu siitä että hotelli on keskustahotelli. Eli sijaitsee kaupungin keskustassa jossa liikkuu ihmisiä ja jossa kaduilla saattaa roskia. Arvostelun perusteella oletin meneväni johonkin slummiin mutta en ollut edes lähellä. Olin Duplinin keskustassa.

Yle ohjeisti, ja niin teen minäkin, että jos/kun käytätte jotain hakupalveluja lomanne suunnitellessa, kannattaa tutkailla ja lueskella arvosteluja useammalta sivustolta. Näin ei sen yhden pettyneen tai palveluun totaalisesti rakastuneen tyypin mielipide pääse liikaa vaikuttamaan. Itse koen nämä sivustot sangen hyödylisinä ja informatiivisina, kunhan pitää mielessä edellä esitetyt rajoitukset ja huomioitavat seikat. Käytän itsekin mm. TripAdvisoria etsiessäni uutta, kokeilemisen arvoista ravintolaa vaikkapa Splitistä. Olkookin että paras hakusivusto on kuitenkin kaverit. Ne tyypit jotka tunnet ja jotka ovat jossain paikassa käyneet. Kyllähän sitä heihin luottaa enemmän kuin mihinkään nettisivustoon.

Näin polkaistiin viikko liikkeelle. Huomenna sitten taas aivan jotain muuta. Joten tervetuloa takaisin.